Sahabat Maya

Wednesday, December 22, 2010

manusia...

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera....

Sebagai renungan bersama... (hanyalah pandangan kasar dri minda ini....)

bila dilihat satu2 manusia ini... byak perkara yg kita boleh jdikan tauladan dan pengajaran...
hidup ini satu persinggahan... penuhkanlah setiap langkahmu dengan amalan.... untuk belakan di penghujung jalan....
hidup ini mcm nak Xam... kita study then kita Xam... bila nk dekat Xam plak kita akan wat revision... hidup pun mcm tu jgak.. kita hapy2 then nk mati bru nk beramal.... itu pun bab dah sakit.. lau mati mengejut??? Allahualam... lau smpat bertaubat Alhamdulillah lau x??? nauzubillah...

bila direnung-renungkn... manusia zaman global ini termasuk la penulis Blog sndiri byak melakukan dosa... dosa2 yg ringan ... dan dosa2 yg ringn ini juga lah yg akn memudaratkan suatu hari nnti... contoh??? simple... sakit hati, iri hati, mengumpat, dengki, mngata, membuang masa dan byak lagi dosa yang ringan... perkara2 seperti ini la kita selalu terlepas pandang... semoga lepas ney ada perubahan la...

cerita psal manusia lagi.. manusia ney kejadian complicated sgt.. lihatlah teman2 bla d fikirkan blik.. bertapa besarnya Kekuasaan Allah itu... bila di rungkai apa yg ada dlm tubuh badan manusia ini... Subhanallah... manusia hanya mampu menggunakan jasad yg telah d tiupkn roh...
knpa aku ckp kejadian manusia itu complicated??? cuba fikir, mcm mna telinga, mulut, hidung, dan mata boleh berfungsi dalam msa yg sma??? bab otak kita yg mngawalnya... mcm mn plak otak bleh mngawal semua itu??? otak telah mmberi isyarat... difficult la nk xplain.. aku pun pening dah... hebat tak Kekuasaan Allah... hebat sangat.. itu baru manusia... blum lagi kejadian siang dan malam, proses photosintesis dan byak lagi.. lau nk ckp dri sudut pndangan sains.. korg belajar la sndiri.... best tau.. tpi pening la...

itu kejadian manusia... sifat manusia plak...pda pndangan anda, sifat manusia yg setiap org ada??? pada aku ialah... lupa diri... manusia sntiasa lupa diri.... bkan jk lupa diri.. lupa dalam semua aspek la... termasuklah pembuat Blog.. hahaha
bila kita ssah kita akan cari seseorg.... bila kita sng ada kita cari org tu blik??? 2 dari 10 jk org akan cari org yg sma.. selebihnya x... itu dgn org...
Hubungan dengan Tuhan plk mcm mn??? kadang2 kita leka dan alpa.... bila ssah baru nk berdoa... bila senang.. lupa... bila bersndiran bru ingt dosa... bila ramai... x knal dah erti dosa... itu biasa... lupa ingt lupa ingt... Syaitan kn sntiasa ada untuk mnyesatkn...

tpi aku nk cerita ney psal sikap manusia yg sentiasa terlepas pndang akn kebaikan seseorg.... kepada rakan dan teman... ayuh kita renungkan... bila seseorg/kawan tu wat salah dgn kita.. kita pasti kn mngata dia, ckp keburukan dia.. pernh x terfikir akan kebaikan org itu dengan kita??? msti x pernh kn.. bab manusia ney selalu lupa diri... asyik nk kna tooooloooong jk.... asyik nk seng jk... ssah ckit dah mula nk melenting.... biasa..
bila seseorg tu wat salah... maafkn la org tu... jgn la nk marah dia ka, bnci dia ka, atau pun apa2 jk la.... mcm mn nk redakan api kemarahan tu... ambi wudhu la... satu lagi cara... ingt kebaikan dia kpada kita......

contoh : ex-couple korg la...
mmg sakit bila break tu... then bila dah break tu msti la bnci tu ada.. kna2 lae bila x-couple tu yg wat hal... tpi.. jgn sesekali buka keaiban nya... atau pun cerita keburukan dia.... kamu lupa bhwa satu msa dahulu dia pernah wat kmu tersenyum bahagia.. cuma sekrg dah x da jodoh... betulx..

so, jgn lah bgitu mudah untuk mmbenci seseorg... disebalik keburukan atau kejahatan seseorg itu... pasti dia pernh mmbuat anda senang hati dan berlapang dada...

semoga apa yg baik dari post ini d jadikan pengajaran dan tauladan.... yg buruk plak d lupakan.. hehe

sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah, yg buruk itu kerana kekurangan dan kesilapan diri ini sendiri...
sekian...
wassalam...

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget