Sahabat Maya

Friday, February 25, 2011

maaf

assalamualaikum w.b.t

entri ney tuk seseorg kwan lma aku....

aku wat ney setelah aku terima panggilan dari dia sejam yg lalu... mula2 perbicaraan mmg ok la... xlma selepas itu sound menjdi sedih....

secara jujur... air mata aku mengalir bila dia ckp dia nk tukar no. sedih tau...
xkn dia pun nk tingglkan aku(sbgai kwn) dah la mmber aku yg len pun dah tingglkan ak... sekrg ney dia plak nk wat bnda yg sma...
dah la kau jk member yg slalu chat n story2 ngan ak... n now... ko pun nk pegi...

aku x tau la npa... mngkin salah aku... bab aku ney suka sgt ckp lepas... tpi aku just bergurau jk pun x lebih.. bkan nya aku nk sakitkan hati ko ka pa... men2 jk la...
atau mngkin ko mmg nk remove ak dri lyf ko...

klau btul la... aku terima dgn hati yg terbuka....

AKU haraP ko BAHAGIA.... semoga KAU JUMPA pa yg KAU CARI....

kau la my bff... ko la bestfren ak yg da best....

Wednesday, February 23, 2011

crazy paper

Assalamualaikum W.B.T dan salam sejahtera....

nk cerita kes hari ini...tym kls semiconductor devices... jujur aku katakan yang aku langsung x fhm apa yg lecturer tu ajr... dah la x fhm... x nk concentrate lae... ish3...

tym klas berjlan dgn lancar walaupun x fhm ttp jga menyalin pa yg lecturer tu tulis.... tetibha satu mmber ney tgh tulis something... mcm luahan perasaan dia la kiranya.... mngkin d sebabkn bosan pnya psal member yg len ney plak p tmbh yg bkan2...

mcm2 kna tulis kat kertas tu... btul2 kja gila....
ney la rpa kertas tu... kedua-dua muka surat...


sekian...

Tuesday, February 22, 2011

F.A.C.E.B.L.O.G

SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH


Edit

Siapa dia???

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera..

sebenarnya aku nk cerita kejadian yg terjdi pas aku hbis klas... hari ini klas petang kitaorg btal.. so, blik awal la... dalam perjalanan nk turun tangga tu... member sorg ney suruh cal member dia... aku pun cal la... pas tu, ada la kelompok bdak junior yang berdiri kat tangga ney... sesak la...

tym nk turun tangga tu.... tetibha ada sorg guy ney panggil... dia panggil "jah2" gtu la... bila ak pusing guy tu senyum... memandangkn posisi aku tym tu kat tangga n block laluan org... so, aku just pusing sekali imbas jk tuk tengok wajah guy tu...


aku pun tnya la member aku... " ko knl ka org tu?" dia jwb x...
sepanjang perjlanan pulang rumah... berfikir aku... sepakah gerangan Hamba Allah itu???
aku knal dia ka??? aku ingtkn dia nmpak kad matrik aku...bab tu sngja panggil... bila aku tgk kad matrik aku terbalik plak... kmi knal ka??? atau dia bkan panggil aku???


bila imbas2 kmbali wajah yang sekali imbas tu mmg ak x dpt cam la... sepa tu erk??? adkah schoolmate aku tym kat sekolah rendah, atau kat sekolah menengah??? atau member FB??? ataupun c "dia"(spa la tu)....


aku harap bkan aku yang org tu panggil....klau btul la bkan Alhamdulillah... x ska aku hidup dalam persoalan yang ssh nk cri jwapan ney...


p/s : kpada yang berkenaan... ceh(mcm la org tu tau kewujudan blog ney)... sila la muncul dalam hp ak... :D .... hahahahahaha.....


sekian

Monday, February 21, 2011

Otak


Otak adalah organ tubuh vital yang merupakan pusat pengendali sistem syaraf pusat. Otak mengatur dan mengkordinir sebagian besar gerakan, perilaku dan fungsi tubuh homeostasis seperti detak jantung, tekanan darah, keseimbangan cairan tubuh dan suhu tubuh.

Otak juga bertanggung jawab atas fungsi seperti pengenalan, emosi. ingatan, pembelajaran motorik dan segala bentuk pembelajaran lainnya. Sungguh suatu tugas yang sangat rumit dan banyak dan inilah 10 kegiatan yang bisa merusak kerja otak kita

1. Tidak mau sarapan

Mereka yang tidak mengkonsumsi sarapan pagi memiliki kadar gula darah yang rendah, yang akibatnya suplai nutrisi ke otak menjadi kurang.

