Sahabat Maya

Friday, December 31, 2010

Ringkasan 2010

assalamualaikum w.b.t........ dan salam satu malaysia.... :D

secara ringkasnya kisah 2010 aku... untuk tatapn ku sndiri.. hehehe

  • aku kja kat mcD sbgai krew....
  • blajar wat burger,bubur ayam n masak ayam mcd.. hehehe
  • jalan2 dgan kawan2 mcd p kk
  • jalan ngan kwan2 p tg aru...
  • keluar jlan p tg aru smapi mlam...
  • p cp mlam2 then p krm....
  • braya thun bru cina kat uma jess...
  • gaduh ngan member psal.. ntah la...
  • kapel ngan seseorg....
  • hapy..... hahaha
  • 1st tym nek motor... hehe
  • masuk politeknik
  • knal ngan member DET...
  • 1st tinggal kamsis....
  • break ngan seseorg...
  • p JOHOR N KL...
  • blajar wiring.... hahaha
  • jlan ngan member det...
  • sambut bufday ak... n buka posa sma2 ngan member det
  • final xam kat dewan... hahaha
  • achieve target: pointer final....
  • p braya ngan kawan2............
  • msuk sem 2...
  • n jlan2 ngan member end of 2010....
  • reunion 5 perdana09

byak lae yg terjdi.. tpi ini jk la yg aku list kn... hehehe
2010 my sweet year... wit da sweet memory
:D

kisah 2010

assalamualaikum w.b.t dan salam akhir tahun

kisah 2010....
sesungguhnya, 2010 adlah thun yg byak memberi satu pnglamn yg bru buat diriku........

mcm2 kisah yg terjdi 2010.....

mula2~~~ awl2 thun aku keja kat McD ngan member ak... mmg best gila... d McD plak byk perkra yg aku blajar...
  • blajar mncari dt sndiri...
  • blajar cara untuk lbih berdikari....
  • belajar mngenal ragam manusia...d ctu gak ak jumpa bermcm-mcm ragam manusia... dri pekerja hinggalah customer....
  • belajar mngenal erti cinta...
  • belajar erti menerima dan memberi....
pertegahan tahun plak... aku melangkah ke alam IPT... aku mndapat tawaran untuk sambung study d POLITEKNIK KOTA KINABALU dalam jurusan KEJURUTERAAN ELEKTRIK... satu course yg aku mmg minat gila... d poli jga ak mcm2 yg aku blajar...
  • blajar erti sabar..
  • blajar berdikari...
  • belajar untuk study sendiri..
  • belajar tinggal luar...
  • belajar erti kecewa...., derita...
  • belajar untuk bangkit semual setlah jatuh....
itulah lbih kurg yg aku blajar ttg kehidupan... lau belajar module plak... blajar ELEKTRIK LA... BLAJAR WIRING.... HAHAHA

hanya beberapa jam lgi... tirai 2010 akan tertutup....
tahun 2010... meninggalkan byak knangan yg terindah dan terpahit.... semua itu akn ku semadikan d minda ku... apa yg tlah berlaku biarlah berlalu....
akan ku buka lembaran baru.... untuk kisah yg lbih mncabar pada thun baru....

sungguh aku sayang akan tahun 2010.....

Thursday, December 30, 2010

LAGU 2010

Assalamualaikum w.b.t.... dan salam ceria....

lagu 2010??? apa tu??? hehehe
aku soal aku gak la yg jwab,, hehehe

sbnrnya ak nk kongsi lagu aku... ceh~~~ lagu hidup aku tuk 2010 ney... nk tau pa??? ney dia...
x dpt ku upload... huhu...

lagunya LAGU KITA & SEPARUH JIWA KU PERGI... ini la lagu pertama yg aku dgr untuk tahun ini....daN lagu ini btul2 kna dgn kisah hidup aku 2010....
mula2 tu.. bgai dunia aku pnya.... mcm lagu kita.... then kecewa... hncur hati ku... krana SEPARUH JIWA KU PERGI............. SEDIH babe........

itu lgu awal tahun.... lagu akhir tahun plak... MATAHARIKU.... semua dah berakhir....

so, hadapi dengan tenang jk lpas ney...
study first.......... :D


Wednesday, December 29, 2010

Bola... Bola...Bola....

assalamualaikum w.b.t dan salam sukan... hehehe

BOLA.... knpa dgn bola??? ney nk cerita...
semua krana bola sepak piala AFF.... hahaha MALAYSIA menang dgn agregat 4-2 lwn indonesia...

memandangkan Mas dah mng tym match kat malaysia... so, Malaysia hnya perlu bertahan dan serang....

nk cerita ckit psal corak permainan Malaysia..
seriously, aku suka sgt... all player hnya bertahan.. dan kurang myerang pihak lawan... byangkanlah.. krana nk mng malaysia lbih byak berthan di kotak penalty... d sna jk lbih kurag 5 org yg guard.... n kat hadapan hnya striker shja... apa yg aku tgk tadi, malaysia byk gna LONG PASS... so, bola kna curi oleh pihak lawan... itu jk la yg aku x puas hati... tpi aku puji la ngan defend malaysia... btul2 kukuh....
n paling hebat jugaklah goalkepeer khairul fahmi.... dia lah paling hebat... byak yg try nk sumbat bola ke tiang gol dia patahkan.... cma minit2 terakhir kawang malaysia d tembusi menerusi pemain no. 2 indonesia nasuha dan seorg ak lpa nma org tu...
but its ok.... Malaysia mng dgn agregat...

ney plak psal wira Malaysia... THE TARGET MAN... Safee Sali.... dia pecahkan kebuntuan mncari gol pada minit ke 53... malaysia menambah gol lagi.....
satu permainan yang cantik dari skuad kebangsaan... dengan gandingan safee sali, norshahrul ,dan ashaari(penjaring d malaysia) dibantu oleh s kunalan dan beberapa pemain....

mngenai corak permainan indonesia plak... mreka lbih byak mnyerang dan mncari mata gol... untuk menang pertandingan ini... indonesia jg byak menggunakan short pass.. ini menyukarkan pemain Malaysia mencuri bola tersbut...

dalam match ini juga, pangadil byak mengeluarkan kad kuning kpada kedua-dua ngara....

secara kesimpulannya, stu match yg menarik.. dan yg pling penting MALAYSIA MENANG.... Dgn agregat 4-2... :)


inilah senarai pemain piala AFF SUZUKI 2010....
Nama Tarikh Lahir Kelab Kaps (gol)
Khairul Fahmi Che Mat 7 Febuari 1989 Bendera Malaysia Kelantan
1 (0)
Mohd Sharbinee Allawee Ramli 12 Disember 1986 Bendera MalaysiaTerengganu
2 (0)
Pertahanan
Mohd Sabre Mat Abu 8 Ogos 1988 Bendera Malaysia Kedah
6 (0)
Mohd Faizal Muhammad 3 Mac 1989 Bendera Malaysia Harimau Muda
1 (0)
Mohd Asraruddin Putra Omar 26 Ogos 1988 Bendera Malaysia Selangor
12 (0)
Mohd Razman Roslan 14 Ogos 1984 Bendera Malaysia Selangor
0 (0)
Mohd Muslim Ahmad 25 April 1989 Bendera Malaysia Harimau Muda
8 (0)
Khairul Helmi Johari 31 Mac 1988 Bendera Malaysia Kedah
0 (0)
Mahali Jasuli 2 April 1989 Bendera Malaysia Harimau Muda
6 (0)
Mohd Fadhli Mohd Shas 21 Januari 1991 Bendera Malaysia Harimau Muda
1 (0)
Pemain Tengah
K. Gurusamy 20 November 1988 Bendera Malaysia Harimau Muda
1 (0)
Mohd Safiq Rahim 5 Julai 1987 Bendera Malaysia Selangor
7 (0)
Mohd Amri Yahyah 21 Januari 1981 Bendera Malaysia Selangor
11 (1)
Amar Rohidan 23 April 1987 Bendera Malaysia Perlis
3 (0)
S. Kunalan 15 September 1986 Bendera Malaysia Negeri Sembilan
5 (0)
Mohd Amirul Hadi Zainal 27 Mei 1986 Bendera Malaysia Selangor
16 (4)
Mohd Khyril Muhymeen Zambri 9 Mei 1987 Bendera Malaysia Kedah
17 (2)
Mohd Faizal Abu Bakar 20 September 1990 Bendera Malaysia Kedah
1 (0)
Penyerang
Mohd Safee Mohd Sali 29 Januari 1984 Bendera Malaysia Selangor
20 (8)
Norshahrul Idlan Talaha 8 Jun 1986 Bendera Malaysia Kelantan
7 (1)
Mohd Ashaari Shamsuddin 7 Jun 1985 Bendera MalaysiaTerengganu
8 (2)


Satu lagi hadiah buat malaysia.. untuk tahun 2010....


