Sahabat Maya

Monday, January 31, 2011

chit chat....


Assalamualaikum w.b.t dan selamat sejahtera

Alhamdulillah... hari pertama cuti ada gak la pengisian... walaupun aku just duduk kat depan lappy n tv... ada gak ilmu yang bermanfaat yg aku dapat...

tdi petang aku chat ngan seorg member yang mmg lma dah aku x chat.... kmi chat kaT YM jk... tym sem 1 dulu sllu gak la kmi contact2... tpi sejak sem 2 ney, jarang dah... xpecially bila dia dah berubah(alhamdulillah)..
post ney bkan nk mengumpat tau...

sebenarnya aku nk kongsi jk... dulu, seriously aku mmg ssh ckit nk terima perubahan dia... terlalu mendadak... dan aku x suka sangt cara dia... tpi lama-kelamaan... aku kna terima juga... bab dia kawan aku.. n aku kna support dia... semoga berterusan...

setelah sekian lama(lamakah???) byak yang pelajari... byak perkara yang membuka mata aku sendiri... bila aku kaitkan sesutu perkara itu dengan perkara yang lain... brulah aku rasakan bertapa besar kekuasaan ALLAH...
dia selalu ckp nk berjihad... jihad ke jalan Allah...
' banyak dugaan akan ditempuhi bila seseorang itu ingin membuat kebaikan' kata2 ini begitu hebat pengertiannya... aku renungkan kata2 ini tym blik dari klas hari tu...

kawan ak kat YM ney x ramai... n yang selalu on9 pun berapa kerat jk... aku mmg selalu on YM... bab bila aku on9 YM tu automatically sign in... hehehe
so, bebalik kpada cerita... byak jgak la kmi cerita tadi... macam pengisian.. hehehe
dari satu persolan sma ada di p sabah ka x...
cerita berkembang kepada jihad seorg hamba....
pastu dia type la word ney:-
"indahnya bila kita berkata2 tetapi kita xmelakukan janji kita"
smart kn words dia.... 100% aku terasa... tpi ntah la itu untuk spa... tpi aku mmg terasa la.. huhuhu tpi terasa kat ctu jk la...

then cerita pasal bidadari syurga
pastu cerita psal buku
then cerita psal poli
pastu YDP
THEN HABIS... AKU PENAT NK REST....

gtu la cerita kmi..... apa2 pun... semoga apa yang dia lakukan itu diredhai Allah dan semoga segala masalah dia selesai...

P/s: sory r guy... bkan mngumpat... nk post jk... hehehe lau x puas hati, direct la p hp erk.. :Dngee

Berhenti Berharap



Lirik Lagu Sheila On 7 Berhenti Berharap


Aku tak percaya lagi
Dengan apa yang kau beri
Aku terdampar disini
Tersudut menunggu mati

Aku tak percaya lagi
Akan guna matahari
Yang dulu mampu terangi
Sudut gelap hati ini

Aku berhenti berharap
Dan menunggu datang gelap
Sampe nanti suatu saat
Tak ada cinta kudapat

Kenapa ada derita
Bila bahagia tercipta
Kenapa ada sang hitam
Bila putih menyenangkan
ha... ha...

Reff :

Aku pulang....
Tanpa dendam....
Ku terima... kekalahanku...

Aku pulang...
Tanpa dendam...
Kusalut kan .. kemenanganmu...
wow..

Kau ajarkan aku bahagia
Kau ajarkan aku derita
Kau tunjukkan aku bahagia
Kau tunjukkan aku derita
Kau berikan aku bahagia
Kau berikan aku derita..

[female vocal]
ha.. ha.. ha...

[duta]
Aku pulang....
Tanpa dendam....
Ku terima... kekalahanku...

[female vocal]
Rebahkan kalbumu
Lepaskan perlahan
Kau akan mengerti
Semua..

[duta]
Aku berhenti berharap
Dan menunggu datang gelap
Sampai nanti suatu saat
Tak ada cinta kudapat..

SenaMan... :D


Assalamualaikum.... n selamat pagi... :)

pagi2 lagi aku dah berjaya lawan malas aku... yahooo.....memandangkan hari ini cuti, so, mcm malas la nk bgun pagi.... tpi aku lawan gak.... bab dah taubat(kunun) :D

bila aku tgk cuaca, macam best jak p jogging... wah~~~ jogging gtu...
so, aku pun cpat2 bersiap nk p jogging.... then aku mulakan langkah aku dengan lagu russian roulette... hahaha


aku p jogging kat pantai :D... jarak dari uma aku nk p pantai x la jauh sgt pun.. dekat jak.. lau jogging hya ambi msa 5 minit...

baru lari ckit dah semput... huhu ney la akibatnya malas bersenam... mcm mna nk sihat... kna2 lagi aku ney jnis suka makan... hahaha hobi la katakan.. hahaha
memang best la awal2 pagi ney bersenam... segar otak aku... daripada tidur lapas subuh.. bek bersenam... kjap jk aku kat pantai tu... x le lma2 sgt... bab tkut nangis... hahahaha bersenam pun boleh nangis... nangis bab TERimbas kenangn lampau...

15 minit pas tu aku pun blik la.... ok la... kuar gak peluh.... lama dah aku rancang nk jogging tapi masa x mengizinkan... jadual selalu sampai ptg.. weekends plak selalu sgt jogging kat kk... hehehe :P

k... itu jk perkongsian tuk hari ini...
sekian.

