Sahabat Maya

Friday, December 28, 2012

21 Tahun


بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatu dan Salam Sejahtera...

15 SAFAR

satu tarikh yang amat bermakna dan memberikan pengertian yang amat mendalam dalam diri aku...

kini genaplah 21 tahun umur aku... mengikut kalendar Islam (tahun hijrah) ... (tpi mmber ak ckp 22... AAK)

azam tahun baru aku hari itu... simple tapi susah untuk ditunaikan... iaitu ingin terus menjadikn diri aku lebih baik dari sebelum2 ini dan terus berusaha menjadi seorang yang sentiasa istiqomah dalam merubah diri kearah kebaikan... In shaa ALLAH...

dan kini aku akan terus berusaha untuk berubah kearah yang lebih baik...

bila member2 wish "happy birthday" selamat ulang tahun" " happy tua day" "selamat mengingati hari kelahiran".... sebenarnya, dalam kegembiraan ada satu panahan yang menusuk... (cehhh ... ayat.... ) 

mari kita renung ayat ini...

semakin meningkat umur kita, semakin singkat jangka hayat kita....

umur itu rahsia Allah... Tiada siapa yang boleh meneka bila ajal seseorang itu akan sampai.... sebagai manusia yang berdiri diatas bumi yang hanya persinggahan ini... ayuh kita renung kembali... kita renung kembali apa yang telah kita lakukan sepanjang umur yang telah dipinjamkan kepada kita... apa yang telah kita siapkan untuk dibawa ke muka pengadilan... pengadilan yang seadil-adilnya... Astagfirullahalazim... 


lekanya aku akan umur yang telah diberikan secara percuma... banyak juga perkara yang perlu aku rebut dengan percuma tapi aku biarkan ianya lepas juga dengan percuma... 

alpa dan hinanya diri ini.... 
Astagfirullahalazim....
Astagfirullahalazim....
Astagfirullahalazim.... 

thanx for the precious things... <3 it...="it..." nbsp="nbsp" td="td">
* terima kasih kepada Azie n Afis... love U guys... :D

menang dan kalah, jatuh dan bangkit, berjaya dan gagal adalah perjuangan seorang pejuang... pejuang sejati takkan terus terduduk andai tersungkur dan terbaring di tengah perjalanan... tapi bangkit dan terus melangkah adalah semangat yang perlu terutamannya bagi mereka yang punya misi yang belum terlaksana...

kejayaan seorang Muslim adalah apabila dia telah memijak syurga Allah... 

Hatijah Saripudin

Monday, December 24, 2012

Aku yang lemah

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatu dan Salam Perpaduan 

setiap insan yang berdiri di atas bumi Allah ini pasti akan diuji... samaada diuji dengan kesenangan ataupun musibah... 

ramai yang anggap musibah itu sahaja ujian Allah... sebenarnya kesenangan, kebahagian, kegembiraan itu juga adalah ujian yang lebih berat dari Allah tapi kita yang lemah ini tak perasan akan ujian ini... 
kenapa?
bagi aku... kerana kegembiraan, kebahagiaan, kesenangan itulah yang kadang2 membuatkan kita lupa untuk bersyukur kepada Yang Maha Esa... 

Astagfirullahalazim...
aku sentiasa leka dan alpa saat kebahagiaan singgah dalam hidup aku... 
aku lalai tatkala sedang bergembira
aku lupa saat diri diambang kesenangan....

Ya Allah...
Tabahkanlah hati hamba-Mu yang lemah ini
Hati yang sering lalai dan alpa...
janganlah Engkau butakan hati hamba dengan tipu daya dunia
Amiin... 


Tuesday, December 11, 2012

aku penat


aku penat tersenyum
menyembunyikan kesakitan di sebalik ketabahan
aku penat berdiri
menyembunyikan kepenatan di balik kekuatan
aku penat ketawa
menyembunyikan kedukaan dibalik kegembiraan
aku penat menanti untuk sesuatu yang tak pasti
aku penat melangkah 
aku penat berusaha
aku penat

TAPI, 
aku tidak boleh mengalah...
walau sepenat manapun diri aku
aku harus terus berdiri
untuk melangkah mencapai impian yg menanti
aku harus terus ketawa
untuk memotivasikan diri
hari ini belum berakhir
aku harus terus tersenyum
untuk menghilangkan duka yang datang menerpa
walaupun aku terluka
aku harus terus melangkah
aku harus terus berusaha
kerana inilah sebuah perjalanan yang memerlukan pengorbanan untuk mencapai impian
kerana cita2 tanpa usaha hanyalah angan2


The Revenge Time.... 


Saturday, September 29, 2012

12 SIFAT SAHABAT SEJATI MENURUT IMAM AL-GHAZALI





1. Jika engkau berbuat bakti kepadanya, ia akan melindungimu.

2. Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas baik persahabatanmu itu.

3. Jika engkau perlukan pertolongan daripadanya berupa wang dan sebagainya, ia akan membantumu.

4. Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, ia akan menerima dengan baik.

5. Jika ia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripadamu, ia akan menghargai atau menyebut kebaikanmu.

6. Jika ia melihat sesuatu yang tidak baik daripadamu, ia akan menutupnya.

7. Jika engkau meminta sesuatu bantuan daripadanya, ia akan mengusahakannya.

8. Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), ia akan menanyakan kesusahanmu.

9. Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, ia akan meringankan kesusahanmu (membuat sesuatu untuk menghilangkan kesusahan itu).

10. Jika engkau berkata kepadanya, nescaya ia akan membenarkanmu.

11. Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya ia akan membantumu.

12. Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya ia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan.

selamanya bersama....

teman sejati sentiasa dihati
Sayang Mereka semua... 
semoga persahabatan kita kekal selamaya...

heart 5perdana09 heart

heart DET A - Jun 2010 heart

Tuesday, September 18, 2012

"tau dah"

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatu dan salam sejahtera...

" TAU DAH "
 tajuk entri aku hari ini....

sebelum aku masuk point utama aku, aku nak buat selingan cerita sikit... 
last year, dalam bulan 9, aku accident kereta... huhuhu....

dan  disebabkan aku accident, aku trauma dengan " break mati " bila orang break mati, jantung aku akan pump lebih laju... akibat terkejut... 
begitu la kejadian aku selama 3 bulan lebih... 
bila orang " break mati " jak... aku akan rasa tak sedap badan sehari sebab terkejut yang melampau....