---> my fav player.... khyril muhymeen 14... dia x men td... huhu....

MALAYSIA IS A WINNER.... YAHOOOOOOOOOO~~~



Tuesday, December 28, 2010

Bacalah .....

Assalamualaikum pembuka bicara... salam sejahtera pengikat saudara....

sebagai muqaddimah...
Jalan hidup manusia ini begitu singkat... kadang2 kita merasakan perjalann kita masih jauh... btul.. perjlann kita masih jauh untuk ke alam yg kekal abadi... tetapi begitu singkat d bumi yg fana ini...
bila d renung2 kembali... kadang2 terlintas d fikiran ini... apa yg tlah aku lakukan selama aku hidup ini??? dan secara jujurnya... aku sendiri tidak berani untuk mnjawabnya...

apa yg dah jadi dengan diri aku sekarang ini??? aku sendiri pun x pasti...
npa aku jadi macam ney??? masih tiada jawapan yg kukuh untu jwb soalan aku sndiri...
mungin ini adalah krana keadaan sekeliling + azam aku, hasilnya diriku sekarang....

secara jujur.. aku masih lagi mntah dalam byak perkara terutamanya.. dalam agama...
dalam hidup ini aku masih lagi terkapai-kapai mencari jalan yg lurus... jalan yg patut aku tuju...
aku masih lagi mencari hala tuju, untuk mngenal diri sndiri....

kadang2 aku rasa apa yg aku lakuakan itu btul... tpi pda hakikatnya x... tpi bukankah itu lumrah hidup??? terpulang la...
bukan senang nk jaga hati semua insan yg ada d sekeliling kita... dalam kita berhati-hati pasti ada shja yg x kna d mata org yg memndang kita... sebaik mna pun manusia itu.. pasti ada org yg akn cba untuk mncari kelemahan org.... biasa la tu....

dalam hidup aku... aku cba untuk mlakukan sesuatu... knapa drg bleh wat, aku x leh???
apa yg mampu aku lakuakn sekrg hnya la berserah kpada Yang Maha Berkuasa, kerana Dia tahu apa yang terbaik untuk hambanya...

setiap kesulitan pasti ada kemudahan....

--> tenang la dalam mncari jalan keluar dari kekusutan, muhasabah la diri yg selalu leka, ingt la musibah yg terdahulu yg telah d lepasi, jgn la pertikaikan pendapat org lain krana setiap individu ada hak untuk bersuara.... dan ambil pngajaran dari segala hal....

life actually simple, but we make it difficult
when you are in trouble
just smile even it just better for awhile
but, at the same time find the way to settle...

sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah dan yang buruk itu datangnya dri khilaf diri ini....

sekian

Sunday, December 26, 2010

*Sedihku Tak Bernilai*


Assalamualaikum & salam persahabatan sbgai pembuka bicara....

Rinduku datang lagi...

Sedih hati ku datang dengan sekelip mata... semua kenangan mnyerbu minda ini sekali lagi... insan yg ingin aku lihat wajahnya, muncul tanpa bunyi...

Inilah kali pertama kmi bersua lagi setelah perpisahan mnjemput 3 blan yg lalu... melihat wajahnya adlah keinginanku 3 blan yg lalu... tpi, hnya krana ksilapan kecil... kisah hidupku berubah sekelip mata... hatiku retak seribu...

walaupun hnya dri jauh aku dapt tatap wajahnya.... tpi, itu sdah cukup untuk diriku... aku tak tau apa perubahan pda diri kau... bab no 'hi' untuk aku... sbnrnya... aku nk sgt tgur kau... tpi, aku x sekuat yg kau sangkakan... aku hnyalah seorg pngecut... aku takut semua kngan akn mnyerang diriku lagi... dan aku akan DOWN... so, aku berlagak steay jak la...

kini, air mataku mngalir lagi... aku sendiri tak tau krana apa... adkah krana aku sakit ataupun gembira... aku sndiri pun x pasti....

adkah kita akan berjumpa lagi??? atau ini adlah perjumpaan kita yg terakhir??? allahualam...

walauapapun yg akan terjadi pada msa akan datang... kau tetap seorg kawan... Insyaallah

tak kiralah apapun keadaan aku sekarang atau perasaan aku sekarang... SEDIH DAN RINDUKU KINI TAK BERERTI DAN TAK BERNILAI untuk kau....



---> :: malaysia mng lawan indonesia... 3-0... yahooooo~~~


26/12/2010

Assalamualaikum W.B.T & salam sejahtera....

Tarikh kat atas tu keramat sangat buat diri aku... npa??? jap lae aku jwab.. hehehe
hari ini aku jalan lagi... so, 4 hari berturut-turut kja aku jlan jk... huhu....

berbalik kpda tajuk post aku kat ats... sbnrnya hari ini adlah REUNION 5 Perdana09....

inilah cerita hari ini....
awl2 pgi lagi aku bgun bab nk msak.. so, aku pun tunggu la member aku ney(ayda) dtg p uma aku.. bab kmi msak kat uma aku... chef nya adlah hajar(wan kpada ayda)... so, drg smpai p uma ku dlam jam 0800 gtu... kmi mulakn dgan potong ayam.... lbih kurg 30 minit gtu kmi pun siap bershkan ayam.... pastu, kmi mulakan misi memasak... pnyalah byak halangan kmi... smpai blender rosak.. hahhaa akhirnya kmi siap msak jam 1200.... hahaha
janji ngan member ..reunion start jam 1100... sorry guys... :)...

sampai kat skul... ramai dah datang.... wah... bgus la tu... hepi gak aku... mcm2 cerita yg d keluarkan.... hahaha.. pastu x tc datang.. cerita2... x lma lpas tu... seseorg datang... org yg... x tau la mcm mna nk ckp.... tym dia dtg tu.. drg ney kecoh... tym tu, aku rsa aku mcm org yg x prasaan dah... no feeling... then dia bla join member dia... then drg sabree ney sgja minta puji... mgada....
habis reunion tu kmi jalan2... 1st tu p CP... d CP nk men bowling.. tpi penuh... huhu
then kmi p 1B... byangkan la siap slah msuk lorong lae... nk p KRM tpi lalu flyover direct p luyang... hahaha lucu... pas ambi joanna... kmi bertujuh pn p 1B....

kat 1B.. kmi men bowling... ada cerita LUCU d sini... tym aku men tu... 1st blingan aku.. boleh2 bola 2 pi blakng.. wat malu aku jk... huhu mlu nya aku... tpi last tu semua pin jatuh tau... tpi 2 blingan jgak la... ok la... untuk 1st tym.. heheh
hebat jgk aku erk.. :P
then tu buang msa kat 1B...
PASTU KMI BLIK.... :p

itulah crita hari ini.... hahahaha

mY sWeeT mEmOry..... <3>

Saturday, December 25, 2010

jalan2....

assalamualaikum... dan salam bahagia...

:)... dah dua hari dah keja aku jalan jk... penat sgt.. semlam n hari ini... huh...

cerita hari ini adlah... tdi pgi aku ngan 2 member ney jln p bli barang tuk OUR REUNION tomorrow... so.. we should to prepared the food n so on... kitaorg just take 1 hour something jk tuk bli semua barang.. laju x kita org shopping.. hahaha i'm lovin' it.. :)

lpas tu aku pun p la CP... tunggu memnber klas aku plak... kat CP tu plak aku x tau nk wat pa... pnyala bosan... basi aku tunggu org... sabar jelah... setelah aku pusing CP tu sorg2... last2 aku p KRM... sampai kat KRM plak aku terjumpa ngan bkas crew leader aku ngan GF dia... kat sana... so aku pun join drg la... citer2 member aku lum lae smpai... aku dah pnat gila dah... setelah pnat menunggu.. akhirnya drg ber-3 smpai... sadisnya hidup aku... huhut

then kmi pun p ats la jln2 cri brg... pusing2 pnya pusing... last2 kmi pun pi pizza kat GAYASTREET... azie blanja.. hahaha.... azie lau nk claim ... sms jk aku... hehehe... kat pizza tu plak kmi citer2 n citer2... mmg itu pun kja kitaorg.. hehe

pas mkan tu kmi pun gerak la... dorg nk p tg aru.... sbnrnya bkan ak x nk join dorg aku ada reason npa aku x nk join...