Sunday, January 30, 2011

Pergi Tak Kembali

Assalamualaikum w.b.t...

opposite attraction... pernah dengar x??? mungkin x, mungkin ya..... tpi apa bnda tu??? tarikan bertentangan.... :)
dalam dunia ney... setiap bnda ada lawannya... maksud kat sini ialah... lelaki tertarik kepada perempuan, kutub utara tertarik dengan kutub selatan... positif berlawan dengan negatif, malam akan
berganti dengan siang, pertemuan akan berakhir dengan perpisahan...
itu lah antaranya...

dalam kehidupan kita sebagai manusia ney... kita jarang menyedari akan sesuatu yang berharga dalam diri kita... iaitu hidup....


sebenarnya akan nk rungkai pasal lagu PERGI TAK KEMBALI...
cuba hayati lirik lagu ini...


Setiap insan pastikan merasa
Saat perpisahan terakhir
Dunia yang fana akan ditinggalkan
Hanya amalan yang akan dibawa


Terdengar sayup surah dibaca

Sayu alunan suara
Cemas di dada lemah tak bermaya
Terbuka hijap di depan mata

Selamat tinggal pada semua
Berpisah kita selamanya
Kita tak sama nasib di sana
Baiklah atau sebaliknya

Amalan dan taqwa jadi bekalan

Sejahtera, bahagia pulang...kesana


Sekujur badan berselimut putih
Rebah bersemadi sendiri
Mengharap kasih anak dan isteri

Apa mungkin pahala dikirim


Terbaring sempit seluas pusara
Soal bicara terus bermula
Sesal dan insaf tak berguna lagi
Hancurlah jasad dimamah bumi

Berpisah sudah segalanya

Yang tinggal hanyalah kanangan

Diiringi doa dan air mata

Yang pergi takkan kembali lagi


bila dihayati lirik lagu ini pasti kamu tahu kan... lagu ney barkaitan apa??? MATI...

bila kekasih pergi, boleh cari pengganti,
bila duit pergi, boleh dicari lagi,
bila nyawa pergi, tnya lah diri cukupkah amalan untuk melangkah lagi???

apabila datang malaikat Izrail menjemput, maka terpisahlah roh akan jasad, terputuslah segala amalan seseorang itu kecuali 3 perkara... amal jariah, ilmu yang bermanfaat dan doa anak yang soleh.

bayangkanlah apa yang akan terjadi sekiranya, malaikat Izrail menjemput saat kita leka dan lalai... nauzubillah.....

terlintas akan dialog dalam cerita "Qasidah Buat Laila", iaitu " kita lahir sebgai islam belum tentu mati sebagai islam". ayat yang begitu ringan di ungkap dengan lidah, tetapi dalam pegertiannya... bila di renung2kan kembali... betul...

post ini bukanlah untuk berlagak, tetapi hanyalah pengisian yang ingin dikongsi, sesungguhnya, kita sebagai umat islam hendaklah sentiasa berpesan-pesan ke arah kebaikan seperti mana yang di sebut dalam al-Quran dalam surah Al-Asr:

" 1) Demi Masa,2) Sesungguhnya SEMUA manusia itu di dalam kerugian,3) KECUALI mereka yang berIMAN, dan beramal soleh,4) Dan berpesan2 pada kebaikan, dan berpesan2 pada kesabaran."

ingatlah akan maut yang menanti, penuhilah hidup anda dengan amalan untuk bekalan di penhujung jalan...
semoga kita mati dalam husnul khatimah,

sekian....

Saturday, January 29, 2011

autocad...


assalamualaikum.... :)

tadi aku wat assgnmnt aku.... assgnmnt Autocad... bab ak x nk kelam kabut... bkan nk tunjuk rajin... aku takut nnti semua jadi last minit.. aku jga yg ssah... x nk la aku... so, aku pun mulakan keja aku dgn study blik basic2 yg telah d ajar n yang aku x faham.. (actually, semua aku x faham)... lpas aku dah dapat tangkap ckit2 mcm mna nk draw something tu, aku pun cri la assgmnt aku tu... ingtkan senag la... men lukis2 jk...
rupanya, pn. tu btul2 mnguji kesabaran owh... dia bgi ayat jk.. then dia sruh lukis.... pastu yg pling campin bout this lecturer... dia nk kmi print cara kmi wat... means way(steps) nk wat bnda ney la... walaupun hasil lukisan itu btul, tpi cra nak wat salah.... x gna jgak... baru sampai step 3 aku dah give up dah... ak x fham apa khndak soalan... huhuhu.... nasib baik la module ney x msuk final.. lau msuk final x tau la aku... huhuhuhu... study... study... study.... u can do it tj... :D

cita... cinta


Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera....

tdi aku nonton tipu kiri tipu kanan... ney kli kedua dah ak tgk movie ney.... 1st kat lappy aku... 2nd kat Tv td...
dalam banyak2 babak 2... aku tertarik dgn satu dialog dalam babak ney....