2. Kebanyakan makan

Terlalu banyak makan, apalagi yang kadar lemaknya tinggi, dapat berakibat mengerasnya pembuluh darah otak karena penimbunan lemak pada dinding dalam pembuluh darah. Akibatnya kemampuan kerja otak akan menurun.

3. MEROKOK

Zat dalam rokok yang terhisap akan mengakibatkan penyusutan otak secara cepat, serta dapat mengakibatkan penyakit Alzheimer.

4. Terlalu banyak mengkonsumsi gula

Konsumsi gula yang terlalu banyak akan menyebabkan terganggunya penyerapan protein dan nutrisi, sehingga terjadi ketidakseimbangan gizi yang akan mengganggu perkembangan otak

5. Polusi udara

Otak adalah konsumen oksigen terbesar dalam tubuh manusia. Menghirup udara yang berpolusi menurunkan suplai oksigen ke otak sehingga dapat menurunkan efisiensi otak.

6. Kurang tidur

Otak memerlukan tidur sebagai saat beristirahat dan memulihkan kemampuannya. Kekurangan tidur dalam jangka waktu lama akan mempercepat kerusakan sel-sel otak.

7. Menutup kepala ketika sedang tidur

Kebiasaan tidur dengan menutup kepala meningkatkan konsentrasi zat karbondioksida dan menurunkan konsentrasi oksigen yang dapat menimbulkan efek kerusakan pada otak.

8. Berpikir terlalu keras ketika sedang sakit

Bekerja terlalu keras atau memaksakan untuk menggunakan pikirankita saat sedang sakit dapat menyebabkan berkurangnya efektifitas otak serta dapat merusak otak.

9. Kurangnya stimulasi otak

Berpikir adalah cara yang paling tepat untuk melatih otak kita. Kurangnya stimulasi pada otak dapat menyebabkan mengkerutnya otak kita.

10. Jarang bicara

Komunikasi diperlukan sebagai salah satu sarana memacu kemampuan kerja otak. Berkomunikasi secara intelektual dapat memicu efisiensi otak. Jarangnya berkomunikasi akan menyebabkan kemampuan intelektual otak jadi kurang terlatih.

Sunday, February 20, 2011

jodoh???

assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera...

terimbas kembali antara kata2 dalam sebuah novel yg bertjuk mencari cinta...
cinta umpama mendaki gunung everest.
ramai yg mencuba tetap tidak semua sampai ke puncaknya
begitu juga dengan cinta...
ramai yang bercinta, tapi tak semua yang sampai ke jinjang pelamin.

bila direnung sedalam-dalamnya akan kehidupan yang oenuh fana ini... dapat kita lihat akan pelbagai ragam manusia... terlalu hebat kekuasaan Allah menciptakan manusia berbagai-bagai...

ada yang bercinta sampa x ingat dunia... kadang2 tu terfikir bagai dunia dia yang punya... (kau silappp) itu semua dunia khayalan!!!

klau nak discuss pasal cinta ney mmg panjang, tpi aku pendekkan la yerr...
ada org bercinta 10 thun... lau dah bercinta 10 thun tu kira dah kanl gila dah hati budi kan ... tup tup kahwin ngan org yang yang dia bru knal 10 hari..... hebat x kuasa Allah... dalam seseorg itu yankin akan jodohnya, Allah munculkan insan yang menjadi teman selamanya...

sebenarnya post ney sebb aku terkilan akan sesuatu perkara, bila dilihat dengan mata kasar ramai gadis di luar menimpikannya menjadi teman hidup... boleh dikatakan sempurna.... tpi x sempurna... baik budi bicaranya, sopan perilakunya... tapi knapa boleh jadi begini??? jadi apa??? adlah...
x kisah la apa sekali pun profession seseorg itu kat dunia ney, dia still lae seorg manusia yang menjadi hamba kpda Pencipta...

apa-apapun, hidup ney telah ditetapkan... Allah telah aturkan jlan hidup manusia... terpulang la kpada manusia itu sendiri untuk meneruskan kehidupan yang bagaimana...
jangan la permainkan cinta... kelak cinta itu akan permainkan kamu...

p/s--> ada yang ckp bercinta ney adalah proses untuk mencari calon yang sesuai untuk hidup bersama kelak.. betulka??? crilah kebenran sendiri....

sekian

Thursday, February 17, 2011

Aku dah Berubah!!!

assalamualaikum... n selamat pagi...