  • 1st... dah lambat dah... aku pun dah x larat dah... aku nk jmpa kakak aku lae n aku tkut lambat blik...
  • 2nd... x nk la aku sshkan org... x ska aku berhuntg budi ney.. ngee :D...
  • 3rd... tmpat tubyak mnyimpn kngan yg amat perit untuk aku... nyangkan la lau aku ikut drg... msti knangan tu akan timbul blik kat fikiran aku... of coz aku akn sedih n nges.. x nk la ak mngalirkn air mata dpan drg.. huhu... bab skg ney aku dah bleh terima dah semua itu... n all the memory not affect me so much.. just da certain part will make sad again...

alhamdulillah... keputusan aku adlah yg terbaik kli ini...

pas aku jmpa kakak aku... aku pun tunggu bas la kat wawasan... x ku sangka.. aku jmpa seseorg yg aku nk jmpa sgt tpi x dapt jumpa ngan sorg ney... disini plak kmi terjumpa.. hahaha.... sweettt sgt cewek dia.. hahha padan.. mcm pinang d belah dua... bro aku nk gtau ko.. yg ko mmg sesuai ngan cewek ko tu... tpi x dpt... hope ko bersma ngan dia until the end of ur breath... :)

so, aku pun blik.... itulah cerita hari ini....

happy :)... but tired... sok plak aku ada misi yg kna aku jlnkan... :)

Friday, December 24, 2010

23 DIS 2010

ASSALAMUALAIKUM W.B.T DAN HYE... :)

apa cer dgn tarikh kat ats tu... ney la yg aku nk cerita ney.... nma cerita ney cerita GILA... hahahaha
mmg GILA pun....

mcm besa... klas aku start jm 0800 pgi... awl2 pgi ney mngira mmg best... so, klas kmi study bout base number... senang la jgk... tpi lau blajar btul2 lae la snang
so, klas kmi pun habis jm 0930... awl setgh jam... hehe... mmndgkn aku lum lae breakfast.. so, aku pun pi la cafe tuk mkn ngan member aku ney... pas mkan tu aku call la member sorg ney... kmi pun merempat la berempat kat bilik dia ney.. hahaa....
aku btul2 ngantuk bab jlan... so aku pun tidur2 ayam la... x lma lpas tu... ada brita mngatakn klas teda... laju jk aku bgun.. hahaha.. maklumla klas x... so, kmi pun rancang nk pi IP... tmnkn member ney p salon... tym kmi nk jln tu... aku pun apa lae.. gtau la pakcik kau ney yg teda klas... pas tu, untuk kepastian aku cal seseorg yg kira bleh d percayai la kat klas tu...
tetiba dia ckp ada klas 'sekarang' apa lae kmi.. klam kabut la... aku terpaksa cal blik pakcik ney gtau ada klas... tym tu mmg serabut gla la... ntah sepa yg nk d percyai... semua pun kat klas tu penipu.. hahaha
so, gni la jdinya....
then, kmi pun nk grak la p klas ney bab kira dah lmbat dah 5 minit... bru jk pijak gelanggang bola jaring.. satu msj sampai kat hp aku... says class cancel... warrrggghhh....
kmi ptah blik lae... sekali lagi aku kna inform ngan org yg aku inform bhawasannya klas cancel... mmg aku kna teruk la... TAPI BKAN SALAH AKU.... DRG YG BGI INFORMASI SALAH...
last2 kmi jln trus p IP...

D IP plak kmi mkan luk.. pas tu kmi p salon .. tmankn member gnting rambut... yg mngunting rambut sorg jk... yg dduk 3 org.. ish3
2 jm gak la tunggu sorg ney... dalam msa 2 jam tu... kja ak ngan kwan aku ney ktawa jk... mcm2 perkara lucu yg jdi...
then kmi p giant n last bli tudung....
aku sampai uma jm 1600 gtu... ish3.. aku dah bleh rehat dah tau... tpi x pe la... satu pngalamn dan cerita kat blog aku... hahaha

Thursday, December 23, 2010

cerita semalam.....


assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera...


pagi 2 aku jlan awl dri rumah nak p klas.. bab lecturer ney teges ckit.. bab aku takut lambat so, aku pun jln awal... alhamdulillah.. rezeki aku bek hari ini... nek city bus... awl la plak smpai poli.. so aku pun p klas la... hanya 3 org jk yg ada kat klas tu.... jam menunjukkn 0800.. tetiba member ney gtau klas batal... hahaha mknanya kuiz tiada.. yahoo.... so p la library... kat sna plak aku on9... hehe mmndangkan blog x dpt buka.. so, ak pun download lagu.. wahahahaha
then klas agama... lau dah klas agama.. mmg best la...
pastu semiconductor... ada perkara lucu kat cni... lecturer tu sruh wat assigmnt psal DOPING PROCESS... cek pnya cek assignmnt member ney... isi yg sma... lbih 5 org aku cek semua sma... x kah lucu tu... mgkin kmu x rasa.. tpi kau yg ada kat kejadiaan ini lawak sgt...
then kokum.. yahoo awl blik... hehhe

pastu plak, aku dan kwn aku p interview kat mcD KRM... hope dapatlah keja tu.... dpt gak aku xtra money :).. hehehe
then tmnkn satu member ney beli lappy.... huh... pnat sagt... jam 2030 bru smpai rmah... nseb bek x kna sound... ;) winkk*

itulah ceritanya....

Wednesday, December 22, 2010

manusia...

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera....

Sebagai renungan bersama... (hanyalah pandangan kasar dri minda ini....)

bila dilihat satu2 manusia ini... byak perkara yg kita boleh jdikan tauladan dan pengajaran...
hidup ini satu persinggahan... penuhkanlah setiap langkahmu dengan amalan.... untuk belakan di penghujung jalan....
hidup ini mcm nak Xam... kita study then kita Xam... bila nk dekat Xam plak kita akan wat revision... hidup pun mcm tu jgak.. kita hapy2 then nk mati bru nk beramal.... itu pun bab dah sakit.. lau mati mengejut??? Allahualam... lau smpat bertaubat Alhamdulillah lau x??? nauzubillah...

bila direnung-renungkn... manusia zaman global ini termasuk la penulis Blog sndiri byak melakukan dosa... dosa2 yg ringan ... dan dosa2 yg ringn ini juga lah yg akn memudaratkan suatu hari nnti... contoh??? simple... sakit hati, iri hati, mengumpat, dengki, mngata, membuang masa dan byak lagi dosa yang ringan... perkara2 seperti ini la kita selalu terlepas pandang... semoga lepas ney ada perubahan la...

cerita psal manusia lagi.. manusia ney kejadian complicated sgt.. lihatlah teman2 bla d fikirkan blik.. bertapa besarnya Kekuasaan Allah itu... bila di rungkai apa yg ada dlm tubuh badan manusia ini... Subhanallah... manusia hanya mampu menggunakan jasad yg telah d tiupkn roh...
knpa aku ckp kejadian manusia itu complicated??? cuba fikir, mcm mna telinga, mulut, hidung, dan mata boleh berfungsi dalam msa yg sma??? bab otak kita yg mngawalnya... mcm mn plak otak bleh mngawal semua itu??? otak telah mmberi isyarat... difficult la nk xplain.. aku pun pening dah... hebat tak Kekuasaan Allah... hebat sangat.. itu baru manusia... blum lagi kejadian siang dan malam, proses photosintesis dan byak lagi.. lau nk ckp dri sudut pndangan sains.. korg belajar la sndiri.... best tau.. tpi pening la...

itu kejadian manusia... sifat manusia plak...pda pndangan anda, sifat manusia yg setiap org ada??? pada aku ialah... lupa diri... manusia sntiasa lupa diri.... bkan jk lupa diri.. lupa dalam semua aspek la... termasuklah pembuat Blog.. hahaha
bila kita ssah kita akan cari seseorg.... bila kita sng ada kita cari org tu blik??? 2 dari 10 jk org akan cari org yg sma.. selebihnya x... itu dgn org...
Hubungan dengan Tuhan plk mcm mn??? kadang2 kita leka dan alpa.... bila ssah baru nk berdoa... bila senang.. lupa... bila bersndiran bru ingt dosa... bila ramai... x knal dah erti dosa... itu biasa... lupa ingt lupa ingt... Syaitan kn sntiasa ada untuk mnyesatkn...

tpi aku nk cerita ney psal sikap manusia yg sentiasa terlepas pndang akn kebaikan seseorg.... kepada rakan dan teman... ayuh kita renungkan... bila seseorg/kawan tu wat salah dgn kita.. kita pasti kn mngata dia, ckp keburukan dia.. pernh x terfikir akan kebaikan org itu dengan kita??? msti x pernh kn.. bab manusia ney selalu lupa diri... asyik nk kna tooooloooong jk.... asyik nk seng jk... ssah ckit dah mula nk melenting.... biasa..
bila seseorg tu wat salah... maafkn la org tu... jgn la nk marah dia ka, bnci dia ka, atau pun apa2 jk la.... mcm mn nk redakan api kemarahan tu... ambi wudhu la... satu lagi cara... ingt kebaikan dia kpada kita......

contoh : ex-couple korg la...
mmg sakit bila break tu... then bila dah break tu msti la bnci tu ada.. kna2 lae bila x-couple tu yg wat hal... tpi.. jgn sesekali buka keaiban nya... atau pun cerita keburukan dia.... kamu lupa bhwa satu msa dahulu dia pernah wat kmu tersenyum bahagia.. cuma sekrg dah x da jodoh... betulx..

so, jgn lah bgitu mudah untuk mmbenci seseorg... disebalik keburukan atau kejahatan seseorg itu... pasti dia pernh mmbuat anda senang hati dan berlapang dada...

semoga apa yg baik dari post ini d jadikan pengajaran dan tauladan.... yg buruk plak d lupakan.. hehe

sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah, yg buruk itu kerana kekurangan dan kesilapan diri ini sendiri...
sekian...
wassalam...