"kejar cita2 dulu dan cinta akan datang kemudian"

antara cita dan cinta mana lebih penting??? jwb la...

n satu hari tu, ustaz aku ada soal kmi kat klas... dia soal semua budak lelaki... bila target drg nk kahwin.... hahahaha.... dorg pun jwab la...

pa kaitan ngan dua bnda ney????

pandangan aku la kan.... aku nk kaitkan dua bnda ney...
lelaki kna kejar cita2 dulu sebelum kejar akn cintanya... ini kerana lelaki akan mnjadi ketua dalam sesebuah institusi keluarga itu.... bab tu la ustaz kmi soal bdak lelaki jk...

bab, perempuan kan perempuan... hehehe... pandai2 la fham.... tpi itu DULU....
sekarang zaman dah berbah... kita bukan lagi d zaman Hang Tuah... kita dah di zaman globalisasi... zaman moden... semua nk berjaya... bahkan perempuan boleh jadi CEO lagi....

so, sebagai manusia yang mempunyai misi dalam hidup ney..... mungkin benarlah kejarlah cita2 dan cinta akan muncul di kemudian hari....
tpi, bgi yang tgh hangat bercinta.... selarikanlah cinta dan cita anda.... sekiranya anda dpt handle 2 bnda ney... kebahagiaan akan menanti anda dihadapan...

TAPI INGAT!!! jangan menghalalkan apa yang telah diharamkan..... :)

k... semoga impian kita semua akan tercapai... Insyaallah...
Amin


Friday, January 28, 2011

anda rasa????

tadi aku nonton rafeeq...

then, last2 tu dia ckp...
" kalau kita nak berjaya kita kenalah jujur... dalam segala hal... selain itu, kita juga kena bekerjasama"

tertarik aku dgn words tu...
apa kmu rasa bila kmu dah struggle... then tetibha kmu bleh tgk org tgk toyol tym test or xam??? then markah drg better then kmu... pa kmu rsa???
klau tanya aku mmg la marah sikit... kita mati2 bca... kadang2 sampai x tido... drg bleh plak senang2 nk bawa toyol... senangnya hidup....
tpi tak pe r... kebenaran akan berpihak kpada org yang jujur jugak kan... x gtu???
hidup ini... selalu bertentangan... +ve akan ber balas dgn -ve.... tunggu jk la...

itu satu hal... lau kaki bodek plak cam mn??? macam2 la... aku pun mlas dah aku nk ulas bnda ney...
yang penting.... jangan ingat senang sekarang senang selamanya...
dri aku simple jk... tunggu la final.... k... all da best tuk kmu yang selalu ********..........

sekian!

macam2 VerSi

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera....

pagi tdi mmg cerah... tpi keadaan aku x la seindah pagi... bab asgnmnt yang berlambak... aku kna wat 2 lab report,2 jurnal n satu assgnmnt... then kna study tuk test math and quiz et201...
hari aku mm
g memenatkan kpala... jam 0300 aku dah rsa len dah... macam nk pitam pun ada gak.. bab terlalu pening... tpi aku kna wat gak asgnmnt... huhuhu
tebal 5 assgnment ...

awal2 pgi kna sambung blik cari maklumat... BB ney, btul2 mnguji kesabaran aku pagi2 ney tau... untuk cari simple information jak aku kna tunggu 30 minit... sempat aku seterika baju bru la maklumat tu habis loading... huhu
lambatnya loading~~~

pas siap, mestilah kna print out kan... nasibla kat uma ney ada printer... senang kja aku.. cuma nk print problem ckit... bab kkak aku masih d buai mimpi... lau kacau mesti kna sound... tpi, aku nk cpat... kna sound pun sound la... janji kja aku siap...

kja yg aku kna print...

pas aku da siap print... aku pun bersiap la nk p klas... awal aku siap aku hari ini... n alhamdulillah... nasib aku baik... aku x perlu tunggu lma... :)
so, dalam perjalanan tu aku pun ulang kaji la ckit.... sampai kat taman jaya diri.... laluan ke kk sesak... ini kerana terdapat k
emalangan yang melibatkan 3 buah kenderaan... panjang juga traffic jam.. sampai taman melawa...

gambar x berapa terang bab bas bergerak... ney la accident 2


aku sampai poli jam 0730... hahaha x pernah2...
then aku true p klas... kat klas drg ckp ada test osha... lantakla... bantai ja nnti... mcm la x besa...
so, mulakan test math.... boleh tahan ssah gak la... differentation... 1 soalan jak aku x dapat jwab... geramnya aku... n aku pasti... markah aku x full... :(

then kmi p bengkel janakuasa... kat sna byk equipmnt... tpi ntah la pa fungsinya...
kmi wat quiz... aku mmg la bleh jawab... cuma... satu solan jga aku x dapat... geramnya aku....

then test osha... habis jak test... trus
kmi kna sound... hhuhuhu... terasa gila aku... sorry la En. pas ney x kn berulang dah kejasian tadi... itu jabji aku la... yg len aku x tau... huhuhu...

sa tu lae versi... lappy aku pecah... huhuhuhuhuhu............. my luvly gadget... warrgghhh... hp pecah aku x feel lae... tpi.. lappy... warrgghhh mcm nk nangis... huhu


lappy aku....

n selesai waktu klas yang singkat dan memenatkan...



sebelum dan selepas masuk kelas....

