Sahabat Maya

Friday, December 31, 2010

Ringkasan 2010

assalamualaikum w.b.t........ dan salam satu malaysia.... :D

secara ringkasnya kisah 2010 aku... untuk tatapn ku sndiri.. hehehe

  • aku kja kat mcD sbgai krew....
  • blajar wat burger,bubur ayam n masak ayam mcd.. hehehe
  • jalan2 dgan kawan2 mcd p kk
  • jalan ngan kwan2 p tg aru...
  • keluar jlan p tg aru smapi mlam...
  • p cp mlam2 then p krm....
  • braya thun bru cina kat uma jess...
  • gaduh ngan member psal.. ntah la...
  • kapel ngan seseorg....
  • hapy..... hahaha
  • 1st tym nek motor... hehe
  • masuk politeknik
  • knal ngan member DET...
  • 1st tinggal kamsis....
  • break ngan seseorg...
  • p JOHOR N KL...
  • blajar wiring.... hahaha
  • jlan ngan member det...
  • sambut bufday ak... n buka posa sma2 ngan member det
  • final xam kat dewan... hahaha
  • achieve target: pointer final....
  • p braya ngan kawan2............
  • msuk sem 2...
  • n jlan2 ngan member end of 2010....
  • reunion 5 perdana09

byak lae yg terjdi.. tpi ini jk la yg aku list kn... hehehe
2010 my sweet year... wit da sweet memory
:D

kisah 2010

assalamualaikum w.b.t dan salam akhir tahun

kisah 2010....
sesungguhnya, 2010 adlah thun yg byak memberi satu pnglamn yg bru buat diriku........

mcm2 kisah yg terjdi 2010.....

mula2~~~ awl2 thun aku keja kat McD ngan member ak... mmg best gila... d McD plak byk perkra yg aku blajar...
  • blajar mncari dt sndiri...
  • blajar cara untuk lbih berdikari....
  • belajar mngenal ragam manusia...d ctu gak ak jumpa bermcm-mcm ragam manusia... dri pekerja hinggalah customer....
  • belajar mngenal erti cinta...
  • belajar erti menerima dan memberi....
pertegahan tahun plak... aku melangkah ke alam IPT... aku mndapat tawaran untuk sambung study d POLITEKNIK KOTA KINABALU dalam jurusan KEJURUTERAAN ELEKTRIK... satu course yg aku mmg minat gila... d poli jga ak mcm2 yg aku blajar...
  • blajar erti sabar..
  • blajar berdikari...
  • belajar untuk study sendiri..
  • belajar tinggal luar...
  • belajar erti kecewa...., derita...
  • belajar untuk bangkit semual setlah jatuh....
itulah lbih kurg yg aku blajar ttg kehidupan... lau belajar module plak... blajar ELEKTRIK LA... BLAJAR WIRING.... HAHAHA

hanya beberapa jam lgi... tirai 2010 akan tertutup....
tahun 2010... meninggalkan byak knangan yg terindah dan terpahit.... semua itu akn ku semadikan d minda ku... apa yg tlah berlaku biarlah berlalu....
akan ku buka lembaran baru.... untuk kisah yg lbih mncabar pada thun baru....

sungguh aku sayang akan tahun 2010.....

Thursday, December 30, 2010

LAGU 2010

Assalamualaikum w.b.t.... dan salam ceria....

lagu 2010??? apa tu??? hehehe
aku soal aku gak la yg jwab,, hehehe

sbnrnya ak nk kongsi lagu aku... ceh~~~ lagu hidup aku tuk 2010 ney... nk tau pa??? ney dia...
x dpt ku upload... huhu...

lagunya LAGU KITA & SEPARUH JIWA KU PERGI... ini la lagu pertama yg aku dgr untuk tahun ini....daN lagu ini btul2 kna dgn kisah hidup aku 2010....
mula2 tu.. bgai dunia aku pnya.... mcm lagu kita.... then kecewa... hncur hati ku... krana SEPARUH JIWA KU PERGI............. SEDIH babe........

itu lgu awal tahun.... lagu akhir tahun plak... MATAHARIKU.... semua dah berakhir....

so, hadapi dengan tenang jk lpas ney...
study first.......... :D


Wednesday, December 29, 2010

Bola... Bola...Bola....

assalamualaikum w.b.t dan salam sukan... hehehe

BOLA.... knpa dgn bola??? ney nk cerita...
semua krana bola sepak piala AFF.... hahaha MALAYSIA menang dgn agregat 4-2 lwn indonesia...

memandangkan Mas dah mng tym match kat malaysia... so, Malaysia hnya perlu bertahan dan serang....

nk cerita ckit psal corak permainan Malaysia..
seriously, aku suka sgt... all player hnya bertahan.. dan kurang myerang pihak lawan... byangkanlah.. krana nk mng malaysia lbih byak berthan di kotak penalty... d sna jk lbih kurag 5 org yg guard.... n kat hadapan hnya striker shja... apa yg aku tgk tadi, malaysia byk gna LONG PASS... so, bola kna curi oleh pihak lawan... itu jk la yg aku x puas hati... tpi aku puji la ngan defend malaysia... btul2 kukuh....
n paling hebat jugaklah goalkepeer khairul fahmi.... dia lah paling hebat... byak yg try nk sumbat bola ke tiang gol dia patahkan.... cma minit2 terakhir kawang malaysia d tembusi menerusi pemain no. 2 indonesia nasuha dan seorg ak lpa nma org tu...
but its ok.... Malaysia mng dgn agregat...