tajuk tu aku wat bab tym klas tdi, ada satu mmber tegur aku... dia ckp aku dah berubah...
btulkah???

mungkin btul... tpi sepa kesah??? nobody!!!
klau btul la... bgus la... tpi bkan salah aku... bkan aku nk sombong ka pa... tpi, aku ada reason npa ak wat gtu...

apa2 pun, satu jk la... jgn la nk sibuk hal org len... jg la diri masing2 k...
:D

Wednesday, February 16, 2011

Sine Wave

Asslamualaikum W.b.t dan salam sejahtera...

sine wave??? sebagai pendahuluan...
sine wave ialah satu gelombang. sine wave ney juga asalnya dari circle...
actually aku bkan nk cerita psal measurement, electrical circuit ataupun digital electronic dalam course aku... tpi aku nk cerita psal hidup...

waktu mula2 ustaz aku msuk kat klas aku... dia ada soal kmi... mcm mn kmu kaitkan agama dengan electric???
then, adalah member jwab, arus yang mengalir tidak dapat di lihat dengan mata kasar tapi boleh diukur dengan menggunakan alat seperti multimeter... then kita bleh lihat gelombang yng terjadi plak dengan menggunakan oscilloscope...dan hasil daripada arus yang tadinya tidak dapat dilihat dapat dibuktikan dengan hidupnya alat2 elektrik seperti lampu, laptop dan lain2 lagi alat elktrik kerana adanya arus yang menggalir..

begitu jugalah dengan agama... kita tidak dapat melihat Allah, tapi kita yakin akan kewujudan Allah dengan adanya kalam suci yang telah diwahyukan kepada Rasulullah... kita tidak dapat mengukur keimanan seseorg itu dgn alat tetapi kita dapat lihat dengan taatnya akan agama... keimanan seseorang itu boleh bertambah dan boleh berkurang menurut ahli sunnah-wal jamaah. ini bermakna islam itu ada...

pnjang muqqadimah aku... :)

hidup ini umpama sine wave... kita bermula dari 0.... selepas itu kita melangkah secara perlahan untuk naik ke tahap maksima... apabila kita berada di puncak, terpulang la pada diri seseorg itu mcm mn dia nk maintain... tatkala berada diatas ada sifat pada diri manusia ini yang akan menyebabkan seseorg itu ke tahap negatif... sifat TAKBUR, RIAK,SOMBONG dan ALPA... sifat2 ini la akan menjatuhkan seseorg yang telah berada di puncak menyebabkan ia jatuh ke tahap 0 semula...

pada tahap ini, sekiranya seseorg itu belajar dari kesilapan dan mempunyai azam yang kuat mka dia akan bangkit semula... jika dia terus rebah dan terus menjunam hidupnya umpana sine wave d paras negatif... terus jatuh sehingga la dia sedar untuk bangkit....

ini la hidup... umpama sine wave...

Tuesday, February 15, 2011

SABAR JK LA



ternyata aku mmg ada salah... tapi aku x tau apa???

x kn sejarah hidup aku berulang kembali???
aku dah belajar dah dari sejarah... aku dah minta maaf dah... aku dah buang dah ego aku...

SEJARAH HIDUP AKU BERULANG LAGI UNTUK KESEKIAN KALINYA....
HADAPI DENGAN SENYUMAN JAK LA PAS NEY...
:)





apa anda rasa???

satu lae post tuk hari ini....

Apa perasaan anda bila anda mesej kat org then org tu reply " sepa ney??? nombor ko teda dalam list phonebook sya?"

arrgggghhhh!!!!! x guna... ok fine!!!!!!!!!!!!!

heh!!!

arrgggghhhhhh,....... mACAM mlAs aKu NaK p kLas SOk!!!!

blablablablablablablablablabla!!!!!
lalalalalalalalala!!!!!

=.='

baca jk la!!!


Assalamualaikum dan selamat petang....

Rahmat petang hari ini...
Alhamdulillah Allah masih lagi memberi kesempatan untuk bernafas... untuk melihat alam yang indah ini...

aku x tau nk simpan tajuk apa....

setelah aku mengambil satu tindakan yang aku rasa baik untuk aku dan juga aspek lain... akhirnya kerunsingan aku terlerai....
mungkin aku ney cpat fikir yang negative kot... Insyaallah aku akan ubah yang itu... aku akan berfikiran positive lpas ney dan fikir bnda yang bek2 jk...

biarkan la mulut orang apa nk cakap... korang nk mengata ka, mengumpat ka, memaki ka... hal kmu la... x kesah dah aku....
JANJI KAMU BAHAGIA...

mungkin aku ada silap kat kmu... tpi selagi kmu x tgur atau gtau apa salah aku... aku x tau d mn silap aku...
satu bnda jk la... sekang ney kita d alam transaksi(antara knak2 dan dewasa) yang kedua..... iaitu alam IPT... hidup masing2... nk berjaya kna usaha bkan mengata.....
aku sentiasa doakan kebahagiaan kamu semua... harapan aku kita berjaya bersama-sama... selagi mana aku bleh tolong akan aku hulurkan bantuan kalau kmu x lebih2...
jgn nk ambi kesempatan dalam kesempitan.....