--> lmanya tunggu gambar bey d upload... sempat maggie masak.... :'(

28.1.11

hari ini secara kesimpulannya, aku btul2 penat... dari semalam lae aku dah berperang dn assgnmt yg btul2 mnguji kesabaran aku...
tepat 1300 tdi, semua urusan aku telah selesai....
hari terakhir kuliah yang begitu memenatkan...
alhamdulillah........
so, aku boleh la rest selama mna ak nk... tpi kjap jk... mungkin dalam 2 hari jk kot... byak misi yg perlu dilakukan...
so, hati2 la erk.... memadangkan dah cuti CNY... jgn ingt nk enjoy jk... assgnmnt kna wat juga... nnti bising lae lecturer.... n nnti jadi mcm tdi... semua serabut... hahahaa
:)

14

Assalamualaikum....

aku kembali lagi setelah beberapa hari x update...
hari ini genap la 14 hari aku deactive FB aku... sepanjang 14 hari tu, aku berjawa melawan nafsu aku untuk membuka FB untuk mengetahui perkembangan terbaru rakan-rakan aku...
aku harap aku akan teruskan tekad aku ini.. :D
bukan aku x nk main FACEBOOK ney, cuma aku terlalu banyak membuang masa dengan FB ney... kadang2 aku akan meluangkan masa selama 5 jam hanya kerana FB ney... so, aku pun deactivekanla fb ak...

degr2 fb dah nk d deactivekan??? kalau btullah... bgus la tu... byak jenayanh yang timbul krana fb ney...
bg student macm ak plak, byak buang masa...(kalau x puas hati sory~~)
apa2 pun... jangan la, lalai kerana terlalu melayan FB sehingga terlupa apa wajib...
k...
sekian...

Tuesday, January 25, 2011

renungan

" a smart person is not who always pretend to be smart or brag about their intelligence, but smart person is who always be humble and learn more to gain more to be intelligence "

sebagai renungan...
bila kita berada di atas... jganla takbur dan sombong...
sesungguhnya hidup di dunia ney ibarat roda... kadang2 di atas dan kadang2 di bawah....

semoga kita menjadi insan yang kaya ilmu dan amal...
Insyaallah...

Monday, January 24, 2011

Bukan Diriku

Artist: Samsons

Setelah kupahami
Ku bukan yang terbaik
Yang ada di hatimu

Tak dapat kusangsikan
Ternyata dirinyalah
Yang mengerti kamu
Bukanlah diriku

Kini maafkanlah aku
Bila ku menjadi bisu
Kepada dirimu

Bukan santunku terbungkam
Hanya hatiku berbatas
Tuk mengerti kamu
Maafkanlah aku

Walau kumasih mencintaimu
Kuharus meninggalkanmu
Kuharus melupakanmu
Meski hatiku menyayangimu
Nurani membutuhkanmu
Kuharus merelakanmu

Dan hanyalah dirimu
Yang mampu memahamiku
Yang dapat mengerti aku

Ternyata dirinyalah
Yang sanggup menyanjungmu
Yang lama menyentuhmu
Bukanlah diriku

=)

Assalamualaikum W.B.T dan salam sejahtera

kisah aku hari ini adalah.... hehehehe

hari ini klas aku lambat start... aku memulakan hari ku dengan ceria dan gembira setelah menangis sehari... hahahaha
sepanjang hari ini, kerja aku ketawa jak.... mungkin lepas ney nangis lagi kot... mcm2 perkara yang melucukan sepanjang hari.... ketawa jak keja aku... astagfirullah... hilang ilmu aku.... =)

selain itu, kejadian hari ini juga byak mengingtkan aku kembali kepada kisah silam aku@ kenangan aku sewaktu di zaman persekolahan dan tym part tym... pilu jga la... ingat balik member2 yg lma... apa agknya khbar dorg sekarang~~~

dan klas yg terakhir tadi.... tetiba aku tertarik dgn words ini " Realiti tidak seindah fantasi" pernah dgr kan???
btul... kadang2 kita selalu mendambakan sesuatu yang indah... macam2 yang kita rancangkan.... tpi, adakah apa yang kita impikan itu sama dengan kenyataan yang kita hadapi??? tidak semua indah... bila di renung sedalam-dalamnya... btul...

secara kesimpulan, hadapilah hidup ini dengan tabah serta redha dengan ketentuan yang telah ditetapkan...
semoga kita menjadi insan yang cemerlang untuk dunia mahupun akhirat... insyaallah

Sunday, January 23, 2011

Dan Ku Biarkan Kau Terlepas


Mungkin kau takkan tahu
Apa yang ku ingin katakan padamu
Kerana tiap kali ku lakukan sesuatu
Pasti marah dan kecewa berpadu

Namun kau buat ku terfikir
Untuk mengubah hasratku
Apabila kau mengukir jawapan buatku keliru

Korus
Dan ku biarkan kau terlepas
Walaupun ku berjanji takkan ulanginya lagi
Oh mengapa tak ku hentikannya
Walaupun ku cuba untuk melupakan
Dirimu

Mungkin kau takkan tahu
Mengapa ku masih ada di sampingmu
Walau kerapkali ku lakukan sesuatu
Pasti marah dan kecewa berpadu

Namun apabila ku terfikir
Untuk mengubah hasratku
Kau pun terus mengukir
Jawapan buatku keliru

Ulang Korus

Aku tak mungkin kan tahu
apa sebenarnya yang harus ku lakukan
lebih mudah bagiku
untuk melupakan dirimu