Monday, December 20, 2010

don't know???...

assalamualaikum...

hari ini aku nk cerita kejadian kat klas ary ney...
tdi 4 da 1st tym.. kmi start klas Digital Electronics... intro mmg senang la... pas ney.. hah... ambi ko... blajar lae bnda plik2.. huhu..

so, lecturer td tu suruh r pilih group... mmndangkn kmi 6 jk gurlz.. so... dilelong.. hahaha
then satu member ney pangil aku... tpi aku x pi group dia... aku ada reason bab aku x p... 1st: aku x besa ngan member2 dia... then aku x pndai msuk kpala dorg... jdi aku pun suruh r c Fi p group dorg.. tpi c Fi.. ckp plak x patut.. ish3... b'salah gila aku tadi kat klas... sory bro.. aku x niat pun...
aku pilih group aku ney pun.. bab kira aku dah besa ckit r ngan drg... coz... 1 tu kira brother aku dah, yg sorg pun g2 gak, yg satu pun sma gak.. hahaha x beza pun..semua kira brother aku.. yg sorg ney aku pernh bkerjasama dgn dia last sem.. kira bleh msuk lae la... n yg sorg ney.. bru nk bkerjasama... so snag cerita.. drg ney aku pernh lepak sma2 la.... so x kekok sangt hehehe

kpada bro tu.. i'm so so sorry... it does'nt meant i don't choose ur group u L not good.. u L very good.. n i also respect all of u.. but i'm sorry again.. i'm scare if i join ur group i will be da stupid p'son coz don't know how 2 speak wit u L or join ur topic... i'M sorry again....

n 4 my group i hope we can cooperate... n do the best lab work... even all of us don't have a basic bout Electric.... .... think +ve.... :)

Saturday, December 18, 2010

penyesalan yang tidak bererti

assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera...

hidup manusia umpama ester ... byak perasa.... begitu juga dengn perasaan.... mcm2 jenis perasaan yang ada dlm hidup ney... suka, sedih, marah, benci, kecewa, terharu, gembira, berdebar, takut, sunyi, menyesal dan byak lagi....

aku nk cerita pasal menyesal....
dri sudut pndangan aku... perasaan mnyesal ney byak aspek yang kita bleh lihat.... apa itu mnyesal???
menyesal ialah kata terbitan daripada perkataan sesal yang bermaksud perasaan tidak senang dsb kerana telah melakukan sesuatu yg salah dll; perasaan insaf setelah membuat kesalahan. menyesal berasa dukacita atau ralat kerana melakukan kejahatan dll( sumber kamus pelajar edisi kedua)
menurut maksud sesal diatas aku ingin kaitkan dengan kehidupan manusia... manusia tidak pernah lari dari perasaan ini... siapa x pernh mnyesali akn sesuatu??? rsanya x untuk manusia zmn global ini... x salah untuk kita rasa mnyesal... tpi kita ingt kita kna belajar dari pnyesalan tersebut....
apa yg selalu kita sesalkn???
pertama : bila kita x mnhargai org yang ada d hdapan kita....
kedua : bila x blajar tym xam... hehe
ketiga : bila seseorg dah lakukan sesuatu yg slahla of coz....
itu jk la cnth erk.... len2 fikir sendirilah...

bila semua tu terjadi kat kita apa yg ptut kita lakukan???
lau yg pertma tu... sabar jk la.... yg second kna stuggle la.... third kna mnta maaf la....

aku nk crita psal yg ketiga ney..... penyesalan ku kini x bererti... maafku x d terima... pada mulanya aku rasa apa yg aku lakukan ini adalah betul... tpi kerana niat ikhlas ku... semua mnjadi x kna... ada hikmah d sebalik semua ini.... ini adalah ujian untuk hamba yang lemah seperti diriku...
aku nk tarik blik semua itu pun x guna.. sebab 1+1 jawapanya ttp 2.... x kan berubah walau formula baru di cipta.... begitu juga keadaan sekarg ini.... aku patut terima semua ini...
kalau dulu, aku brani utk meminta maaf sbb bkan salah aku... sekrg ini.. aku rasa aku salah dengan insan tersebut.. x salahkan aku meminta maaf...

sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui apa yg terbaik untuk Hambanya.....

Allahualam....

sekian...

Salah faham.....

Assalamualaikum....

terkilan aku.... aku tau itu mmg salah aku bab bg kau msj mcm gtu... thats Y la aku mnta maaf ngan kau.. aku x niat len pun... sekali lagi aku minta maaf lau wat kau tersinggung...

psal fb tu plak...sekali lagi aku minta maaf yang teramat sangt... aku buat semua ney bab aku ada reason kn aku ckp... n reason aku adalah.. aku nk lupakan semua itu... mmg aku x nk remove ko dri fb aku... tpi hati aku sakit bila aku tgk semua tu......................................................................sedih aku, kau x tau babe!!.... tpi aku x leh nk bnci kau... bab bkan salah kau.. semua salah aku sndiri... knpa aku add kau??? simple... aku nk tgk dia bhgia bersama dgn kau... walaupun aku sakit....
"berbahagia atas kelukaan" , sebelum ney kau yg wat aku gni...
aku minta maaf sekiranya words itu melukakan kau... aku x berniat pun....
"Biarlah masa yang menentukan" mmbuatkan aku terkilan... tpi x pe...mngkin itu adlh words trima maaf aku... manusia pnya hak dalam berkata-kata....
mgkin kau akan benci aku... aku x kisah... itu hak kau... aku minta maaf sangat2

p/s : kpada insan yang berhati suci... seindah namanya... saya minta maaf dengan awak.. andainya diri ini melukakan dirimu.... x terniatpun diriku.... x pyahla kita nk mnyalahkan antara satu dgn yg lain... MAAF... ikhlas dari hati Atie
i hope no misunderstanding between us...