ney plak psal wira Malaysia... THE TARGET MAN... Safee Sali.... dia pecahkan kebuntuan mncari gol pada minit ke 53... malaysia menambah gol lagi.....
satu permainan yang cantik dari skuad kebangsaan... dengan gandingan safee sali, norshahrul ,dan ashaari(penjaring d malaysia) dibantu oleh s kunalan dan beberapa pemain....

mngenai corak permainan indonesia plak... mreka lbih byak mnyerang dan mncari mata gol... untuk menang pertandingan ini... indonesia jg byak menggunakan short pass.. ini menyukarkan pemain Malaysia mencuri bola tersbut...

dalam match ini juga, pangadil byak mengeluarkan kad kuning kpada kedua-dua ngara....

secara kesimpulannya, stu match yg menarik.. dan yg pling penting MALAYSIA MENANG.... Dgn agregat 4-2... :)


inilah senarai pemain piala AFF SUZUKI 2010....
Nama Tarikh Lahir Kelab Kaps (gol)
Khairul Fahmi Che Mat 7 Febuari 1989 Bendera Malaysia Kelantan
1 (0)
Mohd Sharbinee Allawee Ramli 12 Disember 1986 Bendera MalaysiaTerengganu
2 (0)
Pertahanan
Mohd Sabre Mat Abu 8 Ogos 1988 Bendera Malaysia Kedah
6 (0)
Mohd Faizal Muhammad 3 Mac 1989 Bendera Malaysia Harimau Muda
1 (0)
Mohd Asraruddin Putra Omar 26 Ogos 1988 Bendera Malaysia Selangor
12 (0)
Mohd Razman Roslan 14 Ogos 1984 Bendera Malaysia Selangor
0 (0)
Mohd Muslim Ahmad 25 April 1989 Bendera Malaysia Harimau Muda
8 (0)
Khairul Helmi Johari 31 Mac 1988 Bendera Malaysia Kedah
0 (0)
Mahali Jasuli 2 April 1989 Bendera Malaysia Harimau Muda
6 (0)
Mohd Fadhli Mohd Shas 21 Januari 1991 Bendera Malaysia Harimau Muda
1 (0)
Pemain Tengah
K. Gurusamy 20 November 1988 Bendera Malaysia Harimau Muda
1 (0)
Mohd Safiq Rahim 5 Julai 1987 Bendera Malaysia Selangor
7 (0)
Mohd Amri Yahyah 21 Januari 1981 Bendera Malaysia Selangor
11 (1)
Amar Rohidan 23 April 1987 Bendera Malaysia Perlis
3 (0)
S. Kunalan 15 September 1986 Bendera Malaysia Negeri Sembilan
5 (0)
Mohd Amirul Hadi Zainal 27 Mei 1986 Bendera Malaysia Selangor
16 (4)
Mohd Khyril Muhymeen Zambri 9 Mei 1987 Bendera Malaysia Kedah
17 (2)
Mohd Faizal Abu Bakar 20 September 1990 Bendera Malaysia Kedah
1 (0)
Penyerang
Mohd Safee Mohd Sali 29 Januari 1984 Bendera Malaysia Selangor
20 (8)
Norshahrul Idlan Talaha 8 Jun 1986 Bendera Malaysia Kelantan
7 (1)
Mohd Ashaari Shamsuddin 7 Jun 1985 Bendera MalaysiaTerengganu
8 (2)


Satu lagi hadiah buat malaysia.. untuk tahun 2010....


---> my fav player.... khyril muhymeen 14... dia x men td... huhu....

MALAYSIA IS A WINNER.... YAHOOOOOOOOOO~~~



Tuesday, December 28, 2010

Bacalah .....

Assalamualaikum pembuka bicara... salam sejahtera pengikat saudara....

sebagai muqaddimah...
Jalan hidup manusia ini begitu singkat... kadang2 kita merasakan perjalann kita masih jauh... btul.. perjlann kita masih jauh untuk ke alam yg kekal abadi... tetapi begitu singkat d bumi yg fana ini...
bila d renung2 kembali... kadang2 terlintas d fikiran ini... apa yg tlah aku lakukan selama aku hidup ini??? dan secara jujurnya... aku sendiri tidak berani untuk mnjawabnya...

apa yg dah jadi dengan diri aku sekarang ini??? aku sendiri pun x pasti...
npa aku jadi macam ney??? masih tiada jawapan yg kukuh untu jwb soalan aku sndiri...
mungin ini adalah krana keadaan sekeliling + azam aku, hasilnya diriku sekarang....

secara jujur.. aku masih lagi mntah dalam byak perkara terutamanya.. dalam agama...
dalam hidup ini aku masih lagi terkapai-kapai mencari jalan yg lurus... jalan yg patut aku tuju...
aku masih lagi mencari hala tuju, untuk mngenal diri sndiri....

kadang2 aku rasa apa yg aku lakuakan itu btul... tpi pda hakikatnya x... tpi bukankah itu lumrah hidup??? terpulang la...
bukan senang nk jaga hati semua insan yg ada d sekeliling kita... dalam kita berhati-hati pasti ada shja yg x kna d mata org yg memndang kita... sebaik mna pun manusia itu.. pasti ada org yg akn cba untuk mncari kelemahan org.... biasa la tu....

dalam hidup aku... aku cba untuk mlakukan sesuatu... knapa drg bleh wat, aku x leh???
apa yg mampu aku lakuakn sekrg hnya la berserah kpada Yang Maha Berkuasa, kerana Dia tahu apa yang terbaik untuk hambanya...

setiap kesulitan pasti ada kemudahan....