Ulang Korus

Oh mengapa tak ku hentikannya
Walaupun ku cuba untuk melupakan
Dirimu


artis: ana raffali

Saturday, January 22, 2011

:(



aku x tau mcm mn nk mulakan post ney....
knapa hati ini susah sangat nak lupakan diri dia??? tpi dia begitu mudah lupakan diri ini....
sedih, pilu menghentam jiwa ini sekali lagi... kerana kebodohan ku sendiri...
sukar untuk aku menafikan perasaan ini... tpi, aku sedar yang semua itu tidak mungin berulang kmbali... krana kau telah bahagia....

jnji hnya tinggal janji... harapan hnya tinggal impian... dan mimpi terus menjadi mimpi... dia dah temukan kebahagiaannya... dan aku, masih lagi menunggu keajaiban....

sakit,pedih,luka dan semua kini datang lagi mengujungi perasaan ini...

Ya Allah, tabahkanlah hati hambamu ini dalam menempuh segala dugaan serta ujian dari-Mu... Ya Allah, kau berilah kebahagiaan kepada insan yang aku sayangi... semoga dia berbahagia...
Amin

maaf kerana mengigati mu lagi...

Friday, January 21, 2011

Bermula


Dengan ini, aku mengistiharkan bahawa aku akan memotong jumper menggunakan gunting yg ada kat bengkel... hehehe men2 jak... lau ada yg terpotong bkan keja aku tau....

maka dengan ini, Atie akan berusaha dengan lebih bersungguh-sungguh.... atie nak buktikan kat org tuuu not just that person... but, to all.... bahawa... i can do better than last sem.... Insyaallah....

main2 tu kisah budak2... hahaha tpi sekg still remaja....
don't worry, atie x kn berubah... atie still lae seorg yg ceria dan periang... hahaha(ceri
a dan periang ka???)
yg berubah hnyalah kisah hidup Atie @ hatijah, tj,tij,eja,tijah
kini, melody bru dah beralun... mencari ritma baru untuk nada seterusnya....
ini lah MY MELODY <3>

x sangka!!!


apa lagi la yg aku nk merepek kali ini... hehehe
ntah la ney merepek ataupun bkan... krg fahami sndiri la...

tdi pagi, aku lmbat la msuk klas... aku dtg tepat2 jam 0800... cma lecturer dtg lbih awal... nasib la....
blum pun aku dduk kat kerusi... tetibha la plak member kat blakang panggil... tpi cra dia plik ckit.... style bisik2 (aku x suka bisik2 ney...
nnti org slah faham).... then dia bg signal sruh diam... aku ney pun ya kan jk la.. x nk pnjangkan cerita... dah la lambt kan...
dia pun ambil sekeping kertas dri beg dia... ingtkan surat amaran untuk aku, ataupun assgnmnt.... rpa2nya.... slip xam....

alangkah terkjutnya aku... bila tgk bnda tu... BIAR BETUL!!!!!
sungguh aku x sangka.... x kn la org tu nk menipu plak kan???(muka suci owh ney org) siap satu klas lagi dia gtau... n majority satu klas tau... tpi knyataanya... siap ada bukti lagi...


sekarg ney, cra nk tau akan kbnran sesuatu perkara tu.... adlah... majlis JKE nnti....
tunggu dan lihat sahaja....

walauapapun yg terjadi nnti.... semua org kna terima kenyataan.... baik atau buruk sesua
tu msalah itu pasti ada jlan keluar.....

sorry la... aku x le gtau secara terperinci mslah ney... nnti mcm buka aib org plak.... biarlah kmi2 jk yg tau... :)





doraemon pun terkjut :D

Hope selamanya

ASSALAMUALAIKUM W.B.T dan SALAM CERIA

apa yg aku hope selamanya ney????

bila aku buka2 web ney... tetibha la plak aku terpndng sesuatu... (jgn fikir yg bkan2 erk)... bila aku renung2 sedalam-dalamnya... bru la aku sedar... kini aku tidak mengenalinya lagi... btul ka??? kbnaranya bgitulah... aku cba untuk mngenal... cri point yg aku bleh knal... tpi, sygnya... aku tak jumpa point itu...
dan kini aku mmg x menenalinya lagi....
harap ia selamanya....


Thursday, January 20, 2011

Kenangan

Assalamualaikum w.b.t dan salam ceria

klas dri awal pgi hingga la ke petang... dalam msa 8 jam berada d poli ney, gap untuk rehat hnyala 1 hour, 15 mnit pgi, 45 mnit tgh hari...
gap 45 mnit yg d berikan itu akan d manfaatkan dgn sepenuhnya... dgn melakukan tugas yg pnting sblum klas bersambung semula pada 1400.
waktu2 bgini aku slalunya akn meng
unjungi Pusat Islam(PI)... Sejak aku dduk luar ney, atau lbih tepat sejak sem 2... alhamdulillah... aku dan member sorg ney adalah pengujung tetp PI...
aku ke PI utk menunaikan kewajipan yg telah d wajibkan... brada d dalam PI, tenang mnyapa diri... x kerisauan, x kerunsingan yg ada hanya lah ketenangan...

memandangkn klas aku hbis awal tdi... so, a
ku pun stay la kat PI sementara tunggu member habis klas sekali menunggu masuk waktu...
muhasabah dirilah d sna... imbas kembali kesilapan yg telah d lakukn... dosa yang d tanggung dan memikirkan azab yg menanti...

pandangan aku kosong ke hadapan... tetibha aku teringat kat kwan lama ak... kawan klas aku tym form5... bila ada masa kmi akn menunaikan solat berjemaah... indah sunggu saat itu... saat takbir di angkat menghambakan diri kpada Pencipta... berjemaah dengan rakan seperjuangan....

kini, kmi telah terpisah... masing2 punya haluan sendiri... mengejar cita yg menanti...
kepada rakan2 ku... teruskan perjuanagnmu d medan pertempuran... (medan IPT)
semoga berjaya dan semoga kita akan bertemu lagi dgn cerita dan kisah masing2 su
atu hari nnti....