N now.... aku jadi a bit trauma dengan ayat "tau dah"...

aku baru jak on HP- no digi aku... then, masuk mesej dari member - tau dah.
bergetar satu badan aku baca mesej tu... walaupun aku tak tau apa yang dia tau... 

semoga semua dalam keadaan baik... 

Tuesday, September 11, 2012

Baru???

بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera…

Lama dah aku tak update blog aku… sebab? Simple, malas dan buzy… :P
Okay… semua dah bru… termasuk la design blog ini… hehehe


10 sep 2010,
Tarikh ini susah untuk aku lupakan… sebab,- 2 tahun lalu… aku  telah memulakan satu kehidupan yg baru pada tarikh ini.. setelah berlaku kejadian yg amat mengejutkan aku pada 9/9/10

Seriously, untuk tahun ini, aku dah kehilangan diri aku yang lepas… aku pun x pasti kenapa… diri aku pada tahun 2011 hilang… lebih2 lagi lepas practical...

Semester baru ini (x la bru sagt), aku dah jadi pelik dah… jadi macam orang yang tiada perasaan… aku sedar yang aku banyak buat salah… terutamanya dengan member kelas aku… sorry guys… aku teriak kadang2… tapi, serius.. aku tak bermaksud pun… kira aku main2 jk la… :D lagi pun, korang pun selalu mainkan aku… hehehe… kira kosong-kosong la kita ney r… hehehe :D

Aku jadi gitu bukan sebab apa… aku stress… stress sebab target ak terlampau tinggi… SAMA2 LA KITA BELAJAR DAN BERUSAHA… OK… ;)
So, InsyaAllah… seperti sebelum2 ini… aku akan berusaha untuk berubah menjadi baik dan terus menjadi seorang yg baik… aamiin… 


Tuesday, August 14, 2012

20 Tahun

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Hari ini genap la  20 tahun ak menghirup udara percuma pemberian Allah ...
terima kasih kepada yg ingat bufday aku tanpa bantuan FB... hehehe

sebenarnya, aku tak la excited sangat nak sambut bufday2 ney... bagi aku Birthday party, birthday wish ney adalah satu peringatan buat diri aku...
peringatan tentang umur yang makin meningkat dan jangka hayat yg semakin singkat .

20 tahun dah aku berdiri atas bumi yang menjadi persinggahan ini... selama 20 tahun ini, apa yang telah aku lakukan? Astagfirullahalazim...
terlalu banyak salah dan khilaf yang aku lakukan... pada orang yang ada di sekitar aku dan yang paling teruk adalah dengan diri aku sendiri....

20 tahun bukanlah angka yang sikit,masa yang singkat... tak percaya? ok, cari calculator 20x365x24x60x60 = 630.72x10^6 minit (lau x silap la. kalu salah btul kn erk.... math, HANCUR)

apa jasa aku kepada agama, bangsa, dan negara?
apa jasa aku pada kedua ibubapa aku, keluarga?
apa jasa aku pada sabahat, teman dan kenalan2 aku?
apa jasa aku pada diri aku sendiri?


aku sendiri tiada jawapan untuk persoalan aku...

impian aku sempena umur aku mencecah angka 20 ney, 
>> aku harap, aku menjadi seorang yang baik yang sentiasa melakukan perubahan menuju kebaikan....
>> ingin mencapai cita-cita yang aku impikan sejak di bangku sekolah...
>> aku harap, pointer aku tak jatuh lagi... penat tengok pointer jatuh... huhuhu :(
>> tidak menjadi seorang yang lalai yang tertipu dengan dunia...
>> dan macam2 lagi

LIHATLAH DUNIA...

semoga perkara yang bakal berlaku dapat aku tempuh dengan kekuatan yang diberikan oleh Allah serta sabar dalam segala sesuatu...

Andai hari ini bukan milik kita, usah bersedih usah berduka kerana dalam kegelapan ada cahaya menanti di hujung pasti. bangkit setelah jatuh adalah pejuang sebenar... Hatijah Saripudin. 14.8.12

Wednesday, August 8, 2012

cukup.....



Suka,
Hanya singgah sementara
Menyenangkan hati yang tenang
Luka,
Datang setelah setelah suka berlabuh dengan sempurna
Membekas di hati tanpa pengetahuan sesiapa
Sakit,
Terluka kerana terlalu suka,
Tidak mampu diungkap dengan kata
Hanya pergi mengalir bersama air mata
Sudah,
Biarlah ia berlalu bersama masa yang tak pernah berhenti
Cukup,
Kerana semua akan berakhir
Biarlah kisah ini tamat disini tanpa ada sambungan yang lebih meyakitkan.


Sunday, August 5, 2012

Kebanggaan Malaysia

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatu dan salam sejahtera...

2 jam yang lalu, final match for men's single... telah pun berakhir... sebagaimana yang telah diketahui umum... pemilik emas untuk kategori ini adalah Lin Dan... tahniah...

match ini la... yang paling aku tunggu2 untuk sukan olimpik ney...
sepanjang sejam lebih juga la perlawanan antara Datuk Lee Chong Wei menentang Lin Dan (china) berlangsung... aku dah macam cacing kepanasan dah... :D
tak senang duduk... mengalahkan couch... hahaha...
dari DUDUK di atas kerusi, turun pegi LANTAI, berdiri, duduk, macam2 la gelagat aku.... 
semangat punya pasal... walaupun aku bukan la insan yang suka bersukan... hehehe

bagi aku, walaupun Datuk Lee Chong Wei dapat pingat perak... beliau tetap pemenang... pemenang hati2 peminat badminton tanah air... 
ramai yang berbangga dengan pencapaian Datuk Lee Chong Wei... sebab beliau bermain dengan hebat cuma nasib bukan menyebelahi Malaysia... 

sekali lagi, tahniah buat Datuk Lee Chong Wei atas kesungguhan yang dipamerkan dan satu perlawanan yang hebat.... U r our hero.... ANDA TETAP MENJADI KEBANGGAN MALAYSIA... 

MALAYSIA BOLEH.... 