--> tenang la dalam mncari jalan keluar dari kekusutan, muhasabah la diri yg selalu leka, ingt la musibah yg terdahulu yg telah d lepasi, jgn la pertikaikan pendapat org lain krana setiap individu ada hak untuk bersuara.... dan ambil pngajaran dari segala hal....

life actually simple, but we make it difficult
when you are in trouble
just smile even it just better for awhile
but, at the same time find the way to settle...

sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah dan yang buruk itu datangnya dri khilaf diri ini....

sekian

Sunday, December 26, 2010

*Sedihku Tak Bernilai*


Assalamualaikum & salam persahabatan sbgai pembuka bicara....

Rinduku datang lagi...

Sedih hati ku datang dengan sekelip mata... semua kenangan mnyerbu minda ini sekali lagi... insan yg ingin aku lihat wajahnya, muncul tanpa bunyi...

Inilah kali pertama kmi bersua lagi setelah perpisahan mnjemput 3 blan yg lalu... melihat wajahnya adlah keinginanku 3 blan yg lalu... tpi, hnya krana ksilapan kecil... kisah hidupku berubah sekelip mata... hatiku retak seribu...

walaupun hnya dri jauh aku dapt tatap wajahnya.... tpi, itu sdah cukup untuk diriku... aku tak tau apa perubahan pda diri kau... bab no 'hi' untuk aku... sbnrnya... aku nk sgt tgur kau... tpi, aku x sekuat yg kau sangkakan... aku hnyalah seorg pngecut... aku takut semua kngan akn mnyerang diriku lagi... dan aku akan DOWN... so, aku berlagak steay jak la...

kini, air mataku mngalir lagi... aku sendiri tak tau krana apa... adkah krana aku sakit ataupun gembira... aku sndiri pun x pasti....

adkah kita akan berjumpa lagi??? atau ini adlah perjumpaan kita yg terakhir??? allahualam...

walauapapun yg akan terjadi pada msa akan datang... kau tetap seorg kawan... Insyaallah

tak kiralah apapun keadaan aku sekarang atau perasaan aku sekarang... SEDIH DAN RINDUKU KINI TAK BERERTI DAN TAK BERNILAI untuk kau....



---> :: malaysia mng lawan indonesia... 3-0... yahooooo~~~


26/12/2010

Assalamualaikum W.B.T & salam sejahtera....

Tarikh kat atas tu keramat sangat buat diri aku... npa??? jap lae aku jwab.. hehehe
hari ini aku jalan lagi... so, 4 hari berturut-turut kja aku jlan jk... huhu....

berbalik kpda tajuk post aku kat ats... sbnrnya hari ini adlah REUNION 5 Perdana09....

inilah cerita hari ini....
awl2 pgi lagi aku bgun bab nk msak.. so, aku pun tunggu la member aku ney(ayda) dtg p uma aku.. bab kmi msak kat uma aku... chef nya adlah hajar(wan kpada ayda)... so, drg smpai p uma ku dlam jam 0800 gtu... kmi mulakn dgan potong ayam.... lbih kurg 30 minit gtu kmi pun siap bershkan ayam.... pastu, kmi mulakan misi memasak... pnyalah byak halangan kmi... smpai blender rosak.. hahhaa akhirnya kmi siap msak jam 1200.... hahaha
janji ngan member ..reunion start jam 1100... sorry guys... :)...

sampai kat skul... ramai dah datang.... wah... bgus la tu... hepi gak aku... mcm2 cerita yg d keluarkan.... hahaha.. pastu x tc datang.. cerita2... x lma lpas tu... seseorg datang... org yg... x tau la mcm mna nk ckp.... tym dia dtg tu.. drg ney kecoh... tym tu, aku rsa aku mcm org yg x prasaan dah... no feeling... then dia bla join member dia... then drg sabree ney sgja minta puji... mgada....
habis reunion tu kmi jalan2... 1st tu p CP... d CP nk men bowling.. tpi penuh... huhu
then kmi p 1B... byangkan la siap slah msuk lorong lae... nk p KRM tpi lalu flyover direct p luyang... hahaha lucu... pas ambi joanna... kmi bertujuh pn p 1B....

kat 1B.. kmi men bowling... ada cerita LUCU d sini... tym aku men tu... 1st blingan aku.. boleh2 bola 2 pi blakng.. wat malu aku jk... huhu mlu nya aku... tpi last tu semua pin jatuh tau... tpi 2 blingan jgak la... ok la... untuk 1st tym.. heheh
hebat jgk aku erk.. :P
then tu buang msa kat 1B...
PASTU KMI BLIK.... :p

itulah crita hari ini.... hahahaha

mY sWeeT mEmOry..... <3>

Saturday, December 25, 2010

jalan2....

assalamualaikum... dan salam bahagia...