Insyaallah...

..................


love is cinta

hurt is dilukai
shut up is diam
nonsense is merepek
enough is cukup
stop is berhenti
crazy is gila

Hat-e-Ja

Wednesday, January 19, 2011

mari belajar...

Assalamualaikum dan salam bahagia...

sbgai perkongsian ilmu...
sepa ada ambl fizik?
?? wah... hbat la sepa yg ada ambi fizik tu... result spm mcm mn??? .mesti ok kan.. bab kmu pandai2... :D

logic gate...
sepa yg pernah belajar tu mesti tau apa bnda ney...
lau dulu blajar hnya d buku shja... blajar teori... nk kna faham lau input 0 output plak 1... bgi NOT GATE...

sbgai revision tuk diri aku gak...
gate ney ada 3... ney y
g basic la ney... NOT GATE, OR GATE n AND GATE...
setiap gate plak ada cra kira....

minggu lalu kmi, wat lab...
nk buktikan input dan output gate ini btul atau x... so, main2 ngan jumper lae la... hehehe... owh ya... ahli team aku plak ak dah pernah gtau kat post2 aku sblum ney... :D

bnda ney kna panggil IC...
ic ney byak la type dia... dia ada no code... yg mewakili gate2 tertentu...
ney protoboard...

ney la rpa IC yg tlah d sambungkan ke protoboard untuk d uji kbnarannya... :D



NOT GATE AND GATE OR GATE

ney la rangka IC tu...


sampai d sini shja klas hari ini.... :D

lau ada sbrg kesilapan sila tinggalkan psanan d ruang yg d sediakan...

Tuesday, January 18, 2011

x faham....

setelah 2 blan aku mncari software ini, dan bleh support system lappy yg aku gna... akhirnya tdi aku jmpa...

Alhamdulillah... berjaya install...

tpi aku ada masalah apabila aku buka software ini... lpa nk gtau... AutoCAD...
bila aku run program... alangkah terkjutnya aku
(skemanya ayat) 3D siot... yg x 2D pun aku lum lae pass... kna bgi plak 3D... habislah...
blurr aku...

kabur gambar ney... tpi x pelah... inilah hasilnya... bkan ini yg aku blajar... huhuuuhuhuhu
:(

p/s: siapa ada software turbo c++... share2 la wei... ssah hdup aku asyik nk pnjam lappy kkak ak jk... huhuhu... yg bleh support w7...
lau ada share2 r.. :D

laporan traffic....

assalamualaikum W.B.T n salam perpaduan...

mcm pembca berita plak, tjuk post aku hari ini... hehehe
ney, cerita pgi tdi... hari ini klas aku start jam
0800..... memandangkan klas awal, spatutnya jlan pun awal kna awal... tpi ntahla, apa pnyakit aku semenjak dua menjak ney... selalu lambat... nsib bek bkn sekolah.... lau sekolah, dah kna tulis nma... kat IPT len ckit style drg... lau lmbat, pa ssah... attendance bg 0 jk la... nnti final dpat surprise ... x dapt msuk dewan... hahahaha... khadiran kurang...
so, jam kat tgn aku menunjukkan 0745 dah... dlam kes ne
y.. mmg ak lambat la... bab, dri likas nk p poli... msa yg d ambil ialah 45 minit... itu lau x traffic jam... lau traffic jam... sejam lbih gak la...huhuhuhu

tdi aku x tau la npa... besa nya clear jk jlan raya ney... tpi hari ini... mmg traffic jam yg hebat dgt... dri likas sampai 1B... nasib aku btul la...kesesakan lalu lintas kat likas....

aku sampai klas pada pukul 0825... hehehe
nsib bek lecturer x bising... sampai plak kat lab tu... komputer plak buat hal... ada yg on, x software... malang sungguh... pa lagi... aku pun mer
ayau la kat lab tu... dah la lambat... buat2 x tau lagi... hahahaha peace...
itu la cerita hari ini... aku harap aku boleh awal esok... insyaallah... :D

Monday, January 17, 2011

Nasi lemak....







lapar plak tetibha... sal tjuk tu... hehehe
kisah ney terjdi tym klas tdi... hehehe
member ak ney, ak rsa tgh mnghayal kot.... or tgh ingt kat seseorg...
mungkin Mr. M, Mr. B or sepa2 la....

tym tu ust. kat kelas tu cerita psal taraf hidup, kat semennjung, sabah n sarawak...
ust. pun tnya la sis ney... dia pun jwb la soalan ust td... pas tu ust tnya pa yg mhal... dia jawab nasi lemak.............. krana terlalu memikirkn bnda len mngkin... atau dia x fhm soalan... itulah jwbnya....
aku pun pa lgi... ktwa la... sakit prut aku ktawa.... sory sis... tpi mmg lucu...
sampai skg lau aku ingt blik bnda tu... ktawa berabis aku...