--> mungkin aku ada silap besar kat satu member ney... tpi apa?? sampai hati dia x tgur aku... inikah kawan??? aku dah mnta maaf dah... tpi dia x reply pun msj aku... lau btul kau bncikan aku... aku terima kenyataan itu... aku redha... sekiranyalah disebabkan hal itu... ITU BUKAN SALAH AKU LA... mrah la org yg wat... AKU PUN MANGSA JUGA...
atau ko anggap aku just pembawa msalah untuk ko.,... aku mnta maaf..... nmpaknya FRIENDSHIP kita dah karam... x peluangkah untuk membuatnya belayar semula???

~Atie~

fikir la

Assalamualaikum....

hari byak plak cerita aku.... mcm2 ak nk share hari ini....

bila d imbas kembali hidup ini... wow, byak dah aku lalui.... sekarg ney... still lae teruskan penggembaraan untuk merungkai persoalan pada masa akan datang.....

kadang2 kita x sedar apa yang kita katakan dalam hidup ney... bila kita marah... mesti kita wat satu statement yang hebat... then bila kita dah sedar.. semua tu kita dah lupa.... dan kembali sperti sedia kala.. lupa dengan apa yang ungkap ketika kita marah...

adakah aku juga begitu??? nnti r aku kji hdup aku...

walaupapaun.... nasihat aku untuk pembaca... hidup ney jadi la seperti tembok yang kukuh... x runtuk dek angin... jangan jadi seperti lalang.... makin berisi makin tinggi dah tu terumbang ambing bila di tiup anggin... bangga padahal x memberi apa2 kebaikan kpada kehidupan....

....



JADILAH SEORG INSAN YANG TEGUH DAN TABAH....

SEORANG YANG KUKUH APABILA DIMAKI, DIMARAH MAHUPUN DIPUJI.....
MANUSIA TIDAH AKAN DIKATAKAN HEBAT SEKIRANYA TIDAK DIUJI....


Terasing

Assalamualaikum n salam sejahtera....

sejak beberapa mnjak ney.... aku tgk keadaan klas aku dah len dah...
aku x tau la npa... mula2 aku fikir... lau dah classmate ney major adlh llaki seng la ckit bab llki ney x da wat hal sgt bab guys ney kekadang suka wat hal sendiri jarang nk mnyibuk hal org....
tpi sungguh x sangka.... lagi mnyibuk... iya ka... x delah... sja jk ckp..

sebenarnya classmate llaki ka perempuan ka... sma jk... semua pun manusia... tpi ada yang mmbzakan... lau classmate perempuan ney keburukan dia ialah --------------... lau llaki plak -----------..... tpi mna2 pun ok lau pndai sesuaikan diri....

kini, aku rsa diri aku telah disisih kan oleh mereka... insan yang dahulunya pernah aku anggap kwan... skg pun aku still anggp kawan tpi,dorg dah wat tak tau kat aku...
npa??? apa slh ak??? lau fikir dgn lbih mndalam... mmg aku x da salah la...

sekang ney terpulang kla pda kmu... aku terima jk apa2...

p/s: sekiranya satu hari nnti aku mnjadi seseorg yg kmu lbih x knal... jgn salahkan aku... aku just follow environment aku jk.... i just hope that we can be friends forever...

atie

Dragon Ball


assalamualaikum W.B.T dan Salam Satu Malaysia

wah gempak gtu tajuk aku... gempak ke mslahnya.... hehehe mentang2 la dragon ball coming soon at NTV 7....

sebenarnya ney cerita semalam... tym tu klas agama....
lucu sgt... x bleh tahan nk ketawa... lau bleh tergolek2... mmg dah lma dah aku pusing2 kat lantai.. hehehe men2 jk...

klas berlangsung slama 2jam30minit... byangkan selama msa tu, ada jk selingan psal cartoon... mmg lwak la... n pling byak dragon ball.... rpa nya klas ney peminat cartoon... last sem cerita saal teletubies..... mmg lawak la....
disamping belajar ada selingan... x la ngatok tym ptg2..
k sekian...