:)... dah dua hari dah keja aku jalan jk... penat sgt.. semlam n hari ini... huh...

cerita hari ini adlah... tdi pgi aku ngan 2 member ney jln p bli barang tuk OUR REUNION tomorrow... so.. we should to prepared the food n so on... kitaorg just take 1 hour something jk tuk bli semua barang.. laju x kita org shopping.. hahaha i'm lovin' it.. :)

lpas tu aku pun p la CP... tunggu memnber klas aku plak... kat CP tu plak aku x tau nk wat pa... pnyala bosan... basi aku tunggu org... sabar jelah... setelah aku pusing CP tu sorg2... last2 aku p KRM... sampai kat KRM plak aku terjumpa ngan bkas crew leader aku ngan GF dia... kat sana... so aku pun join drg la... citer2 member aku lum lae smpai... aku dah pnat gila dah... setelah pnat menunggu.. akhirnya drg ber-3 smpai... sadisnya hidup aku... huhut

then kmi pun p ats la jln2 cri brg... pusing2 pnya pusing... last2 kmi pun pi pizza kat GAYASTREET... azie blanja.. hahaha.... azie lau nk claim ... sms jk aku... hehehe... kat pizza tu plak kmi citer2 n citer2... mmg itu pun kja kitaorg.. hehe

pas mkan tu kmi pun gerak la... dorg nk p tg aru.... sbnrnya bkan ak x nk join dorg aku ada reason npa aku x nk join...

  • 1st... dah lambat dah... aku pun dah x larat dah... aku nk jmpa kakak aku lae n aku tkut lambat blik...
  • 2nd... x nk la aku sshkan org... x ska aku berhuntg budi ney.. ngee :D...
  • 3rd... tmpat tubyak mnyimpn kngan yg amat perit untuk aku... nyangkan la lau aku ikut drg... msti knangan tu akan timbul blik kat fikiran aku... of coz aku akn sedih n nges.. x nk la ak mngalirkn air mata dpan drg.. huhu... bab skg ney aku dah bleh terima dah semua itu... n all the memory not affect me so much.. just da certain part will make sad again...

alhamdulillah... keputusan aku adlah yg terbaik kli ini...

pas aku jmpa kakak aku... aku pun tunggu bas la kat wawasan... x ku sangka.. aku jmpa seseorg yg aku nk jmpa sgt tpi x dapt jumpa ngan sorg ney... disini plak kmi terjumpa.. hahaha.... sweettt sgt cewek dia.. hahha padan.. mcm pinang d belah dua... bro aku nk gtau ko.. yg ko mmg sesuai ngan cewek ko tu... tpi x dpt... hope ko bersma ngan dia until the end of ur breath... :)

so, aku pun blik.... itulah cerita hari ini....

happy :)... but tired... sok plak aku ada misi yg kna aku jlnkan... :)

Friday, December 24, 2010

23 DIS 2010

ASSALAMUALAIKUM W.B.T DAN HYE... :)

apa cer dgn tarikh kat ats tu... ney la yg aku nk cerita ney.... nma cerita ney cerita GILA... hahahaha
mmg GILA pun....

mcm besa... klas aku start jm 0800 pgi... awl2 pgi ney mngira mmg best... so, klas kmi study bout base number... senang la jgk... tpi lau blajar btul2 lae la snang
so, klas kmi pun habis jm 0930... awl setgh jam... hehe... mmndgkn aku lum lae breakfast.. so, aku pun pi la cafe tuk mkn ngan member aku ney... pas mkan tu aku call la member sorg ney... kmi pun merempat la berempat kat bilik dia ney.. hahaa....
aku btul2 ngantuk bab jlan... so aku pun tidur2 ayam la... x lma lpas tu... ada brita mngatakn klas teda... laju jk aku bgun.. hahaha.. maklumla klas x... so, kmi pun rancang nk pi IP... tmnkn member ney p salon... tym kmi nk jln tu... aku pun apa lae.. gtau la pakcik kau ney yg teda klas... pas tu, untuk kepastian aku cal seseorg yg kira bleh d percayai la kat klas tu...
tetiba dia ckp ada klas 'sekarang' apa lae kmi.. klam kabut la... aku terpaksa cal blik pakcik ney gtau ada klas... tym tu mmg serabut gla la... ntah sepa yg nk d percyai... semua pun kat klas tu penipu.. hahaha
so, gni la jdinya....
then, kmi pun nk grak la p klas ney bab kira dah lmbat dah 5 minit... bru jk pijak gelanggang bola jaring.. satu msj sampai kat hp aku... says class cancel... warrrggghhh....
kmi ptah blik lae... sekali lagi aku kna inform ngan org yg aku inform bhawasannya klas cancel... mmg aku kna teruk la... TAPI BKAN SALAH AKU.... DRG YG BGI INFORMASI SALAH...
last2 kmi jln trus p IP...

D IP plak kmi mkan luk.. pas tu kmi p salon .. tmankn member gnting rambut... yg mngunting rambut sorg jk... yg dduk 3 org.. ish3
2 jm gak la tunggu sorg ney... dalam msa 2 jam tu... kja ak ngan kwan aku ney ktawa jk... mcm2 perkara lucu yg jdi...
then kmi p giant n last bli tudung....
aku sampai uma jm 1600 gtu... ish3.. aku dah bleh rehat dah tau... tpi x pe la... satu pngalamn dan cerita kat blog aku... hahaha

Thursday, December 23, 2010

cerita semalam.....


assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera...


pagi 2 aku jlan awl dri rumah nak p klas.. bab lecturer ney teges ckit.. bab aku takut lambat so, aku pun jln awal... alhamdulillah.. rezeki aku bek hari ini... nek city bus... awl la plak smpai poli.. so aku pun p klas la... hanya 3 org jk yg ada kat klas tu.... jam menunjukkn 0800.. tetiba member ney gtau klas batal... hahaha mknanya kuiz tiada.. yahoo.... so p la library... kat sna plak aku on9... hehe mmndangkan blog x dpt buka.. so, ak pun download lagu.. wahahahaha
then klas agama... lau dah klas agama.. mmg best la...
pastu semiconductor... ada perkara lucu kat cni... lecturer tu sruh wat assigmnt psal DOPING PROCESS... cek pnya cek assignmnt member ney... isi yg sma... lbih 5 org aku cek semua sma... x kah lucu tu... mgkin kmu x rasa.. tpi kau yg ada kat kejadiaan ini lawak sgt...
then kokum.. yahoo awl blik... hehhe

pastu plak, aku dan kwn aku p interview kat mcD KRM... hope dapatlah keja tu.... dpt gak aku xtra money :).. hehehe
then tmnkn satu member ney beli lappy.... huh... pnat sagt... jam 2030 bru smpai rmah... nseb bek x kna sound... ;) winkk*

itulah ceritanya....

Wednesday, December 22, 2010

manusia...

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera....

Sebagai renungan bersama... (hanyalah pandangan kasar dri minda ini....)

bila dilihat satu2 manusia ini... byak perkara yg kita boleh jdikan tauladan dan pengajaran...
hidup ini satu persinggahan... penuhkanlah setiap langkahmu dengan amalan.... untuk belakan di penghujung jalan....
hidup ini mcm nak Xam... kita study then kita Xam... bila nk dekat Xam plak kita akan wat revision... hidup pun mcm tu jgak.. kita hapy2 then nk mati bru nk beramal.... itu pun bab dah sakit.. lau mati mengejut??? Allahualam... lau smpat bertaubat Alhamdulillah lau x??? nauzubillah...

bila direnung-renungkn... manusia zaman global ini termasuk la penulis Blog sndiri byak melakukan dosa... dosa2 yg ringan ... dan dosa2 yg ringn ini juga lah yg akn memudaratkan suatu hari nnti... contoh??? simple... sakit hati, iri hati, mengumpat, dengki, mngata, membuang masa dan byak lagi dosa yang ringan... perkara2 seperti ini la kita selalu terlepas pandang... semoga lepas ney ada perubahan la...

cerita psal manusia lagi.. manusia ney kejadian complicated sgt.. lihatlah teman2 bla d fikirkan blik.. bertapa besarnya Kekuasaan Allah itu... bila di rungkai apa yg ada dlm tubuh badan manusia ini... Subhanallah... manusia hanya mampu menggunakan jasad yg telah d tiupkn roh...
knpa aku ckp kejadian manusia itu complicated??? cuba fikir, mcm mna telinga, mulut, hidung, dan mata boleh berfungsi dalam msa yg sma??? bab otak kita yg mngawalnya... mcm mn plak otak bleh mngawal semua itu??? otak telah mmberi isyarat... difficult la nk xplain.. aku pun pening dah... hebat tak Kekuasaan Allah... hebat sangat.. itu baru manusia... blum lagi kejadian siang dan malam, proses photosintesis dan byak lagi.. lau nk ckp dri sudut pndangan sains.. korg belajar la sndiri.... best tau.. tpi pening la...

itu kejadian manusia... sifat manusia plak...pda pndangan anda, sifat manusia yg setiap org ada??? pada aku ialah... lupa diri... manusia sntiasa lupa diri.... bkan jk lupa diri.. lupa dalam semua aspek la... termasuklah pembuat Blog.. hahaha
bila kita ssah kita akan cari seseorg.... bila kita sng ada kita cari org tu blik??? 2 dari 10 jk org akan cari org yg sma.. selebihnya x... itu dgn org...
Hubungan dengan Tuhan plk mcm mn??? kadang2 kita leka dan alpa.... bila ssah baru nk berdoa... bila senang.. lupa... bila bersndiran bru ingt dosa... bila ramai... x knal dah erti dosa... itu biasa... lupa ingt lupa ingt... Syaitan kn sntiasa ada untuk mnyesatkn...

tpi aku nk cerita ney psal sikap manusia yg sentiasa terlepas pndang akn kebaikan seseorg.... kepada rakan dan teman... ayuh kita renungkan... bila seseorg/kawan tu wat salah dgn kita.. kita pasti kn mngata dia, ckp keburukan dia.. pernh x terfikir akan kebaikan org itu dengan kita??? msti x pernh kn.. bab manusia ney selalu lupa diri... asyik nk kna tooooloooong jk.... asyik nk seng jk... ssah ckit dah mula nk melenting.... biasa..
bila seseorg tu wat salah... maafkn la org tu... jgn la nk marah dia ka, bnci dia ka, atau pun apa2 jk la.... mcm mn nk redakan api kemarahan tu... ambi wudhu la... satu lagi cara... ingt kebaikan dia kpada kita......

