Sahabat Maya

Saturday, September 29, 2012

12 SIFAT SAHABAT SEJATI MENURUT IMAM AL-GHAZALI





1. Jika engkau berbuat bakti kepadanya, ia akan melindungimu.

2. Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas baik persahabatanmu itu.

3. Jika engkau perlukan pertolongan daripadanya berupa wang dan sebagainya, ia akan membantumu.

4. Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, ia akan menerima dengan baik.

5. Jika ia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripadamu, ia akan menghargai atau menyebut kebaikanmu.

6. Jika ia melihat sesuatu yang tidak baik daripadamu, ia akan menutupnya.

7. Jika engkau meminta sesuatu bantuan daripadanya, ia akan mengusahakannya.

8. Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), ia akan menanyakan kesusahanmu.

9. Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, ia akan meringankan kesusahanmu (membuat sesuatu untuk menghilangkan kesusahan itu).

10. Jika engkau berkata kepadanya, nescaya ia akan membenarkanmu.

11. Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya ia akan membantumu.

12. Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya ia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan.

selamanya bersama....

teman sejati sentiasa dihati
Sayang Mereka semua... 
semoga persahabatan kita kekal selamaya...

heart 5perdana09 heart

heart DET A - Jun 2010 heart

Tuesday, September 18, 2012

"tau dah"

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatu dan salam sejahtera...

" TAU DAH "
 tajuk entri aku hari ini....

sebelum aku masuk point utama aku, aku nak buat selingan cerita sikit... 
last year, dalam bulan 9, aku accident kereta... huhuhu....

dan  disebabkan aku accident, aku trauma dengan " break mati " bila orang break mati, jantung aku akan pump lebih laju... akibat terkejut... 
begitu la kejadian aku selama 3 bulan lebih... 
bila orang " break mati " jak... aku akan rasa tak sedap badan sehari sebab terkejut yang melampau....

N now.... aku jadi a bit trauma dengan ayat "tau dah"...

aku baru jak on HP- no digi aku... then, masuk mesej dari member - tau dah.
bergetar satu badan aku baca mesej tu... walaupun aku tak tau apa yang dia tau... 

semoga semua dalam keadaan baik... 

Tuesday, September 11, 2012

Baru???

بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera…

Lama dah aku tak update blog aku… sebab? Simple, malas dan buzy… :P
Okay… semua dah bru… termasuk la design blog ini… hehehe


10 sep 2010,
Tarikh ini susah untuk aku lupakan… sebab,- 2 tahun lalu… aku  telah memulakan satu kehidupan yg baru pada tarikh ini.. setelah berlaku kejadian yg amat mengejutkan aku pada 9/9/10

Seriously, untuk tahun ini, aku dah kehilangan diri aku yang lepas… aku pun x pasti kenapa… diri aku pada tahun 2011 hilang… lebih2 lagi lepas practical...

Semester baru ini (x la bru sagt), aku dah jadi pelik dah… jadi macam orang yang tiada perasaan… aku sedar yang aku banyak buat salah… terutamanya dengan member kelas aku… sorry guys… aku teriak kadang2… tapi, serius.. aku tak bermaksud pun… kira aku main2 jk la… :D lagi pun, korang pun selalu mainkan aku… hehehe… kira kosong-kosong la kita ney r… hehehe :D

Aku jadi gitu bukan sebab apa… aku stress… stress sebab target ak terlampau tinggi… SAMA2 LA KITA BELAJAR DAN BERUSAHA… OK… ;)
So, InsyaAllah… seperti sebelum2 ini… aku akan berusaha untuk berubah menjadi baik dan terus menjadi seorang yg baik… aamiin… 


There was an error in this gadget