Friday, December 17, 2010

~~~part tym~~~


Assalamualaikum dan salam persahabatan... hehe ;P

hari ini aku nk cerita ttg perasaan aku skg ney... pa kaitan ngan tajuk aku kat atas tu??? ney ak nk gtau ney...
sbnrnya aku dah rancang ngan member aku nk wat part tym sem ll ney... so aku pun ok jk la... tpi bila aku fikir2 blik ... keliru melanda diri aku... aku x tau pa yg patut aku wat skng ney... kejap2 aku nk wat part tym, kjap2 x... diri aku ney mcm pokok dah... x tegak bila d tiup angin...
sebenarnya, ada reason yg membuatkn aku x nk wat part tym ney
.. aku takut kenangan lalu menghantui diri aku.. aku takut drg akn tnya mcm2 psal dia.. n byak lagi...
n reason aku nk kja ney plak, aku nk xtra money la... tuk byar botben aku ney n tuk shopping... hehe....

aku x tau la pa aku patut lakukan skrg...
apa patut aku lakukan???

McD.... byak sagt kenangn yg aku tlah lalui d sna... dan sekarg aku kembali lagi ke tempat itu....
aku harap air mata aku x menitis d saat aku melangkah masuk ke McD KRM....i'm lovin' it
:)

Wednesday, December 15, 2010

apa aku dah wat ney???

Assalamualaikum w.b.t dan salam satu malaysia....... :)

Hari ini aku tlah habis bca buku duhai wanita jangan bersedih
setelah beberapa blan aku mmbaca buku itu... hati aku terbuka untuk berubah sedikit demi sedikit.. alhamdulillah... setelah kesulitan pasti ada kemudahan.. itu lah antara words yg byak menjadi perangsang hidup aku... aku pegang words tu untuk terus melangkah dalam hidup ini...

setelah apa yg terjadi kepada diriku.. aku pun membeli buku itu... byak perkara yang membuka mata aku dan membetulkan pandangan aku...
selama ini sikap ego mengusai diri ini.. tetapi aku belajar dari kehidupan ...
lepas ney aku harap aku mnjadi insan yang lebih tabah dalam meniti ranjau yang penuh dengan onak dan duri...
sesungguhnya senyum itu mampu membahagiakn diri dan orang yang berada di sekeliling...

berblik kpada tajuk aku kat ats tu... apa yang aku dah buat ney?
beberapa minit yang lalu aku tlah mnhatar msj melalui Fb kepada seseorg... tujuan aku hanyalah untuk meminta maaf kpadanya.. walaupun salah ku kpada insan tersebut x nmpak.. tpi hati ini tetap berdegil untuk meminta maaf... sekali lagi aku minta maaf...

salah aku sebenarnya terhadap dirimu adalah, aku berbahagia atas kelukaan kau.... itu dulu.. n skrg aku yang terluka sndiri atas apa yg aku lakukan... silap aku sndiri... aku harap kau sudi memaafkan diri aku walaupun kita x mngenali antara satu dgn yg lain...

semoga aku akn bahagia atas diri sndiri... dan semoga x lagi salah ku terhdp insan yang x sepatutnya....


akan ku sulam hidupku
dengan senyuman...
semoga kegelisahan
ku hadapi dengan tabah dan cekal...
di dunia yang fana dan penuh dengan penipuan...
semoga kebahagiaan menuruti hidupku..
insyaallah....

Tuesday, December 14, 2010

sem ll jlan ngan kawan...

assalamualaikum.... n salam sejahtera... :)

ney nk citer cerita semlam....
satu hari x klas so.. member ajk la nnton wayang.. 1st tu mcm x nk p... tpi stelah d pikir2 ak pun turun kk gak ngan baju poli... hehehe bntai jk.... 1st tu servay tiket r... mula2 tu nk tgk jam 2.15 p.m tpi ada plak member yang tersangkut kat Bank Islam... huh.. sblum bli tiket tu kmi p mkan luk bab sejam lae... pada masa yg sma kmi pun contact2 r ngan member yg tersangkut kat Bank tu... tunggu pnya tunggu.. last2 kmi tgk wayang jam 3.30 p.m gak... huh... mlasnya aku... PENANTIAN SATU PENYIKSAAN...

kmi tgk narnia.. hehe..
terus terang aku katakn.. aku x faham cerita tu.... aku tgk cerita tu mcm aku tgk Harry Potter... kpala aku asyik ingat HP jk... huh... nk dkt dua jam dalam panggung tu akhirnya kuar la kmi.. huhuhu.. then ak blik sorg2 bab member len blik sepanggar... hahah
bubbye...

so, itulah cerita semalam...
:)

Friday, December 10, 2010

cerita hari ini....

assalamualaikum w.b.t dan salam satu malaysia... :)

cerita hari ini.. apa yg ak nk share hari ini??? jap lae aku jwab.. hehe

tdi pagi aku bgun awal... then bersiap... jam 7 gtu aku pun kluar uma la.. bab nk p kuliah(cewahh)... lau dah pgi2 ney.. mmg bnyak la org guna pengangkutan awam nak p keja or study... bas mmg sesak la...
bas tu pasang radio Hot fm... tym dekat traffic UMS... tetiba lgu Rossa berkumandang d corong radio.. lgu Hati Yang Kau Sakiti... 1st tu aku wat dono jk.. tetiba plak aku ternmpak somethg... mcm nk keluar air mata aku... tapi aku tahan jk... air mata aku btul2 d bbir mata dah.. tunggu nak jatuh jk...

untuk hari ini jk nk dekat 5 kli dah aku dgr lagu tu... huhu

---> setelah kesulitan berlaku pasti kemudahan akan menyusul...

Thursday, December 9, 2010

Maafkan diriku...

Assalamualaikum W.B.T dan salam sejahtera buat teman dah taulan...

post aku hari ini bertajuk 'maafkan aku'...

aku tahu kmu tidak pernah sudi untuk mmbaca blog ini.. sbb itu la aku cerita d sini.. hehe
fb@ facebook mmg sangt terknal d kalangan umat manusia zaman ini.. kerana ianya pengikat silaturrahim dan juga pemutus persaudaraan... kerana facebook jugalah diriku ini lalai dan sentiasa mmbuang masa untuk FB...
bukan niatku untuk melarikan diri, tapi hanya ingin lari dari dunia maya yang hanya membuatkan diri ini terasa hati... aku x nk sakit hati, sedih, marah dan lain2 lagi apabila aku membuka facebook...
jadi aku mengambil langkah pengecut dan aku telah deactive Fb aku...
dengan DEACTIVEnya Fb ini.. maka aku telah berazam akan tumpukan perhatian pada semester 2 aku... masa yang aku buang selama ini dengan Fb akan aku gantikan dengan membuat revision... Insyaallah...

kepada teman2 ku.. maafkan aku atas apa yang telah aku lakukan... inilah yang terbaik untuk diriku... dan kepada teman2 sekelas.. maafkan juga diri ini.. sekiranya aku berubah d mata kamu... aku x nk hanyut seperti sem 1... sebab sem1 adalah masa lalu yang patut aku blajar dari kesilapan... sem 2 plak adalah harapan baru...


Wednesday, December 1, 2010

*Kehidupan Baru*

Assalamualaikum W.B.T......
Salam ukhuwwah buat pembaca blog.....

Hari ini semua akn berubah.... aku harap aku akan menjadi seorang yang baru....
hari ini aku melangkah lagi ke Politeknik Kota Kinabalu.. sebagai pelajar sem ll......setelah macam2 bnda yang berlaku kpada diriku sewaktu di sem l.. aku harap semua itu tidak akan berulang lagi... aku akan lbih fokus... dan yang paling penting... maintain result... itu janji aku kepada diri aku sendiri... aku yakin yang aku bleh lakukannya....

Hidup aku sem ll ney aku nak jadi lebih steady... lantaklah mngkin cara aku ada skema sikit tapi dorang peduli apa... x ganggu hidup dorang pun.. so jgn nk sibuk....
aku juga berharap yang tidak akan terhasut dengan bisikan2 syaitan yang hanya ingin mnyesatkan dan melalaikan....


semua telah aku rancang dengan teliti... dari hidup sampai la duit.. aku harap aku dapat follow rancangan aku... tpi kita hanya merancang Tuhan yang menentukan....

kini aku lebih bersedia untuk mnjadi seorang yang bru....

ATIE NEWPERSON...
  • tiada lagi putus asa
  • tiada lagi kekecewaan yang melanda...
  • tiada lagi cinta bodoh...
  • tiada lagi alasan untuk gagal...
Yang ada hanya KEJAYAAN menanti di hadapan....

Tuesday, November 30, 2010

Kesilapanku....

Assalamualaikum w.b.t....

Sebagai renungan untuk diri sendiri ak ingin kupas sedikit mengenai tajuk di atas...

Sebagai manusia yg lemah... kita tidak akAn lari dari melakukan kesalahan dari hidup ini... kesilapan itu tidak kira berbntuk apa sekalipun....
begitu juga dengan diri ini yg tidak lepas dri melakukan kesilapan... byak kesilapan yang telah aku lakukan dalam hidup ku ini....
tapi aku bukanlah nk kupas semua kesilapan ak... kerana dosa sentiasa mendampingi diri ini... kerana syaitan sentiasa berbisik untuk mnyesatkan....

Aku just nk gtau kesilapan aku mngenai hati dan perasaan.... iaitu Fall in Love With Him...<3...
Ya.. itu la kesilapan aku dalam soal hati dan perasaan ini.... aku silap kerana jatuh hati pada dirimu.... tpi siapalah aku .. hnya manusia biasa yang x boleh menidakkan soal perasaan....

tapi.. kau hanya seorang kawan yang baik... dan bukan seorang teman yang baik... atau akukah yang tidak memahami dirimu.. apa2 jk la... semua dah berlalu juga...

HATI.... buanglah dirinya dri hati ini dan minda sekali agar aku tidak sakit lagi kerana dirinya yang hanya menyakitkan hati....

Semoga kau temui kebahagiaan yang kau cari selama ini dan teman yang memhami kau... itu doa aku untuk kau....

P/s : dalam kehidupan ini janganlah kita terlalu mengharapkan akan kesempurnaan.. kerana tiada yang sempurna di muka bumi ini lebih2 lagi manusia di zaman global ini.. pasti ada cacat cela yang terlindung di sebalik semua itu.....

ku harap kau bahagia....

Friday, November 26, 2010

Gembira sangat...........

Assalamualaikum...........

aku nk share something ngan korg semua...
hari ini aku gembira sangat... bab aku dah dpt result xam tuk Sem 1... hahahaha
syukur ke hadrat Illahi....
apa yg aku target aku capai... sekarg ney ak kena maintain...

happy sangat....
:)

Monday, November 22, 2010

keliru....

Assalamualaikum...

Keliru... itu la tajuk blog ak pada pgi ney...

Apa yg sebenarnya aku kelirukan ney??? sebenarnya sejak dua menjak ney... aku selalu keliru dengan perasaan ak sendiri... ternyata aku msih merindukannya....

Ada org kata JUJUR LAH DENGAN PERASAAN SENDIRI... sejauh mna kekuatan kata2 itu??? mmg la kta kna jujur dgn perasaaan sendiri tetpi kadang2 tu kta kna tipu jga... x bleh jujur sgt...
dulu ada org ckp ak ney hypocrite.... aku terima word itu dengan hati yg terbuka... krana aku bhgia dgn hidup aku...
tpi semua telah berubah setelah ak mngenal erti CINTA...cinta kpada manusia yg bkan muhrim ku... aku mnjadi leka... dan sntiasa melakukn sesuatu perkara bodoh....
aku harus sedar... bhawa semua itu hanya permainan dunia yg melalaikn hidup....

aku rasa aku perlu untuk terus mnjadi seorg "PENIPU @ HYPOCRYTE" tpi bkan munafik..