contoh : ex-couple korg la...
mmg sakit bila break tu... then bila dah break tu msti la bnci tu ada.. kna2 lae bila x-couple tu yg wat hal... tpi.. jgn sesekali buka keaiban nya... atau pun cerita keburukan dia.... kamu lupa bhwa satu msa dahulu dia pernah wat kmu tersenyum bahagia.. cuma sekrg dah x da jodoh... betulx..

so, jgn lah bgitu mudah untuk mmbenci seseorg... disebalik keburukan atau kejahatan seseorg itu... pasti dia pernh mmbuat anda senang hati dan berlapang dada...

semoga apa yg baik dari post ini d jadikan pengajaran dan tauladan.... yg buruk plak d lupakan.. hehe

sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah, yg buruk itu kerana kekurangan dan kesilapan diri ini sendiri...
sekian...
wassalam...

Monday, December 20, 2010

don't know???...

assalamualaikum...

hari ini aku nk cerita kejadian kat klas ary ney...
tdi 4 da 1st tym.. kmi start klas Digital Electronics... intro mmg senang la... pas ney.. hah... ambi ko... blajar lae bnda plik2.. huhu..

so, lecturer td tu suruh r pilih group... mmndangkn kmi 6 jk gurlz.. so... dilelong.. hahaha
then satu member ney pangil aku... tpi aku x pi group dia... aku ada reason bab aku x p... 1st: aku x besa ngan member2 dia... then aku x pndai msuk kpala dorg... jdi aku pun suruh r c Fi p group dorg.. tpi c Fi.. ckp plak x patut.. ish3... b'salah gila aku tadi kat klas... sory bro.. aku x niat pun...
aku pilih group aku ney pun.. bab kira aku dah besa ckit r ngan drg... coz... 1 tu kira brother aku dah, yg sorg pun g2 gak, yg satu pun sma gak.. hahaha x beza pun..semua kira brother aku.. yg sorg ney aku pernh bkerjasama dgn dia last sem.. kira bleh msuk lae la... n yg sorg ney.. bru nk bkerjasama... so snag cerita.. drg ney aku pernh lepak sma2 la.... so x kekok sangt hehehe

kpada bro tu.. i'm so so sorry... it does'nt meant i don't choose ur group u L not good.. u L very good.. n i also respect all of u.. but i'm sorry again.. i'm scare if i join ur group i will be da stupid p'son coz don't know how 2 speak wit u L or join ur topic... i'M sorry again....

n 4 my group i hope we can cooperate... n do the best lab work... even all of us don't have a basic bout Electric.... .... think +ve.... :)

Saturday, December 18, 2010

penyesalan yang tidak bererti

assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera...

hidup manusia umpama ester ... byak perasa.... begitu juga dengn perasaan.... mcm2 jenis perasaan yang ada dlm hidup ney... suka, sedih, marah, benci, kecewa, terharu, gembira, berdebar, takut, sunyi, menyesal dan byak lagi....

aku nk cerita pasal menyesal....
dri sudut pndangan aku... perasaan mnyesal ney byak aspek yang kita bleh lihat.... apa itu mnyesal???
menyesal ialah kata terbitan daripada perkataan sesal yang bermaksud perasaan tidak senang dsb kerana telah melakukan sesuatu yg salah dll; perasaan insaf setelah membuat kesalahan. menyesal berasa dukacita atau ralat kerana melakukan kejahatan dll( sumber kamus pelajar edisi kedua)
menurut maksud sesal diatas aku ingin kaitkan dengan kehidupan manusia... manusia tidak pernah lari dari perasaan ini... siapa x pernh mnyesali akn sesuatu??? rsanya x untuk manusia zmn global ini... x salah untuk kita rasa mnyesal... tpi kita ingt kita kna belajar dari pnyesalan tersebut....
apa yg selalu kita sesalkn???
pertama : bila kita x mnhargai org yang ada d hdapan kita....
kedua : bila x blajar tym xam... hehe
ketiga : bila seseorg dah lakukan sesuatu yg slahla of coz....
itu jk la cnth erk.... len2 fikir sendirilah...

bila semua tu terjadi kat kita apa yg ptut kita lakukan???
lau yg pertma tu... sabar jk la.... yg second kna stuggle la.... third kna mnta maaf la....

aku nk crita psal yg ketiga ney..... penyesalan ku kini x bererti... maafku x d terima... pada mulanya aku rasa apa yg aku lakukan ini adalah betul... tpi kerana niat ikhlas ku... semua mnjadi x kna... ada hikmah d sebalik semua ini.... ini adalah ujian untuk hamba yang lemah seperti diriku...
aku nk tarik blik semua itu pun x guna.. sebab 1+1 jawapanya ttp 2.... x kan berubah walau formula baru di cipta.... begitu juga keadaan sekarg ini.... aku patut terima semua ini...
kalau dulu, aku brani utk meminta maaf sbb bkan salah aku... sekrg ini.. aku rasa aku salah dengan insan tersebut.. x salahkan aku meminta maaf...

sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui apa yg terbaik untuk Hambanya.....