Wednesday, July 25, 2012

Ramadan

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum W.B.T dan salam sejahtera

masih belum terlambat rasanya untuk aku mengucapkan selamat berpuasa kepada semua yang beragama Islam... selamat melakukan amal ibadah di bulan Ramadan yang penuh dengan berkah ini... 

harap semua pembaca berada dalam keadaan sihat.... :D
lama dah aku tak update blog aku ney... bukan sebab tiada idea... tapi aku dihentam rasa MALAS nak update blog ney... :D

memandangkan Broadband aku dah muncul semula... aku akan bergiat kembali dalam dunia blogger ney... hehehe.... (mungkinla)

time2 aku malas nak update blog ney, aku aktif dengan youtube... hehehehe.... 

ok... done!!!

okay... tu jak yang aku nak share... see U bila aku rasa aku nak share something... i'll be back.... 

JAGA DIRI, JAGA IMAN...

SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH DI BULAN RAMADAN... 

sekian...

Friday, April 13, 2012

Sudut Pandang Aku Tentang Kehidupan

بسم الله الرحمن الرحيم


Kehidupan adalah satu pengembaraan…
Hidup umpama musafir yang menggembara dan belajar dari perjalanan…

Hidup ini singkat…
Dan yang singkat itu perlu la dihayati setiap saat…

Aku hayati kehidupan dengan melakar setiap detik memori aku dengan bentuk senyuman…
Bahagia aku hari ini akan aku sisakan untuk senyuman esok hari…
Duka aku hari ini aku aku benam jauh di lubuk minda dan kaburi segalanya duka dengan senyuman…

Kebahagian yang sejati apabila kita dapat membahagiakan orang yang berada di sekeliling kita…

Aku tidak dapat menilai diri aku secara total… kerana yang melihat diri aku bukanlah diri aku sendiri tetapi mereka2 yang berada di sekeliling aku…

Kehidupan itu indah
Andai dihayati…
Andai dipelajari,
Andai dihargai…

Hayati setiap saat yang kita lakukan dengan mengucapkan syukur kepada Ilahi atas kesempatan yang diberikan kerana masih mampu untuk melihat sinar matahari, cayaha purnama bulan dan kerdipan bintang2 di langit yang luas…

Pelajari pengajaran dari setiap ujian yang menimpa kita… ujian Allah datang dalam pelbagai bentuk… sama ada dari kesusahan mahupun kemewahan… Ujian Allah dari aspek kesusahan itu di panggil musibah… ujian ini yang selalu dilihat secara meluas… padahal, ujian berbentuk kemewahan itu yang harus dilihat dengan lebih dalam… kerana kemewahan dan kesenangan kita boleh menjadi seorang yang sombong, riak dan banyak lagi sifat2 mazmumah…. Andai diri dikawal oleh Iman… semua mudah untuk di tepis dengan adanya sifat2 mahmudah…


Ujian hidup yang paling umum kepada manusia adalah  musibah… dan musibah itu datang dalam pelbagai bentuk…
Sebagai contoh, "break up", "fail", pointer jatuh, bankrupt, dan macam2 lagi perkara yang sering dikatakan "BAD LUCK"…

Tapi, sejauh mana "bad luck" ini memberi pengajaran yang boleh dipelajari dalam hidup kita?
Ambil masa sejenak untuk kita berfikir apa perkara yang paling teruk pernah kita lalui? (fikir sejenak)
Dari kejadian itu, adakah berlaku perubahan pada diri kita?
Andai YA, alhamdulillah… anda adalah seorang yang berfikiran positif yang telah mengubah bencana menjadi bahagia…
Seorang yang berfikiran positif sentiasa berfikiran bahawasannya ujian yang datang kepadanya adalah salah satu adventure kehidupan… sejauh mana tahap ketabahannya dalam melalui kehidupan…

Andai TIDAK, ubahlah pemikiran anda… anda sentiasa berfikir musibah itu menyusahkan… tetapi kenyataannya tidak… musibah adalah kejadian yang menjadikan kita lebih hebat dan mantap… yang lebih tabah dan teguh… bukan membuat kita lemah dan layu… TIDAKKK…

Pelajari setiap kejadian itu dengan mengambil pengajaran dari setiap yang berlaku…

"setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya"

Sesudah kesakitan itu terdapat kesembuhan,
Setelah keresahan ada ketenangan,
Setelah kegelapan pasti ada cahaya yang menerangi kehidupan…

Untuk apa kita rasa "down" hanya kerana perkara yang telah terjadi dan tidak mungkin terulang?
Andainya kita terikut-ikut dengan perasaan pasti kita tak akan mampu untuk melangkah kehadapan untuk mengecapi kejayaan…
Bangkitlah dari segala mind set yang tidak membawa kepada kebaikan kepada diri…
Ambil ikhtibar dari setiap yang berlaku di sekeliling anda pada tiap saat dan waktu…

Hargai apa sahaja yang ada di sekeliling anda… saat yang indah itu terlalu pantas ia terjadi… andai tidak dilakar dengan serta merta maka segalanya hanya pergi begitu sahaja tanpa makna…
Bagaimana hendak lakar segalanya? Simple… dengan menghargai

Hargai insan yang ada disisi anda sekarang… kerana belum tentu dia akan ada bersama ada esok hari…
Hargai saat yang diberikan kepada anda ketika ini, kerana belum tentu saat yang sama akan berulang…
Hargai ilmu yang diberikan oleh sesiapapun, kerana ilmu itu tidak akan datang dengan mudah kepada anda…
Hargai musibah yang terjadi kepada anda, kerana musibah itu sebenarnya membenuk peribadi andai kita memperlajari apa yang terjadi…
Hargai cinta yang datang kepada kita, kerana menyintai insan yang menyintai kita lebih bermakna daripada menyintai insan yang kita cintai….

Hidup ini indah andai dihayati dengan mata hati yang dinilai dengan fikiran yang jernih, yang memperlajari segala kejadian yang berlaku dan menghargai setiap kejadian itu… kerana hidup adalah sebuah pengembaraan...



Inilah sudut pandangan aku tentang kehidupan.... andai ada salah dan silap mohon maaf dari penulis kepada pembaca... sesungguhnya yang baik itu dari Allah dan yang buruk itu datang nya dari diri yang serba kekurangan dan khilaf lagi jahil ini... 

Monday, March 12, 2012

Alt+F4 --- Del

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum W.B.T dan Salam Sejahtera...

memulakan hari dengan senyuman dan melupakan cerita pahit semalam adalah satu langkah bijak agar hidup sentiasa ceria dan bahagia... 

