Sahabat Maya

Friday, September 9, 2011

A... Nie… berseri (special)

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera…

Bulan ini adalah bulan yang amat bermakna bagi aku… kenapa? :)

Bulan 9, aku menyambut dua ULANGTAHUN@anniversary… so, sempena a..nie..berseri ney… aku nak wat entri khas la kiranya…

Yang pertama sekali adalah… cuba lihat daisypath kat bawah tu… kat sana menunjukkan 1 TAHUN… ayat sebelum 1 TAHUN tu plak adalah… cuba untuk memulakan hidup baru…. Cuba jak la… tapi susah… dan sekarang masih lagi mencuba untuk memulakan hidup baru…

Tiada sebarang permulaan tanpa sebuah pengakhiran @ penghabisan (betulkah ayat ney)… maknanya, aku memulakan hidup baru kerana aku telah tamat sebuah perhubungan…. Ala… tak faham lagi? Senang cerita aku temukan broken relationship atau bahasa mudah la… yang biasa orang pakai… break ataupun kembali single….

Choop…choop…choop… APA? Break? Bila couple? Ak nak ketawa dulu sebelum aku sambung…. (hahahahahahahaha)

Kisah ini terjadi setahun yang lepas….. (sambil berlatarkan alunan muzik piano)
Kisah kami tak la seindah laila dan majnun, tak la sehebat puteri gunung ledang dan tak la seromantis romeo&juliet… kisah kami hanya kisah budak yang baru mengenal erti sebuah perhubungan… (bab tulah tawar… war war war war war)

Terlalu banyak kisah yang berdiri atas satu cerita ini… dari sebuah senyuman hinggalah sebuah tangisan… walaupun sekejap… namun tetap indah bagi aku… (aku jak la dia tidak)

Dalam ketawa ada duka… dalam gembira ada sedihnya… dalam menunggu ada cemburu dan dalam setia aku kecewa…

Itulah antara ayat yang boleh menggambarkan aku dan perasaan aku… (:P)

DIA ISTIMEWA DIHATI KU… (uitss)

Dialah kunci untuk hati aku ini… dia yang membukanya dan dia juga yang menutupnya kembali… terlalu rapat… (hehe)

Perkenanlan dengannya terlalu singkat… aku ingin mengenali dirinya dengan lebih jauh… tapi apakan daya… ada perancangan yang lebih baik Allah rancangkan untuk diri aku...
Banyak perkara dalam hidup aku berubah setelah mengenalinya… 
satu2 perkara yang terjadi membuat aku bertambah kuat meneruskan perjalanan…

Sedikit sebanyak perubahan yang terjadi… dan sehingga kini aku masih lagi guna pakai… antaranya… komen dia pasal blog aku ney la… dia cakap… blog ney boring bab entri x bergambar… so, sekarang aku letak gambar… dan ada lagi la….

Satu perkara aku kesali adalah… aku tak nak dengar words dia… ini kira nasihat  yang dia nak bagi kat aku la… oleh kerana, aku tak nak nangis depan dia aku terus bla tanpa sempat dia menghabiskan ayat… yang sempat aku dengar " hidup kat poli tu baik2 dan jangan nakal2" kalau tak silap aku la… (gtu ka??? ataupun bla la... menyemak jk kat cni... :D )

Sehingga kini, aku masih hidup dengan kenangan yang memilukan… tidak seperti dia yang telah mencipta kenangan baru dalam episod cerita yang baru…

Dialah insan yang kenalkan aku tentang erti kasih dan cinta… dan dia juga la insan yang kenalkan aku dengan erti cemburu dan kecewa… dan kini aku dan mengenali 4 perkara ini dengan terlalu dekat…

Kini, dalam kecewa ada gembira… dalam sedih ada bahagia….

Dalam aku kecewa dengan semua ini, aku temukan kegembiraan yang tak terkata… aku tak perlu dah jaga hati insan yang akan aku kecewakan… aku tak perlu dah berpura-pura bahagia… dan aku tak perlu sembunyikan kelukaan aku akan beberapa perkara… aku menjadi aku... 

Dalam sedih aku melepaskan cinta dunia… aku bahagia kerana menemukan CINTA SEJATI… (U-TURN ke pangkal jalan)

Untukmu : terima kasih yang tak tehingga kerana mengajar aku… kerana kekecewaan aku dahulu aku boleh tersenyum bahagia yang teramat sangat pada hari ini… dulu aku buta akan keindahan hidup… kini kau telah bukakan mata aku dan Allah munculkan apa yang telah tersembunyi … kejadian yang benar2 memberi impak pada diri aku suatu ketika dahulu kini membuatkan aku tekad dan kuat… dan aku sedar akan kekurangan diri…. untukmu, doaku sentiasa mengimpikan dan menantikan kebahagiaan dirimu… ku ingin kau bahagia bersama insan pilihan dan bukan insan paksaan… insan yang boleh membahagiakan dirimu hingga  ke nafas terakhir yang sentiasa menemanimu kala suka mahupun duka… saat susah mahupun senang… buatmu teman… bahagialah selagi terdaya… hargailah insan yang ada di depan mata… jangan hargai setelah ia pergi… ku harap kau bahagia… :)

DAN UNTUK YANG PERTMA KALINYA AKU UPLOAD GAMBAR INSAN ITU… :D
hehe... jgn marah


kini semua dah berakhir... SEPERTI MANA entri aku yang sebelum2 ney.. aku cuba untuk mencapai matlamat hidup aku dahulu... aku nak berubah... BUKAN kerana dia... tapi DIA...
INSYAALLAH... AMIIN... :D

BULAN INI JUGA ADALAH ULANG TAHUN UNTUK BLOG INI YANG KE 2... DUA TAHUN DAH Hat-e-Ja ney...

sampai sini sahaja la kisah aku pagi ini...


:: Diriwayatkan dari Abdullah bin Amr bin Al-Ash r.a. dia mendengar Rasulullah saw bersabda,"Allah telah menentukan takdir bagi semua makhluk 50,000 tahun sebelum Allah menciptakan langit dan bumi. (HR Muslim)

INI LAH TAKDIR YANG TELAH DITENTUKAN UNTUK DIRI AKU... kita hanya mampu mentadbir takdir yang telah ditentukan... insyaAllah... ada hikmah yang amat bermakna di sebalik setiap kejadian... 
amiin....



atie

2 comments:

  1. Alhamdulillah...ptama..aku tumpang gmbira liihat p'ubahan ko...Dlm diam aku cmburu ngan p'ubahan ko...(cmburu scara shat...jgn rsau,)heheh..dlm snyuman dan bisu..aku bharap dalam doa..agar aku jgak b'ubh yg mcm ko alami skarang...wpun ada niat mau brubh..tp aku blum ada kkuatn..pnjang plak..hhehe...

    psal ksah ko nie..aku guess aku tau..gehe..xpa..
    Mr.Right ko blum muncul..tp yg psti...dia yg tbaik yg akn muncul...

    ReplyDelete
  2. 1st... thnx 4 comment... 4 da 1st tym i read ur comment... my tears was out... terharu aku... doakan aku istiqamah dalam merempuh ranjau hidupyang masih panjang ini...insyaAllah... niat kau ada dah... lepas ney akan dituruti plak dengan langkah... insyaAllah...

    bout kisah ini plak... i guess oso u r ri8...
    dalam hidup ney ak x harapkan apa2 pun...

    Allah S.W.T berfirman, “Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” (an-Nur':26)...

    :D

    ReplyDelete

There was an error in this gadget