~~~INSYAALLAH~~~

Friday, November 12, 2010

rindu saya masih untuk awak

video ney.... btul2 buat ak sedih....

ak btul2 rindu kat ko.... bla aku bca part yg bg something ak trus nngis bab presnt yg ak bg ko tu ada reason ak bg... ak nk ko ingt aku selalu... bla ko pkai tie tu ak nk ko anggp ak ada kat sisi ko... tpi ko.... ko x pernh fikir bgitu... mlah salah anggp lae ngan ak... tpi ak x kesah bab ak x nk gaduh...

bla aku bca warna kesukaan tu... sekali lae ak mngis... warna biru... :'( sma sperti warna kesukaan ko...ko jga tingglkn ak tnpa sbb... takpe... ak redha...

I MISS U~~~

Thursday, November 11, 2010

10/11/2010

tarikh yg mnjdi title ak tu ada la tarikh yg bermkna tu....
hari ini adalah paper terakhir ak..n last day ak kat kamsis... sedih owh....

citer psal paper hari ini....
memandangkan ak x nk kecewa lae mcm paper sebelum ney....so ak bleh kira struggle gk la....

hari ini paper electrical technology..kod et101.... module killer ney... ssah gla... style study lbih krg mcm nk study chem.... nk hafal n faham... huhu...
semalaman ak x tido setelah ak mnum nescafe 5 packet... mmndangkn ak x leh tido so ak pown mghafal la.....

dah la ak awal bgun sampai ak tak tau nk wat pa pgi tu.... hehehe
xcited pnya psal kad matrix ak lpa bwa.... ish3... nsib bek member sblah bilik tlg...

b4 p dwan p bekfast luk.... pastu p dewan Rafflesia.... dduk r kat tmpat yg d sediakn... sejuk owh.... setelah taklimat dbrikan kmi pun mula mnjawab...

warrggggggghhhhh..................
itu teriak happy tu.... walaupun aku x ykin btul tpi mmg ok la... aku bleh jwb owh ppaer ney.. :')....(terharu).....5 blan ak blajar module ney... satu apa pown ak x fhm...
ALHAMDULILLAH....
semua telah d per mudahkn...

hope pointer ak ok...
:)

insyaallah~~~

Monday, November 8, 2010

8/11/2010

hari ini paper yg ke-3.... measurement...
fuhh!!! ssah gla awh....
ak tau tau la nk kta apa... yg penting x gagal... lulus pown ok gak tu.... dari gagal...
skg ney...
tawakkal jk la aku...

huhu


yg Hampa...
Atie...~~~

Thursday, November 4, 2010

Memori lama

Aku Kembali lagi ke pantai ini…mengimbau kenangan silam….

Disini la kli pertama kami bersama…. Msih segar lagi wktu itu….

Saat itu kau memungkiri janji… seperti biasa… kau katakn jam begini….tpi kau datang jam begini… tpi aku hnya bersabar ketika itu…

Pedih hati ku ketika kau hntar sms yg kau x mo dtg… aku x tau la knapa waktu itu air mata ini begitu murah untuk mengalir… aku kata aku nk pulang ,…. Tetpi langkah kaki ku berat untuk meninggalkan tempat itu…. Setelah beberapa ketika kau muncul ngan helmet mu…….. aku tak tau nk wat apa tym tu…

Kalau ko nk tau ak happy sgt bla ko dtg… tpi ak wat slumber jk…….. d situ kita cerita2..tp ntah la cerita psal apa… n d situ ko terngkan knpa ko lambt… rupanya member accident…. Aku terima alasan itu..dan aku memaafkanmu dgn begitu mudah sekali…

Dulu ko tahu akn kesukaanku… pantai dan coklat… dan kau telah memberikannya dan mengukir senyuman di bibir ku… semua itu berlaku sewaktu kita belum bersama…

Dan kini kita telah terpisah…. Tiada lagi senyuman seperti dahulu… tiada lagi gelak tawa di temani desiran ombak… tiada lagi gurau senda bersama angin sepoi2 bahasa…. Yang ada hanya kenangan……



Ku pahat nama mu dihati…

Hanya menyakitkan…

Ku tulis nama mu di pasir…

Lenyap dihanyutkan ombak…

Kini...

ku ingin coretkan nama mu di awan

Agar ia pergi bersama angin….

Dan …

Tinggallah aku d sini…

Meneruskan langkah mencari

CINTA YANG HAKIKI….


Sedar ~~~

18 Thun dah ak hidup kat bumi Allah yg hanya persinggahn ini... sebelum ini aku hnya tahu nk bergmbira shaja... tak pernah nk hiraukan nasiaht org n pandangan org... aku hnya mndegr nsiaht tersebut tpi aku x pernh nk lakukan.. bak kata pepatah " masuk telinga kiri keluar telinga kanan "

setelah bnyak ujian daripadaNya menimp[a diri ini... akhirnya aku sedar akn satu perkra... selama ini ak btul sombong... sombong dgn Allah..yang mencipta... aku tahu akn erti bersyukur.. tetpi aku hnya sedar sementara sahaja... dan sekebihnya aku hnyut dgn godaan syaitan...

semenjak beberapa hari ini.. aku rasa aku mnjadi org yg bru .... walaupun 5% shaja... untuk menjdi jahat itu mmg mudah... tpi menjadi baik itu memerlikan masa... begitu jg aku... aku perlukn msa untuk berubah..walaupun tidak sepenuhnya... ttpi cukup untuk bekalan.........

aku dapat merasakan sesuatu yg lain apabila aku mmbaca blog kawan aku... d situ aku mula berfikir dgn sedlm-dlmnya.... aku mmg dah byk sgt lakukan kesalahan dan dosa... Ya Allah ampunilah hambamu ini... aku selalu berharap akn hidayah Allah itu diberikan kepada ku.......... dan aku jga berharap.. apabla dah diberikan hidayah daripadaNYA aku tidak leka dan alpa........

kemanisan yg aku rasakn kini mmg tdak dapt d ungkapkan dgn kata2... Alhamdulillah... ujian dahulu benar2 memtangkan diri ini... dan menjadikan aku seorg yg lbih sabar... INSYAALLAH....