Tiada Perubahan Tanpa Berubah...


maksud aku perubahan tidak akan berlaku atau terjadi bila kita tidak mengambil langkah untuk melakukan perubahan dalam hidup... perubahan kearah kebaikan sebaiknya...

bila diimbas kembali kenangan yang lalu, serius aku katakan...
banyak kisah hidup aku yang membuat aku melihat sudut kehidupan dari pandangan yang berbeza... banyak perkara baru yang aku belajar dan ketahui... 

setiap perkara yang lalu akan aku kaitkan dengan kehidupan saat ini... terdapat sedikit persamaan tapi akan aku lakukan perubahan dengan cuba mengelak akan perkara2 yang bakal terjadi...

pengalaman mematangkan seseorang... 
pengalaman juga mengajar seseorang untuk lebih menghargai erti sebuah kehidupan... 
pengalaman juga membuat kan seseorang melakukan perubahan 
dan 
pengalaman tidak mungkin menjadi pengajaran andai dibiarkan ia berlalu pergi.... 
Belajar dari Pengalaman...
KERANA PENGALAMAN ADALAH GURU YANG TERBAIK...

cerita tentang kenangan...
senyum dan tangis menjadi peneman... sebab ada kenangan suka dan ada kenangan duka... :) :(
kalau nak cerita kisah suka-suka ney.... memang tak habis la jawabnya... sebab aku mula kenal bahagia dan menyimpan kenangan terindah sejak aku umur 5 tahun... hehehe... 
so, aku takkan cerita mula dari aku umur 5 tahun sampailah kenangan yang indah yang berlaku tadi pagi... PANJANG TU KISAH HIDUP... 
walauapapun, yang indah itu kita kenang agar dapat mengukir senyuman dikala duka bertandang...

SEBENARNYA, yang kat atas ney muqaddimah jak... hehehe.... panjang kan? kalau berucap... dah dibuai mimpi dah bagi yang mendengar... tahniah kepada anda yang telah berjaya membaca sampai ayat ini. :)
teruskan membaca...

ALT F4....  adalah short key untuk close tab or shut down... dan apa2 yang berkait la... (korg lbih pkar bab2 komputer ney...)

minda kita ney banyak tab... hehehe... hari ini satu tab... esok open new tab and then bookmark... dapat kisah menarik simpan dalam folder yang bertajuk "kenangan hari ini" ... bila memory full Alt+F4 and delete...
buka lagi kisah baru dan begitu la seterusnya... 
itu andainya otak kita telah di programkan dengan command2 seperti short key, key Del, backspace dan lain2... 

kenyataannya... otak kita sukar untuk melakukan hal seperti itu... kerana Masa tidak akan berulang dan tidak akan berhenti... 
dan keupayaan manusia yang istimewa adalah ingat akan kenangan dan sukar untuk lupakan kenangan... 

aku melangkah kehadapan kerana bergantung pada kenangan.... 
aku hidup dalam kenangan, 
aku bahagia dalam kenangan 
dan 
aku menikmati kehidupan kerana kenangan...
kenangan yang tak mungkin berulang 
dan
tetap menjadi kenangan...

sebulan ney, kat tempat kerja aku...selalu ada perbincangan dan aku pulak menjadi pendengar yang setia... 

perbincangan tentang kehidupan... merungkai kehidupan alam rumahtangga.... maklumlah... mereka2 adalah insan yang telah berumahtangga... standard abang2 aku semua...(padahal abg aku blum kahwin... cuma umur mreka standard abg ak) 
bila mereka cerita pasal kehidupan rumahtangga ney... minda aku terus mencari fokus untuk berjaya dalam hidup dengan melakukan perancangan kehidupan... (apa kaitan)

kita tidak tahu apa yang akan berlaku pada masa akan datang... kita tidak tahu sama ada kita bertuah atau susah pada masa akan datang.... jadi, Siapa kita hari ini adalah kita pada masa akan datang... maknanya... jika kita berusaha pada hari ini InsyaAllah... kita berjaya pada masa akan datang...

bukankah Gagal merancang, merancang untuk gagal...
melalui perancangan hidup kita dapat lihat arus atau jalan untuk kita mencapai tahap yang kita inginkan... 
merancang masa depan bukanlah satu dosa... tapi ia adalah langkah bijak untuk menentukan kejayaan seseorang kerana lebih bersedia untuk menghadapi rintangan yang bakal menjelma...

Kenangan yang pahit bukanlah satu perancangan ... 
bukan juga satu kebaikan....
jika terus diratapi dan ditangisi ia akan menjadi satu kehancuran dan kelemahan...
kenangan yang pahit ambil sebagai satu kekuatan dan kelebihan untuk terus bangkit dan maju...

oleh itu, segala kenangan yang PAHIT DAN DUKA yang pernah terjadi dalam hidup aku... especially.......................................................
akan aku ALT F4... and DEL...  
untuk satu kejayaan yang tertunda menanti dihadapan.... 

kisah lalu akan aku simpan dalam recycle bin dan akan aku elakkan untuk RESTORE kembali... kerana ianya tidak mendatangkan faedah... 


selamat tinggal kenangan... selamat datang harapan....

Thursday, March 8, 2012

speechless



andai ini jalan yang harus aku lalui... aku terima
tapi adakah aku harus berhadapan dengan penipuan?
penipuan yang sukar untuk aku terima...
sebelum ini aku berfikir akan pepatah dari FB seseorang "LIAR always LIAR"
dari pemikiran dan penhayatan aku adalah YES
sblum ney aku boleh terima apa yang kau buat kat aku... but now... !!!!!!!!!!
adakah dengan senyuman boleh hilangkan segalanya?
adakah denga diam boleh lupakan segalanya?
NO ok

aku x buta la... I can see and read it U know... and now .........................................
silap aku judge terlalu awal tanpa periksa...
aku tahu ini tidak adil.. tapi biarla...
sudahlah... aku yang silap kerana selama ini terlalu baik dan lurus (maybe)

pergila bahagia bersama segalanya...
hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

H I D U P



hidup adalah satu pejalanan
hidup adalah satu perjuangan 
hidup adalah satu persinggahan
hidup harus diteruskan....