Saturday, February 12, 2011

facebook....

Assalamualaikum dan salam satu malaysia....

post kli ini bertajuk FACEBOOK... npa dgn FB??? sbelum nie aku dah gtau kan yg aku deactivekan fb aku... so, beberpa jam yg lalu terlintas nk ACTIVEKAN blik... tpi... lambat sgt la loading... aku pun x tau npa... bka blog laju plak...
so, aku pun mlas la nk tunggu... aku pun fikir... mngkin aku patut lupakan jk kot Zaman FB ney... lupakan trus facebook... :)

hidup aku akn lebih aman dan makmur mungkin... :D
itu jk..
sekian....

i'm back

assalamualaikum dan salam satu malaysia...

setelah beberapa hari menghilangkan dri... hri ini aku muncul lae... :)

susah nk faham erti hidup ini.. apatah lgi sifat manusia...
kadang2 kita buat keoutusan yang terbaik untuk diri kita tpi, menyakitkan bg sesetngah pihak...
tpi, siapalah kita yang nk lari dari silap tersebut...

kpada pembaca... hidup baik2 k...

Wednesday, February 9, 2011

luka

assalamualaikum... w.b.t...

bru dpt update blog aku ney... hehehe... busy ckit n malas...

nk cerita ckit... pernah dengar tak perkataan ney " lebih baik mengcegah daripada merawat"...
sebenarnya words ney bkan sahaja untuk penyakit2 kronik... ianya juga untuk suatu keadaan... bg aku r...

so, mslahnya sekang ney, aku tgh berada dalam dilema... ceh~~~
so, aku pun ambil la langkah2 pencegahan.... ak pun x tau dah nk tulis pa lae... itu jk la k....

sja nk update... :D

akhir kata dari Hat-e-Ja... biarla aku pergi sebelum aku terluka dengan lebih teruk lae... biarlah aku terluka hari ini daripada di kemudian hari....

sakit2 hari ini klau x di elak sekarang, mungkin esok lusa akan menjadi parah....

sekian

Sunday, February 6, 2011

huhu.........