hahahahahahahaha
:D ngee...
jangan marah erk... hnya cerita blog je... :D

special 4 u sis....
:D

Saturday, January 15, 2011

kahwin

assalamualaikum.... dan salam ceria... :)

kahwin???

setiap insn mengimpikan istana bahagia... mendirikan masjid amatla di tuntut dalam islam... perkahwinan adalah jalan yang baik untuk mengelakkan perkara yg buruk seperti zina, rogol dan sebagainya... pekahwinan juga merupakan ibadah dan sunnah Rasulullah... adakah org yg x nk kahwin?????

sekiranya seseorg itu nk kahwin... nk kahwin ngan sepa??? mesti r ngan org yg d sygkn... lumrah hidup... tpi itu terpulang la dengan individu... nk kahwin ngan spa.. jgn kahwin ngan sma jenis sudah... k...

sbnarnya tdi tu muqaddimah jak...
nie cerita aku sbnrnya... last year ak da bca kat fb, yg member ak ney nk kahwin... muda lae... junior aku tym skul dulu.... dia nk kahwin dah.. langkah bendul... jodoh dia dah sampai...
mula2 tu terkjut gak bla tau... awal babe~~~ tpi jodoh dia dah sampai... sbgai senior n kawan... aku doakan kebahagiaan hingga ke akhir hayat.. insyaallah....

tdi pagi plak, aku buka la satu sampul ney... ingtkn surat aku... bila aku buka card invitation... baca r nama mempelai tu... alangkah terkjutnya diri ini... ceh~~~
pengantin lelaki tu mmg knal la... dulu jiran n teman sepermainan abang ak tym kecik.... hehehe.... pastu ak bca plak nma pengantin pompuan tu... junior aku la.... kecil nya dunia ney... pusing2 rpanya knal... hahahaha
skg ney aku just tunggu green light dari BOSS aku... nk pergi ke x... hahaha

semoga kebahagiaan menjadi milik kmu berdua sehingga ke akhir hayat.... amin

::: agk2 nya la... bgaimana perasaan aku bla aku dapat kad jmputan dari seseorg... org yg aku sayg????? msti kecewa x terkata... hahahahahahahaha

apa2 pun... jodoh telah di tetapkan oleh Allah pencipta sekalian alam....
terima lah takdirnya dengan sabar... krana Dia Maha Mengetahui apa yg terbaik untuk hambanya...

sekian...

chocolate......