Friday, March 2, 2012

Menghitung Hari


بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

kesihatan adalah satu nikmat yang sangat berharga pemberian Allah kepada hambanya...
dengan badan dan minda yang sihat kita dapat beribadah kepada Allah dan melakukan segala suruhannya... InsyaAllah...

suhu badan aku lebih kurang macam suhu lappy aku dah... 
Alhamdulillah setelah nikmat kesihatan yang Allah berikan kini Allah memberi sedikit ujian buat diri ku...
aku jarang dapat demam, apatah lagi sakit kepala.... yang selalu kena pun flu tapi tak sampai tahap demam... 
sejak bebrapa hari yang lalu, kepala aku berat sangat... aku tak pernah rasa sakit kepala begini... mungkin bagi anda, perkara ney tak la sakit sangat, tapi aku rasa sakit sebab aku jarang sakit kepala macam migrain...

gambar suka-suka (gmbar hiasan) :D
ini la paling teruk... aku tak boleh tunduk dalam masa 5 minit... bila aku angkat kepala aku rasa berat sangat... n macam kena tarik dari belakang.... sakit hanya Allah yang tahu...
untuk kali ini, aku sendiri tak pasti apa punca kejadian ini... adakah kerana :
- kurang tidur? aku rasa tak juga , sebab sebelum ney ok jk tak tido sehari then study dan seterusnya
- penat sebeb kerja? mungkin juga ya, mungkin tdak... sebab kerja aku tido and duduk only... hehehe
- terlalu banyak hidu asap rokok? kemungkinan juga... hingga aku rasa mual tahap nak mampos... tapi nak buat macam mana... dah environment begitu... redha 
- kurang makan? lagi la mustahil... hahaha

Wallahualam...

Bila dilihat dari sudut positif, mungkin ini adalah teguran Allah buat aku yang selalu leka dan alpa... teguran secara terus agar diri ini sentiasa menginsafi diri dan sentiasa muhasabah diri...
dalam aku gembira pasti ada salah yang timbul,
dalam aku ketawa pasti ada hati yang terluka, 
dalam berkatanya aku pasti ada yang terhiris,
dalam aku melihat sekitar pasti ada yang silap dalam menafsir...
itulah realiti kehidupan walaupun pahit harus ditelan...

bila difikir-fikir... kadang terlintas diminda aku... adakan aku akan berangkat untuk satu perpisahan kepada sebuah pertemuan? benar, setiap manusia akan melaluinya... adakah secepat ini?
semua manusia menghitung hari... menghitung hari untuk beramal... adakah masih ada esok untuk aku melihat matahari? adakah esok masih ada waktu untuk aku bernafas dengan sempurna? adakah esok aku masih punya waktu untuk tersenyum kepada mereka?
Semua itu rahsia Allah...

tidak kira la sakit mahupun sihat ketika ini... semua manusia sedang menghitung hari...
sedar mahupun tidak... sebenarnya kita sedang menghitung hari untuk kematian,,, sudah cukupkah amal kita untuk kita hadapkan di muka pengadilan kelak?
sebagai peringatan buat diri aku dan juga anda...
umur adalah rahsia Allah yang tiada seorang pun mengetahuinya... kita tidak dapat menjangka sepanjang mana usia kita untuk berada di bumi Allah yang hanya persinggahan.... 
mungkin hari ini kita ketawa bersama dia... esok siapa tahu kita akan menangisi pemergiannya...


Andai diri melakukan Khilaf... maaf dari hati aku pohon... andai diri terlanjur bicara... maafkah kesilapan diri yang tak sempurna dalam berkata-kata...
kemaafkan kalian yang kuharap dah Redha Illahi yang kudamba... 


Tuesday, February 28, 2012

Jealous dan Rindu


بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Beberapa minit yang lepas aku baru sahaja menamatkan pangilan atau baru habis cakap dengan classmate aku…

Cerita bermula begini…
Semalam aku hanya dapat melelapkan mata selama 4 jam sahaja… serius memang tak cukup… tapi aku kena bangun juga untuk p kerja…
Dalam kiraan masa aku, aku nak lelapkan meta sekejap lebih kurang 2 jam gitu… baru nak pejam mata aku terima satu panggilan dari number yang aku tak kenal…

A : helo
M : ini sesb, ini atie ka?
A :  ya
M : boleh kamu turun pegi sesb melawa jam 8.30 malam ini?
A : hah? Kenapa plak? Ada apa?
M : ada inspection..
A : ????? … siapa ney?
M : hahahah atie aku bha ney ………...…
A : kureeennngggg kau.. Aku ingat betul2 la dari sesb… =.="
M : hahahahhahaha

Begitu la dialog aku dengan classmate aku… mati-mati aku ingat penolong jurutera aku telefon … then, kami pun cerita2 la pasal practical… SEJUJUR-JUJURNYA, aku jealous sangat… macam2 yang member aku buat… aku pun teringin sangat nak geledah generator tu… tapi msalah aku adalah bukan BIDANG AKU…. :(
Lebih kurang 30 MINIT juga kami bercakp… macam2 cerita… secara kesimpulannya, AKU JEALOUS SANGAT-SANGAT!!!!

Sepanjang aku bercakap dengan member aku tu… jauh dilubuk hati aku aku teringat akan seseorang… bercakap dengan member aku ney, aku rasa macam aku bercakap dengan dia… baru aku sedar, lama sudah kami tidak bertukar khabar, cerita-cerita… aku rindu sangat-sangat pada waktu itu..
Tapi itu semua hanyalah kenangan… yang mungkin tak akan berulang…

Tu jak ak nak cerita...

Sunday, February 26, 2012

maaf dari hati

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum dan salam bahagia

terlebih dahulu aku menyusun sepuluh jari memohon seribu kemaafan andai selama aku dan anda(semua yang mengenali diri ini) ada salah faham, ada yang tersakiti kerana kata-kata aku melalui kata-kata secara face-to-face, sms, calling, fb, twitter, YM, dan melalui penulisan blog ini... aku mohon maaf sangat-sangat.

manusia itu tidak pernah lepas dari melakukan kesilapan, dan kesalahan... umur itu rahsia Allah... bila-bila masa nyawa kita akan diambil...
sebelum terlambat ingin aku minta maaf andai ada yang terasa...

sekiranya ada sebarang pertanyaan atau apa2 perkara bolehlah direct mesej to my HP... 
untk pengetahuan, semua number saya ON, so, just sms di mana-mana nombr yang kamu ada.
bleh juga from mesej from FB, or Twitter...
also my email coolgurlz_14@yahoo.com

p/s: sebarang maki hamun dan segala gejala2 negative harap anda batalkan niat anda... 


sekian... 
yang memohon maaf
Hatija Saripudin

Friday, February 24, 2012

Pengalaman yang menjadi Pengajaran untuk Pembelajaran

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatu dan Salam Sejahtera

setiap jalan yang kita lalui dan setiap hari yang kita hadapi pasti ada kisah yang terlakar...
suka, duka, gembira, sedih, benci, cinta semua itu adalah kisah yang akan menjadi kenangan sama ada kenangan  terindah ataupun kenangan kurang indah... tetapi kenangan itu tetap akan menjadi pembelajaran dan pengajaran dalam hidup kita....

banyak kisah yang aku lalui pada hari ini... dan setiap kisah itu juga ada pembelajaran dan pengajaran yang sangat-sangat bermakna dalam hidup aku... setiap kejadian dan setiap kata-kata yang lalu akan aku simpan dalam kotak memori aku... INSYAALLAH...

dengan terlakarnya kisah pada hari ini maknanya akan menjadi ingatan la buat aku... 

aku melangkah dari rumah nak ke keja dengan perasaan yang sangat lapang, kerana masalah aku dah selesai... tiada dah salah faham yang timbul antara aku dengan rakan-rakan aku...

bila aku sampai jak kat rumah ke-4 aku ney... aku nak senyum jak sepanjang masa... walaupun kat bahu aku tengah memikul masalah yang sangat berat...

pagi tu, kami buat spotlight din surau quarters... lepas siap jak keja kat quarters tu, dalam sejam juga kami ber-8 duduk2 sembang2... dah penat duduk dan bersembang kami pun gerak la... kembali ke tempat asal....



lepas, kami balik pi office, aku pun hantar la nota and pen dengan kawan aku kat mechanical department... then aku stay2 la kat sana dalam beberapa minit (mo dkt 30 minit jg) hehehehehe
then, datang satu chief ney tanya pasal handphone aku canggih atau tak? aku ney pun blur r... chief tu masuk tetibah tehn tanya soalan begitu siapa tak blur kan... pas tu aku tnya la kenapa? chief cakap tolong ambil gambar... kebetulan sangat kat poket baju bengkel aku ada camera yang selalu mendampingi aku...
aku pun jadi tukang ambil gambar la pulak... dalam sejam juga la bergabung dengan dorang... 
sebelum ney aku ada juga tengok2 dorang maintenance machine, tu pun sebab aku kenal dengan staff mekanikal... kalau tak, tiadanya aku nak pelayang muka aku kat sana...

walaupun dorang hanya berkerja seramai 3 orang sahaja... tapi tetap best... lucu... hehehe
aku harap aku boleh jadi ahli dorang maintenance "binatang" tu (bkn aku yg sbut binatang, aku cuma ulang jk)...

then, lunch..... sebelum lunch tu... member ajak pegi lunch tapi aku cakap x nak... lepas 30 minit gitu datang lagi member ajak pegi lunch... tapi aku segan la nak ikut... so, aku pun tak ikut... n last aku pegi lunch dengan member2 yg selalu lunch together...
kami lunch kat 1B... lepas makan 2 member ney main archery... aku tak nak main... bab aku penat... hehhehe... habis main archery kami pun balik...

sampai kat office, aku terus buat report yang engineer aku suruh... first tu blank + blur ak cari idea macam mana mau buat... Alhamdulillah... hasil bantuan chief2 yang ada aku dapat buat report tersebut... cuma aku perlu cantikkan sikit jak ayat yang sedia ada... :D
lepas siap report tu and bateri lappy aku pun dah low... aku pun stop la buat report tu... then, cerita2 dengan chief... banyak cerita yang aku dapat... dan lebih banyak adalah ILMU ELEKTRIKAL... minat aku dalam bidang ney dah terlalu mendalam... tambah dalam lagi setelah tahu banyak perkara...

secara kesimpulannya, ini la kisah pada hri ini... kejadian pada hari ini memberikan semangat baru pada aku kerana nasihat, sindiran, kata-kata gurauan, dan segala kata-kata membuatkan aku ingin terus maju dan maju tanpa henti sehingga aku tidak mampu untuk terus dalam bidang ini... aku akan berusaha sebaik mungkin selepas ini untuk cita-cita yang aku pendam selama 10 tahun... Semoga terpacai dengan izinnya InsyaAllah...


terus melangkah

PENGALAMAN HARI INI MENJADI PENGAJARAN BUAT AKU SEBAGAI SATU PEMBELAJARAN KEHIDUPAN AKU...



semoga kisah selepas ini memberi seribu satu kisah dah Ilmu...

amiin...

Wednesday, February 22, 2012

Aku yang terlepas pandang...

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

aku mulakan kisah ini dengan ucapan Basmallah dan Salam... 

Saat diri bahagia dengan keadaan yang mengelilingi aku... aku lupa akan perkara-perkara kecil yang patut aku beratkan, kisahkan, ambil peduli, ambil tahu... iaitu... Pandangan Orang...

Aku terlepas pandang akan pandangan yang memerhati... 

kalau sebelum-sebelum ini aku pernah mention kat entri sebelum ney(byaknya sblum) bahawa, kisah aku macam berulang seperti tahun 2009-2010 ... dejavu ... cuma kisah pada insan yang berlainan... :D

aku cuba untuk berfikiran positif akan perkara ini... tapi, satu langkah aku telah membuat satu kesilapan... :(
terlalu banyak input yang aku dapat untuk kisah ini... sehingga aku menjadi binggung dan takut...
macam2 persoalan yang bermain diminda aku... betulkah? salahkah? ... tidak aku temukan jawapan(mcm lgu plak)

ingin aku betulkan apa yang telah salah, ingin aku luruskan apa yang bengkok... tapi kudrat aku sebagai seorang manusia hanya mampu melihat dan mengalami... 
aku tidak dapat mengundur masa... tapi apa yang aku dapat lakukan untuk masa hadapan ialah... meminta maaf...

AKU MINTA MAAF SANGAT SANGAT SANGAT SANGAT... 

Semoga keadaan akan berubah seperti sedia kala tanpa ada salah faham... aku tak mahu keadaan berubah menjadi terukk... :(
perkara ini la yang membuat persahabatan aku jauh dengan seorang sahabat pada tahun lepas(2011)
perkara ini juga la yang membuatkan persahabatan aku goyah pada dua tahun lalu (2010)
dan aku tak mahu perkara ini berulang pada tahun ini (2012)

Ya Allah, 
lindungilah hati-hati kami dari permusuhan,
lindungilah hati-hati kami dari keretakkan,
lindungilah hati-hati kami dari permusuhan, 
Jagalah hati-hati kami sebagaimana Engkau menjaga Ukhuwwah yang terjalin ini,
Jagalah hati-hati kami dari pertelingkahan asal bisikan syaitan,
Jagalah hati-hati kami agar sentiasa tenang...
Jagalah hati-hati kami dari segala perkara yang Engkau murkai
Sesungguhnya, segala Puji hanya untuk Engkau Tuhan Sekalian Alam... 
Amiin ya Rabb al alamin...

Monday, February 20, 2012

Cerita Gila


بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum dan salam sejahtera

sepanjang practical ney, ini la kali pertama cuti aku yang paling panjang... 5 hari berturut-turut... BEST KAN?

aku start cuti dari hari khamis mingu lepas sampai hari ini... isnin...

berbalik kepada tajuk aku...
apa yang cerita gila ney sebenarnya.... sepanjnag 4 hari aku cuti... kerja aku on9 memanjang... boleh kira 15 jam la aku on9.... lappy aku ney, 3 hari dah x off... :Dngee

semalam, hari ahad adalah hari yang sangat gila bagi aku... kerja aku chatting memanjang... chattttttiiinnnnggggg jak dari pagi sampai malam...bila malam pulak bergayut kat telefon 3 jam juga rsanya... habis dah 5 bab aku cerita dengan member aku... 
last2 pagi tadi.. kepala aku berat sangat... PENING (padan muka)
lepas solat subuh aku continue tido... bab aku tak leh tahan dah...
kalu dah tido maknanya aku tak turun keja la hari ini...
so, aku pun SMS la satu ney suruh dia punch kad aku...
last2 bila aku bangun n aku tengok hp no DiGi aku.. rupanya member yg aku suruh punch tu pun tak datang.... 
aaarrrrrggggggggggggggggggghhhhhhhhhhhhhhh 
HABISLAH...
takkan la semua budak practical x datang keja? jeng3... 

lepas ney, aku nak kurangkan dah on9 ney.... kesan dia terlalu hebat dengan hidup aku....
:D
n lepas ney, aku nak rajin2 dah p kerja... x nak dah ponteng... hehehe....

Sunday, February 19, 2012

adakah ini ulangan kisah?


بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum W.B.T dan slam sejahtera

simple... aku just nak luah perasaan kat blog tersyang aku ney... 
kalau korang x nk baca terpulang... :D

perkara yang lepas itu kita sebut sebagai pengalaman... dan dari pengalaman itu plak terdapat pengajaran...
DAN AKU BENAR2 DAH BELAJAR DARI PENGALAMAN TERSEBUT.... 

sejak kejadian yang menimpa diri aku pada tahun 2010.... aku yakinkan diri aku agar lebih kuat dan tabah untuk melangkah... dan lebih berani dalam membuat keputusan....

setelah itu, pada tahun 2011... 
mungkin apa yang aku lakukan adalah silap aku sendiri... AKU PEGI ADD GIRLFRIEND mmber aku(ex bf)
selepas aku nampak dia dah bahagia dengan GF dia... aku pun bla la... malas dah aku nak ganggu orang ney... lagipun aku tahu dia memang akan bahagia walaupun kena letak dimana sekalipun tanpa aku... sebab aku ney tak pernah WUJUD pun dalam hidup dia... ok stop it...

sebelum aku masuk kuliah balik (sem 3) AKU DELETE LA semua ACCOUNT FB AKU... sebab aku nak concentrate lebih kepada study tanpa ada gangguan yang tidak patut seperti FB... 

hiduplah aku dalam kedamaian selama 7 bulan plus2... seriously... kisah aku yang lalu aku, terutamanya "kisah kami" aku dah boleh lupa dah totally.... dengan kisah2 sampingan selepas itu.... 

aku harap kedatangan kau kali ini adalah untuk menjalinkan ukhuwwah kerana Allah... menjalinkan persaudaraan sesama muslim... bukan kerana hal2 yang lain... 
kalau boleh aku nak kenal kau sebagai kawan aku... berkawan kerana inginkan tali persaudaraan dan ukhuwwah yang boleh mendatangkan manfaat untuk diri..... aku harap ini bukanlah ulangan kisah dalam version yang berbeza....

Ya Allah... 
andai ini adalah takdir untukku
tabahkanlah hati ku melalui dugaan ini...
andai pertemuan ini adalah yang terbaik untukku
berikanlah aku kekuatan untuk menghadapinya
andai ini adalah satu ujian dariMu
redhailah aku, agar aku ikhlas dalam menempuhnya....
Ya Allah...
berilah aku kekuatan agar aku mampu untuk bersabar dalam segala perkara
semoga setiap tindakan ku dalam Redha MU ya Allah...
Amiin Ya Rabb Al alamiin... 

terima kasih kerana sudi membaca sehingga noktah ini.

Saturday, February 18, 2012

Pelajaran Hidup


بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum Warahmatullah Wabarakatu dan Salam Bahagia

Jauh Perjalanan, Luas Pemandangan
Ramai Kenalan, Banyak Pengalaman...

Muqaddimah penulisan aku pada pagi2 buta ini... simple, tapi amat dalam ertinya buat diri aku...

aku ingin kongsikan pendapat aku tentang Kehidupan...

Hidup umpama RODA, roda plak berbentuk bulat... hidup ini adalah satu bulatan yang mana kita akan akhiri pada bila2 masa...
aku ringkaskan perjalanan hidup kita dari Alam ke Alam melalui gambar ini....



aku ingin --> ulas, cerita, pa2 jk la... tentang alam DUNIA....

Dunia, 
" dunia ini kejam"
" dunia penuh dengan pancaroba "
" dunia hanya persinggahan "
" dunia ibarat pentas lakonan"
dan macam lagi kata2 yang berkaitan dengan dunia (ak tak dapat fikir dah)
"LIHATLAH DUNIA" (kata lecturer aku sem 3)

wahai saudara dan saudari... lihatlah dunia yang penuh dengan penipuan, yang penuh dengan Drama, penuh dengan kepalsuan, penuh dengan keindahan, kemewahan, kebahagiaan, kebencian, kesakitan , dan banyak lagi ke, ke, ke, ke......... (lau nak mention satu2... x penguhujung..... )

bagi aku, hidup adalah satu pengembaraan... setiap hari yang kita lalui adalah satu kembara ... apa yang kita lihat, kita nampak sebenarnya adalah satu proses pembelajaran untuk kita... Hidup ADALAH pembelajaran....
aku tak pasti berapa banyak orang yang sedar akan perkara ini... menyedari bahawa hari2 yang kita lalui itu adalah proses pembelajaran...

mungkin, ada yang kata....
 " bosan la hidup ini... hari2 buat benda yang sama jak.... bagun, p kuliah , balik, tido... besok pun buat benda yang sma... bosan"

tapi, pernah kah anda mencari kelainan hari2 tersebut? hidup ini tidak bosan andainya, kita melihat sesuatu perkara yang buruk, teruk, negatif, itu dari sudut pandang yang berbeza... dalam erti kata lain... positifkan benda yang negatif... 

tidak semua manusia itu punya pemikiran yang sama... tapi cukuplah sekadar kita sendiri yang melakukan perkara tersebut... positifkan pemikiran...

satu lagi... musibah, bala, ujian hidup, masalah adalah perkara yang tidak pernah lari dari kehidupan kita sebagai manusia... sebab itu kita diberi akal untuk berfikir dan bertindak sewajarnya...

(semua perkara kat atas tu aku sebut sebagai musibah k...)
MUSIBAH... bila mana Allah memberi ujian kepada kita berbentuk musibah... seseorang itu terarah menjadi insan yang tabah ataupun lemah...

kadang2 musibah melemahkan seseorang, kadang2 musibah menguatkan seseorang....
Ambil la hikmah di sebalik musibah tersebut... kerana Allah tidak akan menjadikan sesuatu kejadian itu dengan sia-sia tanpa ada sebab... 
Carilah kebaikan pada setiap keburukan
kerana, segala apa yang kita lakukan walau hanya selangkah semua akan dipersoalkn di Alam Barzahk dan Alam Mahsyar... Wallahualam...

p/s : aku hanya ingin kongsikan apa yang terlintas di minda kau... andai ada salah dan silap... MOHON dibetulkan dan diluruskan apa yang tersasar... maaf la... lau tajuk x sesuai ngan entri... ak tak tau nak letak tajuk apa... :D

sekian...
Atie12

Thursday, February 16, 2012

Kenangan Terindah 1 (Industrial Training)

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatu dan Salam Ceria

19/2/12 genaplah 2 bulan aku practical... 2 bulan sudah aku berada kat syarikat ney...
secara kasar, aku dapat simpulkan MEMANG BEST SANGAT... 

sejujurnya, aku datang ke syarikat ney dengan keadaan yang bluur dan tak tahu apa2... 
bila kena soal, aku hanya menjawab "tak tahu" hehehe (jujur kan)

Alhamdulillah
selama 2 bulan ney juga, setiap hari ada jak tambahan ilmu yang aku dapat...
nak tahu betul ke tak, tengok jurnal la... (temberang ney, padahal teda pa2 pun) hehe

2 minggu lepas, aku pindah sementara ke bahagian operation... selama seminggu d bahagian operation, seriously mata aku hanya menatap meter2 yang ada... dan sedikit boring... sebab tiada aktiviti lain selain ambi bacaan meter...

ambil bacaan pada meter

then, seminggu berakhir dengan ilmu yang bermanfaat dan pengalaman yang sangat hebat... x kn aku lupakan...

minggu lepas plak, kami warga electrical buat maintenance panel yg terbakar...
memandangkan atas sebab2 tertentu, kami tak boleh buat kerja tersebut pada waktu pagi... so, kami terpaksa turun kerja pada waktu malam...
bila kena bagitau kerja malam...
mula2 tu aku ragu2 cikit... takut beliau aku tak benarkan aku turun pada waktu malam...
tapi, Alhamdulillah... DIBENARKAN...

label busbar 
2 hari aku kerja dari malam sampai pagi...
sejujur-jujurnya, jauh dari lubuk hati aku yang paling dalam...
MEMANG BESTTTTT SANGAT.... tak rugi aku bersekang mata saat ramai orang di buai mimpi...
walaupun penat dan ngantuk... satu kenangan dan pelajaran yang baru dalam hidup aku....


objective practical ini dilakukan adalah untuk mendedahkan pelajar kepada suasana alam pekerjaan yang sebenar...
DAN aku benar2 alaminya....

saat ramai insan lena diatas katil ditemani mimpi yang indah...
kami pulak berkerja dalam suasana yang sangat gembira... tak lepas dari ketawa kerana lawak....

lepas, kerja malam tu.... satu badan aku sakit... mcm retak jak aku rasa semua tulang2 aku...
tapi aku tetap juga pergi kerja on monday... (semangt kan walaupun still penat) :P

banyak kenangan yang tercipta.... 12 minggu lagi aku akan berada disana... semoga hari2 aku dipenuhi dengan ilmu yang baru lagi bermanfaat dan kenangan yang terindah...


 mereka la keluarga baru aku di tempa kerja... LOVE all EMPLOYEES.... khasnya warga Electrical dan amnya semua warga kerja... warga operation dan warga mechanical... (ada warga kerja yg tertinggal?? ) hehehe

nantikn sambungan kisah di sebalik cerita kenangan terindah (industrial training) ini... :D


p/s : untuk mendapatkan pengalaman dan ilmu yang hebat apa yang perlu kita lakukan adalah berkorban atau melakukan pengorbanan... tiada perkara yang datang dengan mudah tanpa bayaran... untuk mendapatkan sesuatu yang cantik kita mestilah membelinya dengan nilai ringgit yang tinggi... begitu juga dengan Ilmu, perlu di bayar dengan masa, tenaga, dan duit... InsyaAllah... setelah berusaha dengan bersusah payah pasti akan ada ganjaran yang tidak dapat diungkap dengan kata-kata dipenghujung penantian... 


Atie12
There was an error in this gadget