WHY????????????
TELL ME DA REASON Y????

~~~SORRY~~~ 2




sungguh... aku tak tau la nk wat pa lae... sedih la pling bgus rsanya...
aku btul2 dah rsa bersalah sekarg ney..... "kerana mulut, badan binasa" kerana mulut juga la aku kini terasa.... terasa sgt.....

"aku tau la bha aku salah, tpi jgn la bha sampi gtu... "(mcm la org tu ada kat dpan aku)
KINI, padan ngan muka aku....

aku x tau la, pa motif ko.... tpi, bkan niat aku nk knakan ka, ejek ka, apa ka... suka2 jk 2...

sorry..... tpi x pe r... mungkin ini way kau, maybe kau x nk ak tau hal ko lae kan... ok...
aku harap aku akan faham semua...
bek diam jk la kn lpas ney... terbaik untuk aku dan org2 kat sekeliling aku...
sorry 100x

:(

Jahil

Assaalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera....

setiap manusia tdak akn lari dari melakukan dosa... begitu juga dengan aku... kisah silam aku, aku di ulit dgn dosa... sedar mahupun tidak... syaitan sentiasa ada untuk membinasakan manusia...

sebenarnya, aku rindukan diri aku yang dulu... diri aku ketika di menengah rendah... tym tu aku mmg seorg yg lurus dan seorng yg x feeling... seorg yg sgt mnjga pergaulan...
tpi seorg yg baran skit... sikit2 nk melenting... itu dulu...

sekarang dah ada peningkatan dah... dari semua aspek... kini aku seorg yg pemaaf, penyabar dan cool.. :D
tpi sygnya, mkin tua ney mkin x kenal erti dosa dan pahala... keimanan aku betul2 telah di uji dan aku tewas... aku x nafikan semua itu... semua itu kerana kejahilan aku...
hina nya diriku disisiMu... kerana imanku yang lemah dan tidak mampu menangkis semua bisikan syaitan...
mengumpat, mengata, iri hati, tamak ilmu, apa lagi... berbual kosong, dendam semua itu menghantui diri aku... penyesalan timbul kerana hati yang GELAP ini...

aku harap, lepas ney... semua itu akan berubah... Insyaallah....

aku hanya insan yang mencari keredhaan-Mu ya Allah...

lagu ini la yg selalu menjadi pemangkin untuk bangkit tatkala diri hanyut...

Telah ku mungkiri janjiku lagi
Walau seribu kali
Ku ulang sendiri
Aku takkan tempuh lagi
Apakah kau terima cintaku lagi
Setelah ku berpaling
Dari pandanganMu
Yang kabur kerna jahilnya aku

Mengapa cintaMu tak pernah hadir
Subur dalam jiwaku
Agarku tetap bahagia
Tanpa cintaku tetaplah Kau di sana
Aku tanpa cintaMu
Bagai layang-layang terputus talinya

Telah ku mungkiri janjiku lagi
Walau seribu kali
Ku ulang sendiri
Aku takkan tempuh lagi
Apakah kau terima cintaku lagi
Setelah ku berpaling
Dari pandanganMu
Yang kabur kerna jahilnya aku

C/O: Masihkah ada sekelumit belas
Mengemis kasihMu Tuhan
Untukku berpaut dan bersandar
Aku di sini kan tetap terus mencuba
Untuk beroleh cintaMu
Walau ranjaunya menusuk pedih

tjuk lagu ini AKU TANPA CINTAMU...

" ya Allah ampunilah dosa hambamu ini yang penuh dengan bebanan dosa, Engkau ampunkanlah dosa-dosa ku yang terdahulu di saat diri ini lalai dari mengingati-Mu ya Allah dan diriku yang jahil akan agamaMu."

Amin

Long Journey (LAHAD DATU) 2

Assalamualaikum dan selamat pagi... :)

ney nk sambung cerita tym aku blik dari LD... setelah sampai kat uma abg aku, kmi pun rest la... uma tu kira besar gak la... ak x dpt nk snp gambar... bab tym tu hujan n hari dah mlam... pgi plak hujan gak... byangkan la, awal2 pgi lgi kna kejutkan bersihkan uma abg aku... rupanya pegi sna beramal... huhu... maklumlah rumah bujang... wakakaka

then, tetibha bos ckp nk blik dah tghari ney... aku ngan kakak aku ney naik blurr... mana x nya... agak2 la.. kmi ingtkan 3-4 hari kat sana... last2 sehari jk... x sampai pun 24 jam kmi kat sana... dah nk blik... rpanya tumpang tidur jk... hahahaha

then, kmi gerak dri uma abg aku jam 1100...
tym nk, kuar tu... lupa jln... maklumlah pegi sna kan mlam... then nk blik kk plak pagi... so, jlan lupa... apa lae men agak2 jk la... setelah setengah jam jlan ... still lae x jumpa ney bandar cenderawasih... tpi last2 jumpa gak....
ney antara gambar yg sempat aku snap tym ronda2 kat bndar LD...

blik ney byak pit stop kmi... huhuhuhu then sampai uma jam 2300... penat owh...

perkara yg lucu, bju kmi bwa macm nk pindah jk... last2 sehari jk... hahaha... wat berat kereta jk... hahaha
gtu la cerita nya... long journey...

Saturday, February 5, 2011

~~~SORRY~~~

HYE.....

npa tetibha ku mnta maaf ney..... actually, aku rsa aku dah wat salah ngan seseorng... hehehe
aku btul2 mnta maaf wey... lau aku ada slah... jgn la gni... apa ney... ckp kwan...(ada ka dia ckp???)... aku tau la aku salah... bab tu aku mnta maaf... maaf sgt... sorry... huhuhuhu...

aku x tau la pa ko perasaan ko... ko ckp ko x mrah... tpi, bila tgk keadaan sekeliling... atau keadaan semasa... rsanya ko terasa hati kat aku atau dalam erti kata lain ko marah... sorry... aku sengaja... hehehe jangan marah(sengaja lae).........

tpi itu hak ko kan... sma ada ko nk maafkan aku atau x... terpulang la... tpi aku btul2 mnta maaf... ubah la blik setting tu... :(

tpi lau x nk ubah gak... aku just andaikan yang ko mmg marahkan aku yang teramat sangat...
sorry,sorry,sorry... dah la cuma ini jak cra aku nk tau pasal ko(mnta simpati...) tpi ko cam ney plak... ok...

wey, jgan la bha gni... huhuhu... warrgghhhh!!!!! mcm nk nges owh... huhuhuhu... sampai hati ko... huhuhuhuhu... aku tau la aku dah x penting... lae pun ko dah ada kwn bru... huhu ( nk kna pelempang aku ney)... :((

nk tau x spa org yg aku maksudkan ney??? hahaha x pe la... siapa mkan gula rasa manis... once again... i'm sorry... :)

sorryyyy

Lawak.... :))



"HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
hahahahahahahahahahahahahahahaa
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
hahahahahahahahahahahaha"

K ... pnat dah aku ktawa.... hahahaha
:D

Long Journey (LAHAD DATU)


assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera....

bertemu lagi d ruang maya... bertempat d Hat-e-Ja....

pada 3/2/11 yang lalu, kami sekeluarga telah melalui satu perjalanan yang jauh....(skema gila ayat... macm wat krangn full words owh...)

so, kmi pun berangkat la jam 0600... awal kn.... tpi ok la tu... dripada sblum ney, kmi pernah jlan jam 0500 nk p sandakan..... kmi p sepanggar luk ambi pakcik aku sebelum mnruskan perjlanan....
sepanjang perjlan tu, aku cuci mata la... hehehe... tgk kehijauan pokok2... maklumlah, jlan nk p ranau tu kan hutan.... so, hijau jk la d pndangan.... mmg tenang la... bersih mata daripada kesibukan jalan raya... :)
klau dah jaln awal2 pgi, mestilah nmpak Gunung Kinabalu yng cantik tu.... nmpak banjaran Crocker dgn jelas... mmg indah la melihat matahari terbit di sebalik gunung.... klau tgk ngan org tersyng lae... korg jk la yg tau...
best la tgk pemandangan tu, tpi syng... background musik aku... x sesuai... Derita Merindu... huhu

d sebbkan pagi2 2 ak x dapt tido, so aku pun wat dono jk la... packing barg... last2 ada gak yg tertinggal... my sweater n my hp... hehehehehe :D... ok la tu... x gak org yg cri aku tu... :D

sblum kmi, p lahad datu... kmi singgah luk p sandakan... kat batu 14... cousin wat aqiqah.. kiranya kmi ney p lunch free la kat sna... hehehe
kmi sampai kat btu 32 lebih kurang kurang 1130 dgn kelajuan purata 80 km/h...........
sampai sna jk... mcm jejak kasih... aku ngan kakak aku ney macm besa la... wat dee jk... hehehe... habis mkan beliau2 cerita2 la... then jam 1555 kmi berangkat ke Lahad datu....

dari batu 32 Sandakan ke bandar Lahad Datu msa yang d ambil lbih kurang 2 jam dengan kelajuan lbih kurg 100 km/h.... sampai bandar LD kmi kna cri simpang ke Tunku... dah jumpa dah.... then, jlan lae 2 jam untuk cri Felda.... gila pnyala JAUH... kmi ingt dah sampai la lpas jumpa gate Felda ney.... call la abg aku ney... tnya dia.... dia ckp kmu cri bndar cenderawasih.... hari pun dah gelap... bhya jln mlm2 ney 4 da 1st tym kat satu2 tmpat... baru la katakan... kat Bandar Cenderawasih tu, kmi jumpalah abg aku ney... bleh2 dia ckp... setengah jam lae jlan... beu sampai uma aku... kmi pun gerak la... dgn kelajuan 120 km/h.... mlam kan teda kereta... laepun kmi ikut abg aku... so, laju pun ok gak... sepanjang perjlanan tu, aku tgk hitam putih n hijau gelap... huhuhu

setelah melalui jaln yg jauh... kmi pun sampai la kat uma abang aku... gila rumah dia ney... hujung LD... habis mnyak...

itu la cerita untuk part 1.... nnti aku cerita tym blik plak...
k sekian

Thursday, February 3, 2011

pagi nanti, kmi satu family akan p tempat abang aku keja sekang... LD(lahad datu)...
sebenarnya aku x nk pegi... bab, perjalanan jauh sagt... then byak lae assgnmnt aku lum wat...
kmi kat sna maybe 4 hari... ahad bru blik....
nnti aku cerita pa yang best kat LD ney... aku x nk tido tuk pgi ney... nnti jk tym nk p sna tido.. hehehe 8 JAM tu.... cukup tuk tido... hehehe

k r...

bye2... :)

Wednesday, February 2, 2011

Kisah lalu

Assalamualaikum W.B.T dan salam sejahtera

hari ini aku selongkar almari aku..... aku nk kmas... n buang pa yg x patut disimpan..... tym aku keluarkan semua tu, aku terjumpa semuala diari lama aku... aku bca la blik apa yang telah terjadi pada aku 2 thun lalu...(tym F5 )... keperitan aku tym F5 bleh tahan la...