ney coklat ak bli kat labuan last year... hehehe

chocolate

~~~yumm...yumm~~~

chocolate, npa ngan coklat???
knpa ramai suka coklat???
sebab, coklat ney sedap... n coklat jga wat org happy...
btul tau... ney bkan auta... :)

menurut kajian, apabila sesuatu yg manis itu ada kat dalam mulut kta, kita akan rasa gembira... gtu la lbih kurang... so, thats y la org suka mkn coklat bila sedih...

coklat ney jga baik untuk minda... nk tau knpa, kmu crila sndiri... hehehe

k...
sweet owez like chocolate...

Friday, January 14, 2011

huhu...


kini jauh...
semakin jauh....
dan terus menjauh....
huhuhu

Thursday, January 13, 2011

TEKAD!!!

Assalamualaikum w.b.t dan salam 1 malaysia... :D

hye, bersua lagi kita dalam ruang maya ini di Hat-e-Ja blog... hehehe

tekad?? pa yg aku tekad?? hahha
beberapa minit lagi, 14/1/2011... npa dgn tarikh ney???
sbnrnya, pda awl2 thun dulu aku dah jnji ngan diri aku sndiri bhawasannya aku akn DEACTIVE fb ak... mungkin untuk selamanya mnkin jga x... tunggu jk la....

DEACTIVE lg??? hehehe
mmg ini la kja ak.. nmanya kja gila... ak mmg suka deactive fb ney,hahaha

kli ini aku tekad x nk bka fb lgi.. insyaallah...

sebabnya:
  • aku skit hati jk bla aku bka fb,
  • sedih bla buka fb
  • rindu ngan seseorg bla aku bka fb
  • aku buang msa yg agak lma bila buka fb....

so, bila fb ney d DEACTIVE, scara x langsung semua perkra d ats dpat d bendung... wakakaka mcm jenayah plak fb ney...

so, kpada teman dan rakan, sorry la... sengaja aku deactive fb tu... :D...

sekiranya ada apa2, direct tu hp aku la k..... ak akn blas sms atau angkat Fon korg lau aku perasan... aku selalu silent hp ak... so, lau ak x bg any respond jgn mrah erk...

sekian....

Thursday, January 6, 2011

&^%$#!@#$@%$%#Q@^

don't know...
I feel zero right now....


life must go on....
just wait for the miracle happen to change my life...




actually, i confuse with my self... what i should to be???
that i should to pretend??? or just show it out???
i think... just follow the life plan...
like a water flow....


BE UR SELF... IS THE BEST WAY U ARE....


Hat-e-Ja
2011

Tuesday, January 4, 2011

Khas Buat Mu...

Assalamualaikum....n salam sejahtera

siapa yg aku maksudkan kat atas tu??? my BF... hahahaha BEST FRIEND la....

aku bru jk pun knal dia... x lama.... 7 blan gtu... kira perknlan kmi ney still mentah lae la... klau hp bru 2... still ada warranty lagi... hehehe
tpi friendship kta org x expired date tau...

walaupun perknalan kmi singkat... tpi byak knangn yg tlah kmi lalui bersama...

di klas tu, dia lah pling ceria... tawanya, bebelannya, bisingnya, mesranya... semua itu menceriakan DET A...

nk cerita ckit psal dia ney... hehe(jgn mrah athul)
dia ney asal bintulu srawak...
dia ney seorg yg ceria.. kdang2 jk muram... itu pun sal family n gereknya... hehehe
dia ney juga... skaaa sgt jlan... jalan p kk la... walaupun tym2 gawat... ntah la pa yg dia wat kat KK tu...
kat KK plak dia suka sgt main music box... hahaha... i will miss that moment.... :D

dia ney jga snag nk mesra dgn org peramah nk mampus... hahaha
sampai hari tu, kmi jlan p kk sma2 tetibha dia p tgur kecik(RL) tu mcm kwn dia... aku n member sorg ney, terkjut la... gila bdak ney...
tpi, gla2 dia... pandai tau... jgn nk lwan...

dia ney jgk d knali sgai "kamek" det... bab, satu member ary tu tnya nma dia, then dia jwab la nma dia kmek.. smpai skrg nma tu mlekat dgn dia... hehehe...

kini, dia tlah melanjutkan pelajarn d politeknik mukah... (pindah poli)... huhu
kurang lae la gurlz kat klas kmi... dri 6 ke 5... huhu...


ini la wajah nya... hehehe (naziatul munirah)



ini adalh gambr kngn kmi sewaktu kmi bersama-sma.....

ney tym kitaorg sem 1... kuar buka posa n wat knduri kesyukuran ckit... hahaha

ney sblum msuk dewan xam... hehehe 1st paper
ney plak hang out sama2... mkan McD...


last jalan bersama2... huhu


byak lagi cerita kmi bersama.... tpi hnya ini aku bleh coretkn kat blog ak....

THE MOST IMPORTANT THING.... OUR FRIENDSHIP NEVER FADE WITH THE TIME


P/S: Study bek2... jgn leka ngan gerekmu... owez remember us at sabah... Insyaallah.. satu hari nanti kita akan berjumpa lagi...
happy2 selalu... hahaha

dari sahabatmu...
Atie

Sunday, January 2, 2011

G tuaran....





assalamualaikum w.b.t

hari ini adlh hari kedua untuk thun ini....
memandangkan member ak sorg ney dah nk pindah poli(athul) so, member yg sorg ney lae(nano) ajk p tamu tuaran....
kmi jnji jam 0830... dgn amnhnya aku smpai poli jm
0830.. ceh~~~ kebetulan.. hahaha
nano lum lae datang, lmbat ckit.. so, aku pun p la bilik az
ie... cerita2 then nano call...
ingtkn nano sorg.. rpanya dia bawa ger
eknya... bantai jk la... hehehe
kmi pun keluar poli la.... huh... hebat gak pemanduan budak ney...tawakkal jk la.. selamat pgi dan blik... hehehe.... makin phobia ak nk amb
i lesen...
bleh tahan gak jauh tuaran ney... huhu
smpai dah kat pekan tuaran tu... wow... rmain
ya org.. maklum la... hari ahad... hehehe
kmi pun p la tamu, bnda pertma yg kmi blik ialah gula2 kapas.... hahahaha
then pusing2 kat tamu(pasar hujung minggu)....
penat dah jln, siap kna sound lae.. bab pakcik tu mengencang... hahahaha
then kmi pun nk p site mknan plak... nano n gerekn
ya p ATM...... kmi 3 pun round2 la... pas dah bosan jln n dah bli barang... kmi pun p depan la... kat ctu bru la ada bli brg ckit... hehehe

pas dah jaln... of coz la lapar kn...
kmi pun gerak la p mkan... ak just mkan ABC bua
h jk... bab da knyang.. hehehe

ney la rpa ABC buah tu...

nano blanja....

pastu... kmi pun blik la....
heran... pesal jaln blik ney lma sgt erk??? x pe
la aslkn smpai... ney la pic yg smpat ak capture...

Gunung kinabalu dri jauh...


wis
ma tuaranbalai bomba tuaran
area tuaran la ney...


ini la ceritanya...
sekian~~~





Saturday, January 1, 2011

1-1-11

Assalamualaikum.....

cantik kn tarikh kat ats tu...
itulah permulaan cerita hidup aku untuk tahun ini...
mka dengan ini aku mulakan kisah 2011 aku dengan ucapan basmallah...

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM.....

sesungguhnya, aku hnya insan biasa yg hanya mmpu merancang.. Tpi Allah yg menentukan...
2011... aku harap ia mnjanjikn satu lembaran yg baru... satu cerita yg menarik...
aku hnya mengharapkan 2011 lebih baik dari 2010...
akan ku coretkan setiap detik terindah 2011...
MAAF UNTUK KESILAPANKU PADA TAHUN 2010.... :(


yg baik jadikan la teladan... dan juga teruskan....
keep smile... :)
There was an error in this gadget