semoga aku dapat mengharungi kehidupan yang penuh dengan onak dan duri ini dengan tabah dan sabar... INSYAALLAH...
:)

~~~sekian~~~

3/11/2010

Assalamualaikum.... kpada teman dah rakan...

hari ini adlh paper ke-2...... iaitu math... semalaman ak just tatap jk module... ak tak tau r pa nk blajar... tp ak tetap gak r wat smthg... cam wat lathan... x lama kli ni ak study.....

memandangkng paper jm 2.30 ptg.. so, ak study lah ckit pgi tu... n dengan keyakinan yang ada dlam diri ini... aku pun p lunch... kat gerai, ngan kwan2 stay2 luk...
then bru p dewan serbaguna....

Ya Allah... ak dduk pling dpan... bgus.. tpi msalahnya, kipas tu btul2 ganggu hidup ak...
punya la ssah ak nk mnjawab... tpi x pe..steady jk... hehehe....

2 jm pun berlalu dgn 4 soalan ak jwab dengan puas hati n keluar dgn senyuman....
aku harap aku mncapai pointer yg aku harapkan..
:)

Monday, November 1, 2010

sambungan..1/11/2010

warrgghhhh.........

itula yg aku bleh kongsikan kepda kmu.... aku btul2 kecewa yg teramat sgt akn paper hri ini (skemanya ayt ku)... walaupapun ak terlalu lah kecewa..
sekecewa-kecewa aku putus cinta... kecewa lg aku bab x dpt jwb 3 soalan jk.. ak x pernh lae rsa bgini... huhuhuhuhu............

aku x nk kecewa tuk paper math.... aku akn kc gempak... insyaallah...

1/11/2010

hari ini hari isnin......... pgi nnti aku akn menduduki final exam aku untuk yg pertma klinya.... (takut owh)
minggu lalu... aku tengok markah PB... Alhamdullillah... semua ok... dan aku harap aku bleh cpai 3.0 ... haraplah...
hari ini paper sains juruteknik... module ni lbih kurang mcm fizik... nk katakan susah.. mmg pun...hahahaha
harapan aku aku dapat jawab dengan baik... nk tahu aku dapat jwab ke x... hbis jwb paper tu ak post cerita itu...

k la sampi cni jk aku melalut pagi ini...
n study luk... cewah~~~~~

salam....

Hanya impian.... dan Inilah takdirku

sekali lg aku gagal dalam temuduga SPA ak.... x terkata kecewa ku kini....
ak hanya redha dgn ketentuan-Nya.... seperti yg selalu ku lakukan dan ak pegang akn kata2 ini...ada hikmah di sebalik semua ini..... KSKB hnya la impian ak semata2... aku rsa aku patut berputus asa dengan SPA ni kot... dah la aku x nk cerita psal Spa lae... huhuhu sedih ak...

dan ini lah takdir yg tlah di tetpkn oleh Allah kepada diriku... aku akan teruskan perjuangan ku d politeknik kota kinabalu sebagai jambatan untuk ak meneruskan cita2 yg ak impikan selama ini.... cita2 yg aku inginkan sejak darjah 5 ialah ingin menjadi seorg jurutera... hehehe..
dan ak nk study dalam course electrical engineering.... n now... ak dapat apa yg aku impikan...Alhamdullilah...

kesimpulannya.... KSKB hanya impianku... dan electrical engineering adalh takdirku..
semoga cita2 ku akn menjadi kenyataan dan bukan angan2..
AMIN...

Saturday, October 30, 2010

kenapa?????

maafkan ak...
bkan ak nk ungkit lagi kisah ini.. tpi tetiba terlintas di mnda ak yg kosong kini...( sekiranya org tersbut mmbacanya)
kini plus minus.... sebulan dah kmi break.... ntah la.. knapa ssah sgt ak nk lupakan dia... terlalu kukuh nma nya d hati ini..sehingga sukar untuk aku buang begitu sahaja... terlalu mudah untuk ak memaafkan nya mungkin... walaupun hati ini masih sakit atas sikapnya...
tapi apa kan daya ku.. aku tak mampu untuk melakukan apa2... aku hanya mampu mengalirkan air mata apabila aku merindukannya............
kdang2 aku rasa diri ini bodoh kerana masih pahatkan namanya d hati mhupun d otak... sukar untuk ku mengikis nama yg telah terpahat rapi....
ak hanya insan lemah yang tidak mampu untuk melawan takdir-Nya....
aku terima semua ini dengan paksa rela... kerana setiap kejadian itu pasti ada hikmah... cuma cepat atau lambt shja ia dtg...

aku betul2 kecewa sebulan lalu... dan hari ini, bru aku mendapat kekuatan untuk coretkan d blog ku ini... mungkin dia tak tau..n tak pernah pun nk ambi tahu...
aku tahu, aku x layak untuk kau.. ak tak sempurna untuk kau... dan aku x bleh jadi seperti yang kau inginkan.....

walaupun masa kita bersama singkat... bnyak kenangan yg bleh membuat bibir tersnyum n mata menangis.... semua itu aku nk buang sebelum ney.. bab sakit sgt bla aku ingt... tpi skrg aku akn simpan dengan rapi dalam mindaku... kerana kau insan yg pernh memberikan kebahagiaan untuk aku.....

sebelum nie ak x percaya dengan cinta... dan kerana kau jga aku knal makna semua itu, termaksuklah kecewa...........
thnx.............
thnx 4 everything....

final dah dekat...

2 hari lagi final exam ak akn bermula.... tpi ak mc lagi sibuk dgn fb, n on9...
ini adalah exam yg pertama setlh spm... tp ak x tau la knapa aku x rsa apa2 pun... x nervous pun...
impian ak atau harapan ak untuk final ney adlh dpt pointer 3.0... ak harp ak bleh capai... ak x nk tewas... ini ialah cita2 ak.. ak dah dpt way untuk kejar cita2 ak... n pa yg ak perlu lkukn skg ney adlh untul kalahkan mereka (guys) kat klas tu... mmg ney bidang lelaki.. tpi aku akn berusaha untuk berjya.. girls pun bleh wat bha... tpi kna usaha fullblast larr... tpi x pe... d mana ada kemahuan di situ ada kejayaan...
kadang2 ak terfikir.. ak ney x slah pilih kos ka??? tpi ak slalu ingt kata2 ustaz ak... dia ckap " kmu smua d cni bab kmu dah d takdirkan "
bla ak renungkan blik ckp ustaz ak tu.. btul gak...
Allah Maha Mengetahui.... pa yg terbaik untuk hambanya....

pa yg pnting skng ney... FIGHT tuk final...
AK NK BUKTIKAN DGN BEBERAPA ORG YG AK BLEH LAKUKAN.... I'M NOT WEAK OKAY!!!

SHOT THE AIM----> THOFF

Friday, October 29, 2010

renungkanlah... kata hati ini.....

"apabila di waktu petang jangan tunggu waktu malam, dan apabila di waktu malam jangan tunggu waktu pagi’

Kata2 diatas mengambarkn mengenai masa… masa yg ada itu kita hendaklah manfaatkn sepenuhnya… hargai… masa tidak pernah berputar kembali.. apa yg telah terjadi tidak akn berulang lagi…

Bayangkanla apa yg kita hendak lafaz pada hari ini kita tangguhkan… dan bayangkan juga apabila esok itu tiada untuk kita… apa yg kita mampu katakan?? Semua dah terlambat…

Hargailah setiap detik dengan zikir kepada Allah pencipta sekalian alam dan selawat ke atas Rasullullah utusan Allah…

InsyaALLAH……….


kecewa ku.......

lirik lagu wali band - Tetap Bertahan :

Tak pernah ku sangka Tak pernah ku duga
Kita kan berjumpa Dan telah bersama
Disiang malam aku Memikirkan kamu
Siang malam kamu Terfikirkan aku
Kita menyatu…

Jangan marah bila ku tak datang bila
Ku tak pulang bukan ku tak sayang
Kumohon kau jangan marah karena
Akan datang waktu ku tak pulang waktu
Ku tak datang.

Kini tiba saatnya kupergi
Kumohon jangan tangisi walau perih
Suatu saat nanti untukmu disini
Ku akan kembali…

Cobalah tetap bertahan Untukku
Dan coba terus bertahan menantiku
Sampai hari nanti sampai ku kembali

Jangan marah bila ku tak datang bila
Ku tak pulang bukan ku tak sayang
Kumohon kau jangan marah karena
Akan datang waktu ku tak pulang waktu
Ku tak datang.

Kini tiba saatnya kupergi
Kumohon jangan tangisi walau perih
Suatu saat nanti untukmu disini
Ku akan kembali…

Cobalah tetap bertahan
Dan coba terus bertahan
Sampai hari nanti sampai ku kembali



lagu ney dia yg bgi kat ak...mla2 ak dgar ak hapy sesgt...tpi hnya untuk sementara shja...
dia nk ak berthan untuk tunggu dia.. tpi dia yg lukakan ak..
ak x sangka kesetiaan ak di blas dgn kelukaan...

tp x pe.... its ok... Allah Maha Adil...
hope u hapy bro..
peace~~~

Thursday, October 7, 2010

DIA

Dia...
dialah insan yg mngajar aku erti cinta,rindu dan erti derita...

Dia...
dialah penyebab air mata ini selalu mengalir..
dialah yg membuat diri hilang keyakinan diri..