thun tu jga adalah thun yang kira teruk la jga... aku sambut bufday aku dengan tangisan... tym aku bufday, aku terima satu makian... dari org yg aku x kenali... huhuhu.... itu dulu... dah jadi kisah silam dah... then, bila d imbas2 kembali, dulunya aku seorang yang keras kepala dan ego tinggi... :)... itu dulu.. sekang x lagi.. :D

bila aku belek2 diari tu... aku terjumpa ney :-

" hapy bab still dapat send msj lae ngan ko...jika kemarin adlh hari terakhir pertemuan kita, anggaplah jodoh pertemuan kita sampai di situ sahaja di dunia ini...
jika kenangan yang kita cipta bersama meninggalkan kesan yang pahit... maafkanlah diri yang tidak sempurna ini ...
andai kenangan kita bersama sesuatu yang menggembirakan tempatkanlah di minda... agar diri ini menjadi teman senyummu dikala duka...

maafkanlah dosa yang terkumpul disebabkan minda dan mulut yang tidak boleh menyimpan keaiban.... halalkan lah segalanya dari ilmu, sedekah, makanan, minuman dan juga pertolongan...

jika hayat dipanjangkan... Insyaallah kita akan bertemu lagi suatu hari di masa yang
akan datang...

hiduplah dalam senyuman dan kegembiraan... doaku agar kau kecapi kebahagiian yang kau impikan..... sabarlah dalam menempuh ujian Allah... "

itulah antara benda yang aku jumpa... hehehe


walaupapun itu hanya la kisah yang lalu....



Tuesday, February 1, 2011

Menanti Di Barzakh

Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap,
Ku Meminta Dihidupkan Semula,
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata,

Perjalanan Rohku,
Melengkapi Sebuah Kembara,
Singgah Di Rahim Bonda,
Sebelum Menjejak Ke Dunia,
Menanti Di Barzakh,
Sebelum Berangkat Ke Mahsyar,
Diperhitung Amalan,
Penentu Syurga Atau Sebaliknya,

Tanah Yang Basah Berwarna Merah,
Semerah Mawar Dan Jugak Rindu,
7 Langkah Pun Baru Berlalu,
Seusai Talkin Penanda Syahdu,
Tenang Dan Damai Di Pusaraku,
Nisan Batu Menjadi Tugu,
Namun Tak Siapa Pun Tahu Resah Penantianku,

Terbangkitnya Aku Dari Sebuah Kematian,
Seakan Ku Dengari,
Tangis Mereka Yang Ku Tinggalkan,
Kehidupan Disini Bukan Suatu Khayalan x2
Tetapi Ia Sebenar Kejadian x2

Kembali Oh Kembli,
Kembalilah Kedalam Diri,
Sendirian Sendiri,
Sendiri Bertemankan Sepi,
Hanya Kain Putih Yang Membaluti Tubuhku,
Terbujur Dan Kaku,
Jasad Didalam Keranda Kayu,

Ajal Yang Datang Dimuka Pintu ,
Tiada Siapa Yang Memberi Tahu,
Tiada Siapa Pun Dapat Hindari,
Tiada Siapa Yang Terkecuali,
Lemah Jemari Nafas Terhenti,
Tidak Tergambar Sakitnya Mati,
Cukup sekali Jasadku Untukku Mengulangi,

Jantung Berdenyut Kencang,
Menantikan Malaikat Datang,
Mengigil Ketakutan Gelap Pekat Dipandangan,
Selama Ini Diceritakan x2
Kini Aku Merasakan x2
Dialam Barzakh Jasad Dikebumikan x2

Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap,
Ku Meminta Dihidupkan Semula,
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata,

1 Feb 2011

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera...

hari ini adalh hari pertama untuk bulan kedua pada tahun ini... hari ini kmi masih cuti lae... hehehe...so, aku pun rancang ngan kawan aku nk jalan... nk p krm(karamunsing)... lama dah kmi x jlan sma2.. hehehe
sampai kat krm ney aku jalan2 dulu p ground floor... then p atas semntara tunggu kwn aku ney datang... then aku lunch kat Mcd... hehehe lama dah x mkan mcd(kunun)... mkan prosperity... hehehe

byak perubahan yg terjadi kat mcd krm ney... sekang beberapa krew pakai apron dah... hehehe... comel.. aku nk snpa gambar drg tpi jauh... so, x pelah...

2 jam dah aku kat krm ney... kawan aku lum sampai2... tersangkut kat asnb... hahahahaha

then, sedih owh... aku x jumpa software programming.....

my day today= just OK
There was an error in this gadget