Allahualam....

sekian...

Salah faham.....

Assalamualaikum....

terkilan aku.... aku tau itu mmg salah aku bab bg kau msj mcm gtu... thats Y la aku mnta maaf ngan kau.. aku x niat len pun... sekali lagi aku minta maaf lau wat kau tersinggung...

psal fb tu plak...sekali lagi aku minta maaf yang teramat sangt... aku buat semua ney bab aku ada reason kn aku ckp... n reason aku adalah.. aku nk lupakan semua itu... mmg aku x nk remove ko dri fb aku... tpi hati aku sakit bila aku tgk semua tu......................................................................sedih aku, kau x tau babe!!.... tpi aku x leh nk bnci kau... bab bkan salah kau.. semua salah aku sndiri... knpa aku add kau??? simple... aku nk tgk dia bhgia bersama dgn kau... walaupun aku sakit....
"berbahagia atas kelukaan" , sebelum ney kau yg wat aku gni...
aku minta maaf sekiranya words itu melukakan kau... aku x berniat pun....
"Biarlah masa yang menentukan" mmbuatkan aku terkilan... tpi x pe...mngkin itu adlh words trima maaf aku... manusia pnya hak dalam berkata-kata....
mgkin kau akan benci aku... aku x kisah... itu hak kau... aku minta maaf sangat2

p/s : kpada insan yang berhati suci... seindah namanya... saya minta maaf dengan awak.. andainya diri ini melukakan dirimu.... x terniatpun diriku.... x pyahla kita nk mnyalahkan antara satu dgn yg lain... MAAF... ikhlas dari hati Atie
i hope no misunderstanding between us...