hilang arah...
dan penyebab diri ku menjadi lemah tak terdaya....
tapi itu cerita DULU.....

kini...

dialah yg membuat diriku ingin bangkit semula setelah tewas di medan kesakitan yg dia cipta sendiri...
dialah yg buat diri ini ingin pergi dri pndangan matanya...
dan aku BENCI dia...mungkin untuk SELAMANYA...........

MAAF LAR....
KAU YANG BUAT AKU BEGINI
*****

Tuesday, September 28, 2010

cerita hri ini... :)


hari ini ak bgun pagi dgn happy krana tidur ku x diganggu olh mmpi yg menyushkan.... n the most important thing...klas start lmbt hri ini...


klas hri ini SERIOUSLY ak x fham sepatah haram pown....

pa yg lecturer tu xplen kat dpan....langsung x msuk dalam kpala otk ak....setelah 2 jm brada dlam klas yg bosan ney.....akhirnya lepas la kmi 44 org dripada kebingungan ....


habis jk klas... kwan ak yg srg ney pun ajk la jln p kk....1st tu ak mmg xnk jln...tp bla fikir2 blik...jln larr.. mn la tau nie kli yerakhir jln ngan member DET 1A...:)


sampai jk kk p CIMB then p CP... mkan luk..pas mkan p men game....

kat fun squre jmpa plak member lain.... wow rmainya kawanku jlan hri ini... 1st 2 jln sma2 larr...then pecah... cri haluan masing2..... pusing pnya pusing jlan punya jln.... kmi pun blik larr....

jlan larr p wawasan .....kumpul dah semua....

sampai kt wawasan plak pecah blik.... yg len blik dlu..kmi kemudian...


kini jm menunjukkan jm 5.30 p.m kmi masih lae brada dlam bas..dan kmi msih lae d btu 2.... sejam lae msa kmi...lau x konfom kna oleh pakguard...

jm 6.30p.m dah...... dah tutup dah pagar tu....... lau nsib x bek knalah surat berwarna merah....( surat keluar kamsis) hehehe....


standard dri bulatn nk msuk poli p poli hanya mngambil msa 5 minit.... tetapi hri ini seumur hdup ku...30 minit..... mka kwan ku (athul) dah ketat dah bab tkut kna buang kamsis ..... sekali lagi dia mrah bab blik lmbt...dgn org yg sma...hahahaha

bla kmi smpai jk p poli 2...rpanya ramai lae yg lum blik.....ish3

poli banjir owh.....ish3 blok ak pown bnjir gak... hebat owh poli ney... perairan x bek...ceh


ney lae satu cerita psal kwan ak ney...

lucu.... nk sgt minum nescafe tp malas...hah ko mnum malas mu AYDA...

HAHAHAHA (ada perkra yg x dpt ak cerita kn...)


Saturday, January 23, 2010

Salahkah aku

Sebagai insan yang bergelar manusia pastinya kita ingin merasa diri kita dihargai,disayangi dan dicintai oleh orang yang berada disekeliling kita….menyayangi seseorang bagi aku tidak salah asalkan kita ingat had2 yang tertentu….. aku hanya insan biasa yang bisa rebah apabila berhadapan dengan orang yang aku sayangi…. Aku cuba menjadi seorang yang tabah dalam hidup ini… aku tidak mahu tergoda dengan bisikan syaitan yang boleh melalaikan… tapi aku hanya insan biasa…… yang tidak boleh mengubah takdir yang telah ditentukan
Sebelum ini aku selalu nasihatkan rakan2 aku yang kita perlu hargai orang yang ada di hadapan mata…bila mereka ada kita tak hiraukan tapi bila dah tiada baru nak tercari-cari…bukankah dah terlambat… tapi realitinya aku hanya penasihat yang terhebat bukannya pelaku yang makan nasihat…. Aku hanya tahu memberi nasihat tapi bila kejadian itu kena pada aku…aku buat tak tahu jak….. kini barulah aku sedar akulah orang yang paling rugi yang berdiri kat bumi ini kerana aku tidak tahu menghargai… kini baru aku tercari-cari dimana dia berada tapi tiada gunanya…..apa yang mampu aku lakukan hanyalah pasrah dengan takdir…. Maafkan aku……. atas apa yang aku lakukan sebelum ini….

Kisah 2009

2009 melabuhkan tirai cerita… banyak cerita yang tercipta dalam kisah 2009..suka ketawa bersama sedih menangis bersama… setiap suka dan duka tersebut tercipta lah pengalaman dan kenangan yang tidak dapat di kongsi kerana terlalu hebat untuk di ceritakan…. setiap insan berdiri kerana memori atau pengalaman yang tersendiri.. terpulang kepada individu itu sendiri sama ada dia ingin pengalaman hidupnya itu menjadi kenangan ataupun pengajaran….. melalui pengalaman juga kita boleh belajar Sesuatu yang lebih bermakna dalam hidup…..

Kisah hidupku untuk tahun 2009 adalah Sesutu yang amat bermakna kerana tahun 2009 mengajar aku menjadi insan yang lebih tabah..tahun 2009 juga adalah tahun terakhir aku bergelar sebagai seorang pelajar yang belajar di sekolah…. Banyak memori yang ku kumpul sepanjang tahun ini sama ada suka,duka,gembira,sedih,manis mahupun pahit.. semua itu ku simpan sebagai sesuatu yang bermakna dalam hidup ku yang tidak semua orang rasakan…..

Dari bulan januari hinggalah disember banyak dugaan yang ku lalui… antaranya ;
· Ikut kem anjuran MARA
· Anjurkan kem untuk pelajar perempuan kolombong
· Kena maki di fon oleh orang yang tak dikenali
· Bergaduh secara tak direct dengan kawan
· Hilang kawan
· Contact balik dengan kawan lama
· Main bola anjuran sains sukan
· Join kaunseling untuk yang kesekian kalinya
· Buat mini pawagam sempena hari penutupan kokum
· Stay petang sampai gaduh
· Beraya pi uma kawan-kawan
· SPM
· Beli barang tuk party sampai sesat
· Party end year
· Keja kat MCD
Banyak lagi yang terjadi…..semua akan ku simpan sebagai kenangan yang terindah dalam hidupku

THANKS 2 ALL MY FREN THAT GIVE ME SWEET MEMORY……. 5 PERDANA 2009……. TRT…..TEDEE CAMPIN…..

Harap 2010 menjadi tahun yang terbaik antara tahun yang menarik…

kehidupan baru

Setelah aku meninggalkan kehidupan atau zaman persekolahan kini aku menjejakkan kaki ke alam baru iaitu alam pekerjaan…. Kini suka dan duka diriku harus ku hadapi dengan tabah…ak tidak mahu sejarah berulang kembali…sejarah apa??? Apa2 jak la

Setiap yang aku pandang,aku lalui untuk kehidupan mengingatkan aku dengan kenangan lalu..aku rindukan kawan2 aku walaupun baru sahaja terpisah… benar kata orang zaman persekolahan adalah zaman yang terbaik..bila kita dah pergi dari zaman tersebut kita akan merindukannya……… sebangai seo rang yang telah meninggalkan zaman tersebut aku cukup bersyukur kerana aku melangkah pergi dari sekolah dengan kenangan yang manis dan meninggalkan senyuman di bibir….

Kini baru ku tahu hidup secara berdikari itu sangat menyiksakan…. Kini aku hanya mampu berserah kepada yang Maha Kuasa keranya Dia tahu apa yang tebaik untuk mahkluknya….

2010

Yang berlalu biarlah berlalu kehidupan harus diteruskan….2010 adalah tahun yang baru untuk membuka cerita hidup yang baru… tutup buku lama dan buka buku yang baru.. yang berlalu jadikan sebagai kenangan…. Yang baik di simpan yang buruk jadikan sempadan… tidak salah melakukan kesilapan tapi hendaklah belajar dari kesilapan tersebut bukannya melakukan kesilapan yang sama….
Semakin besar angka tahun yang kita kecapi semakin pendek umur kita… ajal akn datang pada bila-bila masa begitu juga dengan kiamat…. Dunia sudah tua.. tetapi manusia masih lagi alpa dan lupa akan kehidupan yang kekal abadi yang menunggu kita….. apakah tahun 2010 adalh tahu terakhir kita berada di muka bumi ALLAH ini….ALLAHUALAM….
Untuk menjadi insan yang baik tidaklah mudah… apabila kita telah cuba menjadi yang terbaik pasti ada sahaja orang yang tidak berpuas hati….maklumlah darah sama merah hitam hati lain-lain..kita tidak dapat memuaskan hati setiap orang yang ada disekeliling kita…
Untuk tahun 2010 ini aku hanya berharap aku menjadi insan yang lebih baik dari tahun yang sebelumnya.. aku ingin menjadi orang yang menghargai masa setiap detik itu akan ku hargai dengan kenangan yang akan ku abadikan hingga akhir hayat……… aku harap dugaan yang datang akan ku harungi dengan senyuman dan segala usahaku akan ku akhiri dengan tawakkal kepada ALLAH…. Harap 2010 lebih bermakna…..
There was an error in this gadget