Friday, December 17, 2010

~~~part tym~~~


Assalamualaikum dan salam persahabatan... hehe ;P

hari ini aku nk cerita ttg perasaan aku skg ney... pa kaitan ngan tajuk aku kat atas tu??? ney ak nk gtau ney...
sbnrnya aku dah rancang ngan member aku nk wat part tym sem ll ney... so aku pun ok jk la... tpi bila aku fikir2 blik ... keliru melanda diri aku... aku x tau pa yg patut aku wat skng ney... kejap2 aku nk wat part tym, kjap2 x... diri aku ney mcm pokok dah... x tegak bila d tiup angin...
sebenarnya, ada reason yg membuatkn aku x nk wat part tym ney
.. aku takut kenangan lalu menghantui diri aku.. aku takut drg akn tnya mcm2 psal dia.. n byak lagi...
n reason aku nk kja ney plak, aku nk xtra money la... tuk byar botben aku ney n tuk shopping... hehe....

aku x tau la pa aku patut lakukan skrg...
apa patut aku lakukan???

McD.... byak sagt kenangn yg aku tlah lalui d sna... dan sekarg aku kembali lagi ke tempat itu....
aku harap air mata aku x menitis d saat aku melangkah masuk ke McD KRM....i'm lovin' it
:)

Wednesday, December 15, 2010

apa aku dah wat ney???

Assalamualaikum w.b.t dan salam satu malaysia....... :)

Hari ini aku tlah habis bca buku duhai wanita jangan bersedih
setelah beberapa blan aku mmbaca buku itu... hati aku terbuka untuk berubah sedikit demi sedikit.. alhamdulillah... setelah kesulitan pasti ada kemudahan.. itu lah antara words yg byak menjadi perangsang hidup aku... aku pegang words tu untuk terus melangkah dalam hidup ini...

setelah apa yg terjadi kepada diriku.. aku pun membeli buku itu... byak perkara yang membuka mata aku dan membetulkan pandangan aku...
selama ini sikap ego mengusai diri ini.. tetapi aku belajar dari kehidupan ...
lepas ney aku harap aku mnjadi insan yang lebih tabah dalam meniti ranjau yang penuh dengan onak dan duri...
sesungguhnya senyum itu mampu membahagiakn diri dan orang yang berada di sekeliling...

berblik kpada tajuk aku kat ats tu... apa yang aku dah buat ney?
beberapa minit yang lalu aku tlah mnhatar msj melalui Fb kepada seseorg... tujuan aku hanyalah untuk meminta maaf kpadanya.. walaupun salah ku kpada insan tersebut x nmpak.. tpi hati ini tetap berdegil untuk meminta maaf... sekali lagi aku minta maaf...

salah aku sebenarnya terhadap dirimu adalah, aku berbahagia atas kelukaan kau.... itu dulu.. n skrg aku yang terluka sndiri atas apa yg aku lakukan... silap aku sndiri... aku harap kau sudi memaafkan diri aku walaupun kita x mngenali antara satu dgn yg lain...

semoga aku akn bahagia atas diri sndiri... dan semoga x lagi salah ku terhdp insan yang x sepatutnya....


akan ku sulam hidupku
dengan senyuman...
semoga kegelisahan
ku hadapi dengan tabah dan cekal...
di dunia yang fana dan penuh dengan penipuan...
semoga kebahagiaan menuruti hidupku..
insyaallah....

Tuesday, December 14, 2010

sem ll jlan ngan kawan...

assalamualaikum.... n salam sejahtera... :)

ney nk citer cerita semlam....
satu hari x klas so.. member ajk la nnton wayang.. 1st tu mcm x nk p... tpi stelah d pikir2 ak pun turun kk gak ngan baju poli... hehehe bntai jk.... 1st tu servay tiket r... mula2 tu nk tgk jam 2.15 p.m tpi ada plak member yang tersangkut kat Bank Islam... huh.. sblum bli tiket tu kmi p mkan luk bab sejam lae... pada masa yg sma kmi pun contact2 r ngan member yg tersangkut kat Bank tu... tunggu pnya tunggu.. last2 kmi tgk wayang jam 3.30 p.m gak... huh... mlasnya aku... PENANTIAN SATU PENYIKSAAN...

kmi tgk narnia.. hehe..
terus terang aku katakn.. aku x faham cerita tu.... aku tgk cerita tu mcm aku tgk Harry Potter... kpala aku asyik ingat HP jk... huh... nk dkt dua jam dalam panggung tu akhirnya kuar la kmi.. huhuhu.. then ak blik sorg2 bab member len blik sepanggar... hahah
bubbye...

so, itulah cerita semalam...
:)

Friday, December 10, 2010

cerita hari ini....

assalamualaikum w.b.t dan salam satu malaysia... :)

cerita hari ini.. apa yg ak nk share hari ini??? jap lae aku jwab.. hehe

tdi pagi aku bgun awal... then bersiap... jam 7 gtu aku pun kluar uma la.. bab nk p kuliah(cewahh)... lau dah pgi2 ney.. mmg bnyak la org guna pengangkutan awam nak p keja or study... bas mmg sesak la...
bas tu pasang radio Hot fm... tym dekat traffic UMS... tetiba lgu Rossa berkumandang d corong radio.. lgu Hati Yang Kau Sakiti... 1st tu aku wat dono jk.. tetiba plak aku ternmpak somethg... mcm nk keluar air mata aku... tapi aku tahan jk... air mata aku btul2 d bbir mata dah.. tunggu nak jatuh jk...

untuk hari ini jk nk dekat 5 kli dah aku dgr lagu tu... huhu

---> setelah kesulitan berlaku pasti kemudahan akan menyusul...

Thursday, December 9, 2010

Maafkan diriku...

Assalamualaikum W.B.T dan salam sejahtera buat teman dah taulan...

post aku hari ini bertajuk 'maafkan aku'...

aku tahu kmu tidak pernah sudi untuk mmbaca blog ini.. sbb itu la aku cerita d sini.. hehe
fb@ facebook mmg sangt terknal d kalangan umat manusia zaman ini.. kerana ianya pengikat silaturrahim dan juga pemutus persaudaraan... kerana facebook jugalah diriku ini lalai dan sentiasa mmbuang masa untuk FB...
bukan niatku untuk melarikan diri, tapi hanya ingin lari dari dunia maya yang hanya membuatkan diri ini terasa hati... aku x nk sakit hati, sedih, marah dan lain2 lagi apabila aku membuka facebook...
jadi aku mengambil langkah pengecut dan aku telah deactive Fb aku...
dengan DEACTIVEnya Fb ini.. maka aku telah berazam akan tumpukan perhatian pada semester 2 aku... masa yang aku buang selama ini dengan Fb akan aku gantikan dengan membuat revision... Insyaallah...

kepada teman2 ku.. maafkan aku atas apa yang telah aku lakukan... inilah yang terbaik untuk diriku... dan kepada teman2 sekelas.. maafkan juga diri ini.. sekiranya aku berubah d mata kamu... aku x nk hanyut seperti sem 1... sebab sem1 adalah masa lalu yang patut aku blajar dari kesilapan... sem 2 plak adalah harapan baru...


Wednesday, December 1, 2010

*Kehidupan Baru*

Assalamualaikum W.B.T......
Salam ukhuwwah buat pembaca blog.....

Hari ini semua akn berubah.... aku harap aku akan menjadi seorang yang baru....
hari ini aku melangkah lagi ke Politeknik Kota Kinabalu.. sebagai pelajar sem ll......setelah macam2 bnda yang berlaku kpada diriku sewaktu di sem l.. aku harap semua itu tidak akan berulang lagi... aku akan lbih fokus... dan yang paling penting... maintain result... itu janji aku kepada diri aku sendiri... aku yakin yang aku bleh lakukannya....

Hidup aku sem ll ney aku nak jadi lebih steady... lantaklah mngkin cara aku ada skema sikit tapi dorang peduli apa... x ganggu hidup dorang pun.. so jgn nk sibuk....
aku juga berharap yang tidak akan terhasut dengan bisikan2 syaitan yang hanya ingin mnyesatkan dan melalaikan....


semua telah aku rancang dengan teliti... dari hidup sampai la duit.. aku harap aku dapat follow rancangan aku... tpi kita hanya merancang Tuhan yang menentukan....

kini aku lebih bersedia untuk mnjadi seorang yang bru....

ATIE NEWPERSON...
  • tiada lagi putus asa
  • tiada lagi kekecewaan yang melanda...
  • tiada lagi cinta bodoh...
  • tiada lagi alasan untuk gagal...
Yang ada hanya KEJAYAAN menanti di hadapan....

There was an error in this gadget